Ami másokat felhevít, őt hidegen hagyja
Nyáron, amikor kint forróság van, ki sem merészkedünk otthonunkból, inkább a szoba hűvösét élvezzük.
Kinek van kedve ilyenkor a főzőlap melletti melegben izzadva főzni? Nem is kell. Készülhet leves, főhet
tészta, sülhet hús, a konyha mégis megőrzi kellemes hőmérsékletét. Sok profi szakács használja a módszert -
miért ne próbálnánk ki mi is?
A legbiztonságosabb főzőlap
Az indukciós főzőlapok megszokott társaiktól eltérően működnek. Az ételek hideg főzőlapon készülnek. Ami
ezt lehetővé teszi: váltakozó elektromágneses mező, mely a meleget közvetlenül az edény alján hozza létre,
még akkor is, ha egy füzetet vagy egy ruhadarabot teszünk az üvegkerámia és a fazék közé. Ebből világosan
látszik a technika előnye: a gyermekek mostmár nem égethetik meg olyan hirtelen magukat. A bekapcsolva felejtett
főzőlap okozta égési sérülés már a múlté, mert a főzőzóna csak akkor kapcsolódik be, ha a megfelelő edény
a felületére kerül. Ha a tej kifut, az üvegkerámiát egyetlen törléssel letisztíthatjuk, így a felületre
kerülő ételdaraboknak esélyük sincs lekozmálni.
Orrhosszal vezet
Az idővel való versenyfutásban is orrhosszal vezet az indukció, mivel egyszerűen kihagyja az üvegkerámia
felmelegítését. Az ún. Power-Boost-Funkcóval két liter vizet 4:41 perc alatt forral fel - 2:20 perccel
gyorsabban, mint a gáz és jó 8 perccel előzi meg a hagyományos főzőlapokat. Ez egyértelmű előny azoknak,
akik korgó gyomorral várják, hogy a tészta vize felforrjon és egy jó pont a környezetnek, mert az idő
mellett az indukcióval energiát is megtakarítunk, mivel csak azt forrósítjuk fel, aminek valóban forrónak
kell lennie. Ez az állítás akkor is fennáll, ha olyan edényeket használunk, amik számottevően kisebbek,
mint a főzőzóna átmérője.
Aki indukciós főzőlapot választ, már csak mágnesezhető aljú edényre van szüksége. Kereskedelmi forgalomban
számos ilyen fazék és lábas kapható, például zománcozott, öntöttvas vagy nemesacél kivitelben. Aki nem
akarja kidobni a régi réz vagy alumínium serpenyőit, ne csüggedjen: válassza a kombinált főzőlapot. A Bosch
kínálatában ugyanis szerepel olyan modell is, amelyik két indukciós és két hagyományos fűtőszállal működő
zónából áll.
Forrás és képek: Bosch
2007.04
Kapcsolódó cikkek
A készüléket forgalmazó cégek
Még több Bosch készülék
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|