Az örök életű kényelem
A fa megmunkálása gondos körültekintést igényel. Az előnyös tulajdonságok kihangsúlyozása meghatározza
a bútor vonalvezetését, a díszítés és a marás mélységét, kidolgozását - ami csak az anyag pontos
ismeretében, azzal összhangban ad tökéletes eredményt.
A tölgy, cseresznye, bükk és fenyő mind-mind természetes és időtálló bútoralapanyag. Ezek a fafajták
jóval többet nyújtanak a konfekció anyagoknál, mint például a fóliázott és az MDF-lapok.
Miben nyújtanak mást ezekből az alapanyagokból készült bútorok? "Hosszú életűek és esztétikai értékük
kiemelkedő, természetességet, melegséget sugároznak" - magyarázta Erdész Ádám, a szegedi Erdélyi Bútorház
tulajdonosa. "Éppen ezért az egyes darabokat több emberöltőre tervezik, hiszen aki beleszeretett, úgysem
akar megválni tőle. Az irányzatokat generációk örökítik egymásra, az étkezőbe, nappaliba vagy hálóba
álmodott kollekciók évtizedek múlva is mértékadók maradnak."
Az alapanyagok kivételes tulajdonságait a bútorok megjelenése még inkább érvényre juttatja, erezetük,
színük és keménységük kitűnően illeszkedik a különleges formákhoz. Így az egyes fafajták adottságaik révén
összeforrtak a meghatározott stílusokkal.
A pácolt, viaszolt felületkezelésű fenyőfa bútorok patinás hangulatot árasztanak, míg a klasszikus
Lajos Fülöp-stílus visszafogott eleganciája évszázados hagyományokat hordoz. Bükkből és cseresznyéből
egyszerű vonalvezetésű, mégis ízléses formavilággal készülnek az étkező vagy nappali garnitúrák, melyek
finoman ívelt darabjai szerényen díszítettek.
A rusztikus erdélyi bútorok némileg zömökebbek, felületük mélyebben mart, melyet betétes ornamentika
egészít ki. Az alkalmazott előlapok és fogantyúk még változatosabbá teszik a szekrényeket.
A választékban szereplő, faragott motívumokkal gazdagon díszített, exluzív stílbútorok alapanyaga
cseresznye, bükk és dió. Az ülőbútorok kárpitjait - mintában és színben tökélesen - harmonizáló fenséges
esésű brokátból varrják.
Szöveg és képek: Erdély Bútorház
2007. 07.
Kapcsolódó cikkek
A bútorok itt vásárolhatók meg >>>
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|