Konyhaweb

Indukciós technológia a modern konyhában


Gyors, biztonságos és energiatakarékos - dióhéjban ezt nyújtják az Electrolux indukciós főzőlapjai, melyek egyesítik a gáz- és villanytűzhelyek számos előnyét. Az indukciós főzőlap kinézetre olyan, mint egy szokványos kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek találhatók. Amikor mágnesezhető edényt helyeznek a főzőlapra, a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre. Amíg az edény a mágneses mezőben van, addig annak anyaga melegszik, ami felmelegíti az ételt.


Gyors

Az indukciós főzés gyors. A víz például háromszor gyorsabban forr fel indukciós melegítés hatására. A teljesítmény a másodperc tört része alatt szabályozható, így azonnal beállítható a főzési fokozat.

Biztonságos

A főzőfelület akkor sem melegszik fel, ha be van kapcsolva a főzőlap Az indukciós főzés sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos megoldások. Nincs nyílt láng, mint a gáztűzhelyeknél, és sokkal kevesebb a maradékhő, mint a villanytűzhelyeknél. Melegnek érezzük a felületet, de égési sérüléseket semmiképpen nem szenvedhetünk. A kerámiafelület akkor sem melegszik fel, ha be van kapcsolva a főzőlap. Mindaddig, amíg nem helyezünk edényt az aktív felületre, nem keletkezik hő. Ennek köszönhetoően nem ég rá a főzőlapra a kifutott tej, vagy a heves kevergetés közben kifröccsent pörköltszaft. Ugyanakkor az edény eltávolítása után a kerámiafelület gyorsan lehűl. Az indukciós főzőlapok gyermekes családok számára, ma a főzés legbiztonságosabb módját jelentik.

Energiatakarékos

Korábban a gáz égetésével vagy elektromos energiával létrehozott hőt a tűzhely a főzőedénynek továbbította, az edény felforrósodott és megfőtt benne az étel. Az indukciós technológia a mágnesességet felhasználva közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt. A hőátadási folyamatból tehát a fűtőszál 6-700 fokra való felmelegítése kimarad, ezért lényegesen kisebb a hőveszteség. A technológia akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást, és ezzel együtt a költségeket is, a megfelelő vastagságú és anyagú edények használata esetén.

Könnyen tisztítható

Miután a főzőfelület soha nem forrósodik fel annyira, mint a korábbi technológiák esetén, az étel nem tud ráégni a felületére, ezért a kerámiafelületet könnyű tisztítani. A hő gyorsan és pontosan beállítható. Ha a háziasszony tehát azt látja, hogy mindjárt kifut a tej, nem kell felkapnia az edényt, elég kisebb fokozatra állítani a főzőlapot.

Minden mágnesezhető edénnyel működik

Minden mágnesezhető edénnyel működik Mivel a technológia lényege a mágneses indukción alapszik, ezért az indukciós főzőlaphoz olyan főzőedényre van szükség, ami mágnesezhető. A legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen, az alumínium, réz, üveg és egyes rozsdamentes acél edények azonban nem használhatóak. Egy mágnes segítségével könnyedén ellenőrizhető akár a megvételre szánt, akár a már meglévő edények alkalmassága, mivel az indukciós főzőlapon használható edények vonzzák a mágnest. Az indukciós főzőlapokon a vastag falú 3-5 milliméteres edényekkel lehet optimális energiafogyasztást elérni.

Az indukció elvét a 19. század közepén dolgozták ki. James Clerk Maxwell fizikus fedezte fel, hogy ha fémet helyez mágneses mezőbe, akkor hő keletkezik. A technológiát főzéshez az 1970-es évek végén használták először.


Szöveg és képek: Electrolux
2007.04


Kapcsolódó cikkek

A készüléket forgalmazó cégek

Még több Electrolux termék
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum