KonyhawebHűtő - fűtő ételhordó nyert az Electrolux Design Lab 2006 pályázaton

A negyedik alkalommal meghirdetett Electrolux Design Laboratórium 2006 nyílt pályázaton egy jövőutazásra hívta a világ fiatal dizájnereit. Arra biztatta az alkotókat, tervezzék meg, milyenek lesznek az egészséges étkezést kiszolgáló háztartási eszközök tíz év múlva, azaz 2016-ban. A pályázaton 343-an vettek részt a világ minden részéről. A Barcelonában megrendezett döntő zsűrije a leginnovatívabbnak az isztambuli Műszaki Egyetem ipari formatervező hallgatója, Metin Kaplan tervét, a hűtő-fűtő ételhordót értékelte, amelynek segítségével bárhová magunkkal vihetjük otthon készített, egészséges ételeinket.


A sefertas ihlette

Metin Kaplan és a Nevale Metin Kaplan azt az ötletet hasznosította, amely szerint az emberek szívesen vinnének magukkal egészséges ételeket, ha megtalálnák a módját annak, hogy a meleg ételeket melegen, a hidegeket pedig hidegen tartsák. Olyan ételhordót készített, amely az étkezés pillanatáig a kívánt hőfokon tartja az ételt. Kaplan szerint ezzel elősegíthető az egészséges étkezés, és csökkenthető a gyorséttermek iránti igény.

Nevale a hűtő - fűtő ételhordó A győztes a termékének a Nevale nevet adta, amely egy ókori ételtároló, a "sefertas" alakjából ered. A sefertas olyan, több szintből álló ételtároló, amelyet a közel-keleti országokban évszázadokon keresztül használtak a házilag készített ételek szállítására. Kaplan terméke is szintekből áll, amelyek négy különböző meleg és/vagy hideg étel tárolására alkalmasak, a tetején pedig egy digitális ellenőrző kijelző található. A digitális kijelző az ételek tárolási állapotáról nyújt információkat, és beprogramozható, hogy egy adott időpontban (például ebédidőben) automatikusan megmelegítse az ételt. A hideg ételek esetében pedig a Nevale az eltartáshoz megfelelő hőmérsékletről gondoskodik. A szintek működése egymástól független, így a meleg vagy hideg ételekből álló fogások együtt is szállíthatók.


Zsűri és díjazottjai

Organic Cook A második helyet Brian Chuan Chai Law (National University of Singapore, Szingapúr) Organic Cook koncepciójának ítélte a zsűri, amely alkalmas grillezésre, párolásra, és zsiradék mentes főzésre is, köszönhetően a vákuum technológia egy új, innovatív felhasználásának.
Eduardo Altamirano Segovia (Universidad La Salle, Mexikó) Vessto elnevezésű hordozható kerámia főzőlapja végzett a harmadik helyen. A megújuló energiával működő hordozható főzőlap a lakás bármely pontján használható, s még kerti partiknak is látványos elemét képezheti. A szerkezet lelke a Stirling motor, amely rendkívül csendes és energiatakarékos üzemmódban működik.

Vessto A zsűri tagjai a helyezetteket a formaterv és az újító szándék alapján díjazták, de a döntés során funkcionális, esztétikai és érzelmi szempontokat is figyelembe vettek. A zsűri tagjai: a Campana fivérek: Fernando (ügyvéd) és Humberto (építész) Campana (Brazília); Tetsuya Wakuda (Japán), Japánban született nemzetközi hírű szakács; Constance Adams (USA), a NASA űrépítésze és Henrik Otto (Svédország), az Electrolux globális formatervezésért felelős vezetője.


Cool Vitality - étvágygerjesztő hűs gyümölcsök

Milléte Balázs - Cool Vitality A közép-kelet európai régióból induló 21 pályaműből két alkotás magyar tervezők ötletességét dicséri. Mindkét pályázó a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem falai közül került ki.
Milléte Balázs, egy hűthető gyümölcstároló készülékkel -Cool Vitality- nevezett a versenyre, amelynek koncepciójáról a következőket mondta: "A pályázati tervem alapkoncepciója, a gyümölcsök hűtéssel való tartósításának megoldása, más élelmiszerek társasága nélkül. Azonban a hűtés nem csak a tartósítást szolgálja, hanem a tikkasztó nyári melegben felfrissülést nyújt a család tagjai számára. Így tehát ha szeretnénk mindig, friss és hűs gyümölcsöt fogyasztani, akkor nem kell a hűtő mélyén kotorásznunk érte."

A szerkezet formája a hagyományos gyümölcsöstálból következett, ami gyümölccsel feltöltve a konyhapult, vagy az asztal díszévé válhat. A koncepció része volt még az is, hogy a színes gyümölcsök látványa vizuális vágyat gerjesszen fogyasztásuk iránt, ezzel is szem előtt tartva az egészséges táplálkozást. A hűtő azonban kikapcsolt állapotban is funkcionálhat, ekkor egyszerű gyümölcsöstálként. Ebben az állapotban az átlátszó tető a gép belsejébe húzódik be, arra várva, hogy megint bekapcsolják.


Intelligens mixer

Szabó Levente - WIM A másik magyar pályázó, Szabó Levente, egy különleges mixer tervével, a WIM-mel készült a megmérettetésre. A pályázattal kapcsolatosan elmondta: "Az egészséges táplálkozás kérdése manapság egy fontos kérdéskör. A mai ember, de főleg a jövő embere ebben a rohanó világban kevés gondot fordít a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A koncepciómat erre a gondolatra építettem."

Levente egy olyan mixert képzelt el, ami gombnyomásra, szenzorok segítségével feltérképezi használója szervezetét, és ennek függvényében állítja elő az egészséges italt. A memóriában tárolt adatok és a beállítások között az aktiváló gomb körül elhelyezett kezelővel keresgélhetünk. A gyümölcsöket vitamintartalmuk figyelembe vételével helyezzük el a gép megfelelő rekeszeiben. Ezután az intelligens elektronika megfelelő mennyiségben adagolja azokat. A gyümölcsök tartósításáról egy hűtőgyűrű gondoskodik. A formai kialakításnál a rengeteg technikai tartalommal feltöltött eszköz barátságos megjelenítése volt a cél, amely nem túl hivalkodó, érzéki része a konyhának.


Fotók

A győztes Nevale
Nutry print
Fit Snack Joy
Hotpod
a győztes Nevale
Nutry print
Fit Snack Joy
Hotpod
Organic Cook
Hydrosphere
SpiceHood
Vege
Organic Cook
Hydrosphere
SpiceHood
VegeSzöveg és képek: Electrolux
2007.01


Kapcsolódó cikkek:

Még több Electrolux termék
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum