Indukciós technológia a modern konyhában
Gyors, biztonságos és energiatakarékos - dióhéjban ezt nyújtják az Electrolux indukciós főzőlapjai,
melyek egyesítik a gáz- és villanytűzhelyek számos előnyét. Az indukciós főzőlap kinézetre olyan, mint
egy szokványos kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek találhatók.
Amikor mágnesezhető edényt helyeznek a főzőlapra, a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre. Amíg az edény
a mágneses mezőben van, addig annak anyaga melegszik, ami felmelegíti az ételt.
Gyors
Az indukciós főzés gyors. A víz például háromszor gyorsabban forr fel indukciós melegítés hatására.
A teljesítmény a másodperc tört része alatt szabályozható, így azonnal beállítható a főzési fokozat.
Biztonságos
Az indukciós főzés sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos megoldások. Nincs nyílt láng, mint a
gáztűzhelyeknél, és sokkal kevesebb a maradékhő, mint a villanytűzhelyeknél. Melegnek érezzük a felületet,
de égési sérüléseket semmiképpen nem szenvedhetünk. A kerámiafelület akkor sem melegszik fel, ha be van
kapcsolva a főzőlap. Mindaddig, amíg nem helyezünk edényt az aktív felületre, nem keletkezik hő. Ennek
köszönhetoően nem ég rá a főzőlapra a kifutott tej, vagy a heves kevergetés közben kifröccsent pörköltszaft.
Ugyanakkor az edény eltávolítása után a kerámiafelület gyorsan lehűl. Az indukciós főzőlapok gyermekes
családok számára, ma a főzés legbiztonságosabb módját jelentik.
Energiatakarékos
Korábban a gáz égetésével vagy elektromos energiával létrehozott hőt a tűzhely a főzőedénynek továbbította,
az edény felforrósodott és megfőtt benne az étel. Az indukciós technológia a mágnesességet felhasználva
közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt. A hőátadási folyamatból tehát a fűtőszál 6-700 fokra való
felmelegítése kimarad, ezért lényegesen kisebb a hőveszteség. A technológia akár 30 százalékkal is
csökkentheti az energiafogyasztást, és ezzel együtt a költségeket is, a megfelelő vastagságú és anyagú
edények használata esetén.
Könnyen tisztítható
Miután a főzőfelület soha nem forrósodik fel annyira, mint a korábbi technológiák esetén, az étel
nem tud ráégni a felületére, ezért a kerámiafelületet könnyű tisztítani. A hő gyorsan és pontosan
beállítható. Ha a háziasszony tehát azt látja, hogy mindjárt kifut a tej, nem kell felkapnia az edényt,
elég kisebb fokozatra állítani a főzőlapot.
Minden mágnesezhető edénnyel működik
Mivel a technológia lényege a mágneses indukción alapszik, ezért az indukciós főzőlaphoz olyan
főzőedényre van szükség, ami mágnesezhető. A legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen, az alumínium,
réz, üveg és egyes rozsdamentes acél edények azonban nem használhatóak. Egy mágnes segítségével könnyedén
ellenőrizhető akár a megvételre szánt, akár a már meglévő edények alkalmassága, mivel az indukciós
főzőlapon használható edények vonzzák a mágnest. Az indukciós főzőlapokon a vastag falú 3-5 milliméteres
edényekkel lehet optimális energiafogyasztást elérni.
Az indukció elvét a 19. század közepén dolgozták ki. James Clerk Maxwell fizikus fedezte fel, hogy ha fémet
helyez mágneses mezőbe, akkor hő keletkezik. A technológiát főzéshez az 1970-es évek végén használták először.
Szöveg és képek: Electrolux
2007.04
Kapcsolódó cikkek
A készüléket forgalmazó cégek
Még több Electrolux termék
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|