Hűtő - fűtő ételhordó nyert az Electrolux Design Lab 2006 pályázaton
A negyedik alkalommal meghirdetett Electrolux Design Laboratórium 2006 nyílt pályázaton egy jövőutazásra
hívta a világ fiatal dizájnereit. Arra biztatta az alkotókat, tervezzék meg, milyenek lesznek az egészséges
étkezést kiszolgáló háztartási eszközök tíz év múlva, azaz 2016-ban. A pályázaton 343-an vettek részt a
világ minden részéről. A Barcelonában megrendezett döntő zsűrije a leginnovatívabbnak az isztambuli
Műszaki Egyetem ipari formatervező hallgatója, Metin Kaplan tervét, a hűtő-fűtő ételhordót értékelte,
amelynek segítségével bárhová magunkkal vihetjük otthon készített, egészséges ételeinket.
A sefertas ihlette
Metin Kaplan azt az ötletet hasznosította, amely szerint az emberek szívesen vinnének magukkal egészséges
ételeket, ha megtalálnák a módját annak, hogy a meleg ételeket melegen, a hidegeket pedig hidegen tartsák.
Olyan ételhordót készített, amely az étkezés pillanatáig a kívánt hőfokon tartja az ételt. Kaplan szerint
ezzel elősegíthető az egészséges étkezés, és csökkenthető a gyorséttermek iránti igény.
A győztes a termékének a Nevale nevet adta, amely egy ókori ételtároló, a "sefertas" alakjából ered.
A sefertas olyan, több szintből álló ételtároló, amelyet a közel-keleti országokban évszázadokon keresztül
használtak a házilag készített ételek szállítására. Kaplan terméke is szintekből áll, amelyek négy különböző
meleg és/vagy hideg étel tárolására alkalmasak, a tetején pedig egy digitális ellenőrző kijelző található.
A digitális kijelző az ételek tárolási állapotáról nyújt információkat, és beprogramozható, hogy egy adott
időpontban (például ebédidőben) automatikusan megmelegítse az ételt. A hideg ételek esetében pedig a Nevale
az eltartáshoz megfelelő hőmérsékletről gondoskodik. A szintek működése egymástól független, így a meleg
vagy hideg ételekből álló fogások együtt is szállíthatók.
Zsűri és díjazottjai
A második helyet Brian Chuan Chai Law (National University of Singapore, Szingapúr) Organic Cook
koncepciójának ítélte a zsűri, amely alkalmas grillezésre, párolásra, és zsiradék mentes főzésre is,
köszönhetően a vákuum technológia egy új, innovatív felhasználásának.
Eduardo Altamirano Segovia
(Universidad La Salle, Mexikó) Vessto elnevezésű hordozható kerámia főzőlapja végzett a harmadik helyen.
A megújuló energiával működő hordozható főzőlap a lakás bármely pontján használható, s még kerti
partiknak is látványos elemét képezheti. A szerkezet lelke a Stirling motor, amely rendkívül csendes
és energiatakarékos üzemmódban működik.
A zsűri tagjai a helyezetteket a formaterv és az újító szándék alapján díjazták, de a döntés során
funkcionális, esztétikai és érzelmi szempontokat is figyelembe vettek. A zsűri tagjai: a Campana fivérek:
Fernando (ügyvéd) és Humberto (építész) Campana (Brazília); Tetsuya Wakuda (Japán), Japánban született
nemzetközi hírű szakács; Constance Adams (USA), a NASA űrépítésze és Henrik Otto (Svédország), az
Electrolux globális formatervezésért felelős vezetője.
Cool Vitality - étvágygerjesztő hűs gyümölcsök
A közép-kelet európai régióból induló 21 pályaműből két alkotás magyar tervezők ötletességét dicséri.
Mindkét pályázó a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem falai közül került ki.
Milléte Balázs,
egy hűthető gyümölcstároló készülékkel -Cool Vitality- nevezett a versenyre, amelynek koncepciójáról
a következőket mondta: "A pályázati tervem alapkoncepciója, a gyümölcsök hűtéssel való tartósításának
megoldása, más élelmiszerek társasága nélkül. Azonban a hűtés nem csak a tartósítást szolgálja, hanem
a tikkasztó nyári melegben felfrissülést nyújt a család tagjai számára. Így tehát ha szeretnénk mindig,
friss és hűs gyümölcsöt fogyasztani, akkor nem kell a hűtő mélyén kotorásznunk érte."
A szerkezet formája a hagyományos gyümölcsöstálból következett, ami gyümölccsel feltöltve a konyhapult,
vagy az asztal díszévé válhat. A koncepció része volt még az is, hogy a színes gyümölcsök látványa
vizuális vágyat gerjesszen fogyasztásuk iránt, ezzel is szem előtt tartva az egészséges táplálkozást.
A hűtő azonban kikapcsolt állapotban is funkcionálhat, ekkor egyszerű gyümölcsöstálként. Ebben az
állapotban az átlátszó tető a gép belsejébe húzódik be, arra várva, hogy megint bekapcsolják.
Intelligens mixer
A másik magyar pályázó, Szabó Levente, egy különleges mixer tervével, a WIM-mel készült a megmérettetésre.
A pályázattal kapcsolatosan elmondta: "Az egészséges táplálkozás kérdése manapság egy fontos kérdéskör.
A mai ember, de főleg a jövő embere ebben a rohanó világban kevés gondot fordít a kiegyensúlyozott
táplálkozásra. A koncepciómat erre a gondolatra építettem."
Levente egy olyan mixert képzelt el, ami gombnyomásra, szenzorok segítségével feltérképezi használója
szervezetét, és ennek függvényében állítja elő az egészséges italt. A memóriában tárolt adatok és a
beállítások között az aktiváló gomb körül elhelyezett kezelővel keresgélhetünk. A gyümölcsöket
vitamintartalmuk figyelembe vételével helyezzük el a gép megfelelő rekeszeiben. Ezután az intelligens
elektronika megfelelő mennyiségben adagolja azokat. A gyümölcsök tartósításáról egy hűtőgyűrű gondoskodik.
A formai kialakításnál a rengeteg technikai tartalommal feltöltött eszköz barátságos megjelenítése volt
a cél, amely nem túl hivalkodó, érzéki része a konyhának.
Fotók
 |
 |
 |
 |
a győztes Nevale |
Nutry print |
Fit Snack Joy |
Hotpod |
 |
 |
 |
 |
Organic Cook |
Hydrosphere |
SpiceHood |
Vege |
Szöveg és képek: Electrolux
2007.01
Kapcsolódó cikkek:
Még több Electrolux termék
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|