Konyhaweb

Ora-Ïto: interjú az ipari dizájn fenegyerekével


Ora-Ïto-val műhelyében, Párizs egyik legrégibb, számos galériájáról és művészi hangulatáról ismert Le Marais-nak nevezett negyedében beszélgettünk. A bohém nyüzsgés a fiatal francia tervezőt is lelkesíti, aki egy sugárhajtású repülőgép sebességével rohan az életben... Kamaszként nem akart arra várni, hogy mások fedezzék fel a tehetségét, hanem saját magát nevezte ki fontos, világszerte ismert márkák művészeti igazgatójává. Néhány terméküket átdolgozta, újratervezte úgy, hogy még érdekesebbek és provokatívabbak legyenek, majd saját honlapján mutatta be azokat. Az emberek a világ minden részéről elkezdték rendelni a nem létező termékeket, amelyek csupán Ora-Ïto virtuális világának részei voltak.


Ora-ÏtoTervezői útjának kezdete érdekes. Azt is mondhatnánk, hogy azért lett híres, mert merész volt, egész egyszerűen azért, mert bátor volt...

Tizenkilenc évesen kezdtem dolgozni és akkor saját védjegyet szerettem volna. A nehézséget az jelentette, hogy nem volt elég pénzem hozzá és nem tudtam, hogyan szerezzem meg: ezért virtuális védjegyet alkottam. Két évvel később az összes nagy márka művészeti igazgatójává neveztem ki magam és úgy tettem, mintha valóban nekik dolgoznék. Így terveztem néhány terméket olyan márkáknak, amelyek az én generációm számára valamiféle ikonnak számítottak, például Louis Vuitton, Apple, Bic, Nike, Visa, stb.
Úgy terveztem termékeket ezeknek a cégeknek, hogy meg sem kérdeztem őket róla. Bemutattam őket a honlapomon és hatalmas sikerre tettem szert. Ezután indult a karrierem. A cégek többsége azt monta, hogy amit tettem, az "cool", és ahelyett hogy bepereltek volna, együttműködést ajánlottak.


Legalább tudták, hogy nem zsákbamacskát vesznek...
Önt valóban kivételesen tehetséges tervezőnek tartják. Milyen módon alkot? Honnan meríti az ötleteket? Milyen formák járnak a gondolataiban?

Az ihletet általában a mindennapi életből merítem. Szívesen figyelek meg mindent, ami megragad. Ugyanúgy magával ragadhat a természet, egy jó film, hang vagy egy egyszerű árnyék, amely gondolkodásra késztet. Bármiből meríthetek ihletet, teljesen különféle hátterekből. A munkám természete miatt sokat utazom és így az inspiráció a meglátogatott különféle helyekről is érkezik. Egész idő alatt magamba szívom az új energiát, az új vibrációkat és rengeteg új ötlettel térek vissza a műhelybe.


Dolgozott (és még mindig dolgozik) különféle nemzetközileg elismert márkáknak, pillanatnyilag pedig a szlovén Gorenje vállalattal működik együtt, amely Európa egyik vezető háztartásigép-gyártója. Hogyan látja a Gorenjével való együttműködést?

Ez az együttműködés kivételes lehetőség mindkét fél számára, hogy egyesítsük a tehetséget és a tudást és olyan konyhát alkossunk, amely mérföldkövet jelent a konyha és háztartási gép tervezésben. Mindkét cég a minőségről ismert: a Gorenje termékei minőségéről, az én tervezőcégem pedig arról a módról, ahogyan a tervezésen és alkotáson keresztül bemutatja a jövőt. A Gorenjét a tartós minőség irigylésre méltó hagyományával rendelkező márkának látom - úgy készülékeinek kialakítása, mint belső tulajdonságai terén, amelyek a munkamódszerekben és a kitartásban is megmutatkoznak. Meggyőződésem, hogy ez a márka hamarosan világreferenciává válik a jövő konyhája terén.


Ön nem igazán "házias típus". Mi volt az első reakciója, amikor a Gorenje felkérte, hogy működjön együtt vele készülékeinek tervezésében?

Amikor felhívtak, először azt kérdeztem: "Mi is pontosan az a 'konyha'?". Ez nincs igazán így, bár igaz, hogy nagyon rossz szakács vagyok. A menyasszonyom nélkül (Vahina Giocante francia színésznő, a szerző megjegyzése) bizonyára szenvednék, mivel alig tudok egy tojást megfőzni. Tudom, mit fog mondani: "Milyen kár egy fiatal franciától!". És mégis, ez a projekt igazából az ihlet forrása volt számomra. A konyha a mindennapi élet része és a tervező számára igazi kihívás olyan terméket tervezni, amely számos módon a termékeket használó különféle emberekhez való viszonyát sugározza.


Első háztartási gép sorozata éppen a piacon való bemutatkozás előtt áll. Nehéz lesz "elengedni a világba"?

Természetesen, nagyon nyugtalan vagyok emiatt. Ki ne lenne az? Annyival nagyobb türelmetlenséggel várom, mert olyan projektről van szó, amely számomra különleges, mivel a filozófiám valamiképpen találkozni fog a felhasználókkal és hatni fog mindennapi életükre. Mindig nehezen válok meg az alkotásaimtól, mivel ezután már nincs visszaút, nincs lehetőség a végső javításokra úgy mint a szabónál, aki az utolsó részletekről akkor is gondoskodhat, mielőtt a divat hídjára küldi a ruhát.


Hogyan értékelné az új Gorenje Ora-Ïto sorozatot?

Ez most olyan, mintha az anyát megkérdezné, hogy szép-e a gyermeke...
Természetesen úgy gondolom, hogy a világ legjobb sorozata. A viccet félretéve, a háztartási készülékeknek ez az elegáns és időtlen sorozata valóban tetszik nekem, mivel egyszerre sugároz intelligenciát és szépséget. A vonásai egyszerűek, de kifinomultak. A készülékeknek ez a sorozata a luxus új látásmódját viszi a konyhába. A készülékek kialakítása futurisztikus, mégis összhangban áll a mai időkkel.


Mitől fognak Ön szerint elcsábulni a Gorenje Ora-Ïto sorozat potenciális vásárlói?

Nekem személy szerint az anyagok megmunkálása és a külső felületek kialakításának minősége tetszik. Egyébként pedig úgy gondolom, hogy a vevőket a vonzó szépség és funkcionalitás egyaránt lelkesíteni fogja. A minimalista külső mögött ugyanis komplex technológia rejlik és éppen ezért olyan elegánsak a termékek. Az embereknek valószínűleg tetszeni fog az is, hogy minden termék érthető és egyszerűen befogadható az életünkbe. A termékek használata egyszerű és ez számomra igen fontos - nemcsak azért, mert rossz szakács vagyok, hanem azért is, mert csodálom az egyszerűséget.folytatás >

[1] 2
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum