Konyhaweb

LED lámpa a konyhaasztalon


A LED-et, azaz a fénykibocsátó diódát (angolul Light Emitting Diode) 1955-ben találták fel, 1962-ben fejlesztették ki a gyakorlatban is használható, látható fényű diódát. Kedvező tulajdonságainak köszönhetően otthonunkban is egyre inkább elterjed a LED-ek használata.

Mitől világít a LED?

A fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok szabad elektronjainak többlet energiát ad, amitől azok magasabb energiájú pályára lépnek. Mivel ez nem stabil állapot, ezért hamarosan visszaugrik az eredeti pályára és a többletenergiát foton (azaz fény) formájában adja le. Attól függően, hogy milyen atomban lévő elektronról van szó, a felvett majd leadott energia mennyisége más és más lehet, ezáltal a keletkező fény hullámhossza is más lesz. Ilyen módon megfelelő anyagválasztással be lehet állítani a LED által kibocsátott fény hullámhosszát, azaz a színét.


Izzólámpa helyett LESS LED lámpa

Az elemi LED-eket panellé összeépítve lehetőség van koncentráltan nagyobb fényerő elérésére. Egy - feszültségcsökkentést és egyenirányítást végző - előtét áramkörrel egybeépítve használatuk az otthoni - meglevő - körülmények között is lehetséges.

A LESS LED lámpák az előtét áramkört és a LED-eket a hagyományos izzónak megfelelő házban (A, B, G, MR, PAR, R búra) tartalmazzák, és szabványos foglalatokkal (GU4, GU5.3, GU10, E14, E27) rendelkeznek. Ezeket a használatban lévő lámpatestekbe a normál izzók kiváltására lehet használni, bizonyos paraméterek figyelembevétele mellett.

A LESS LED lámpák tipikusan 4 féle LED-et tartalmazhatnak fényerő szerinti sorrendben: 5 mm-es, 8 mm-es, Super Flux és Power LED. A típusokon belül a LED-ek számával, illetve Power LED-eknél a LED-ek teljesítményével és számával arányosan kapunk egyre több fényt.

Hideg fehér - meleg fehér

A LED-eket az általuk kibocsátott fény hullámhossza szerint a színükkel adjuk meg.
A fehér fényt azonban a Kelvinben mért színhőmérsékletével jellemezzük. A 2800 K körüli érték az, aminél a tárgyak színét olyannak látjuk, mint normál nappali fényben.

A LED-es világításban eleinte használt lilás-fehér LED-ek színhőmérséklete 6500 K körül volt, ezek nem adták vissza hűen a tárgyak színét. A később megjelent különböző fehér fényű LED-eket a színhőmérsékletük alapján hideg, illetve meleg fényű osztályokba soroljuk. Az 5000-6500 K körüli tartományt nevezzük hideg fehér fénynek, a 3000-3500 K értékeket meleg fehér fénynek.
Alkalmazás a konyhában

A LED lámpák köztudottan alacsony fogyasztásúak (tipikusan 1-5 W) és extrém hosszú élettartamúak (50.000 óra!), kevesebben tudják azonban, hogy - a fénycsövekkel ellentétben - a ki-be kapcsolgatástól nem rövidül az élettartamuk és bekapcsolás után azonnal teljes fényt adnak, azaz nincs bemelegedési idő. További nagy előnyük, hogy alig termelnek hőt, ezért bútorba építésük egyszerűbb, és biztonságosabb, mint bármely izzószálas megoldásé.

Az álmennyezetes konyha süllyesztett beépítő keretes megvilágítására a LESS MR16/GU10/B18WW típust ajánljuk, amelyek 18 db nagy fényerejű 8 mm-es LED-et tartalmaznak. Ez a LED nagyon kedvező 100 fokos sugárzási szöggel rendelkezik így egyenletes megvilágítást érhetünk el. A GU10 foglalatú típus 230V-os, de elérhető GU5.3 foglalattal 12V-os változatban is (LESS MR16/GU5.3/B18WW).

Amennyiben a konyhát forgatható spot lámpákkal szereltük fel, használhatjuk ugyanezen lámpák GU10 (bajonett), E14 (mignon) és E27 (normál) csavaros változatait.

Ha még több fényt szeretnénk, válasszuk a 3W-os Cree Power LED lámpát GU10 foglalattal (LESS MR16/GU10/C1WW3), amit a konyha általános világítását tökéletesen ellátja, de az étkezőasztal fölé helyezve is kiválóan funkcionál.

Üveges felsőszekrény belső megvilágítására vagy felsőszekrény elé kiugró süllyesztett foglalatú világításra kiválóan alkalmas a LESS MR16/GU10/38WW típus, amely 25 fokos megvilágítási szöggel rendelkezik, vagy a LESS SIDE/G4/15WW, amelyet a süllyesztett, fekvő helyzetű G4-es izzók kiváltására alkalmazhatunk.

Bárpult feletti süllyesztett világításra szintén alkalmas az előzőleg említett típus, de itt kiegészítő hangulatvilágításként alkalmazhatunk színváltós LED lámpát is (LESS MR16/GU10/RGB), amely a lámpafejen található vörös, zöld és kék LED-eket különböző formációk szerint automatikusan kapcsolja ki és be.

Dekorációs célból a munkapult alá vagy a bárpult köré, a csempefugába, beépíthetünk 12V-os szigetelt LED csíkokat, illetve használhatunk a bútorlap éleire olyan speciális élvédőt, amely parányi SMD LED-eket tartalmaz.


Szöveg:
Csányi Kornél okleveles villamosmérnök
Ugróczky Csaba okleveles villamosmérnök

2007. 09.


Kapcsolódó cikkek

A terméket forgalmazó cég
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum