Konyhaweb

Gyűjtsd és válogasd!


Alig hihető, de évente fejenként 400 kg hulladékot termelünk. Ez elég nagy mennyiség ahhoz, hogy elgondolkodjuk a környezettudatosabb hulladékgyűjtésen. Egy négyfős háztartásban a hulladék osztályozása megfelelő tároló(rendszer) nélkül már nehézségekhez vezethet. Olyan megoldások is léteznek azonban, amelyeket kifejezetten kis hellyel rendelkezőknek készítenek.

Egy feladat, két rendszer

Alapvetően a szelektív hulladékgyűjtőknek két típusát különböztetjük meg. Az egyik esetben a hulladéktároló rekeszek nyitáskor az ajtóval együtt kifordulnak, a másik esetben fiókszerűen kicsúsznak.
Abban mindkét rendszer megegyezik, hogy eltérő szélességű szekrényekhez is készül, több tárolórekesszel is rendelkezhet, melyeknek mérete a hulladék típusához igazodva eltérő lehet, könnyen hozzáférhető, a tárolók egyenként kivehetőek, könnyű tisztítani és higiénikus.

Számtalan változat

A konyhai munka hatékonyságát az is növeli, ha a hulladékokat a keletkezésük helyéhez legközelebb gyűjtjük össze. Ha belegondolunk, a legtöbb hulladék a mosogatótál közvetlen környezetében keletkezik, logikus tehát, ha itt alakítunk ki alkalmas helyet az összegyűjtésükre. A szemetes valójában a mosogatóközpont szerves része, a legtökéletesebb hely számára a mosogatótál alatti szekrényben van. Ez a hely másra amúgy is nehezen használható, a tál szerelvényei (szifon, elzárócsapok, csövek) miatt.
Hulladékosztályozó rendszerek a 30 - 90 cm közötti összes szekrényszélességhez kaphatóak. A rekeszek száma részben a rendszer szélességéhez, részben a gyűjtési szokásokhoz igazodik. Értelemszerűen a 30 cm széles megoldások két, a 45 - 50 cm-esek két vagy három, a 60 cm-esek három vagy akár négy rekeszből is állhatnak. Az egyes rendszereken belül a tárolóedények mérete is változhat a különböző hulladéktípusokból általában összegyűjtött mennyiségek szerint.

Hulladékosztályozó rendszer - fotó: Blanco


Praktikus kialakítás

A hulladékosztályozó rendszerek tervezése egyszerű, a gyártók ugyanis olyan modelleket kínálnak, melyek a mosogatótál alá beszerelhetők.
A tartályokból a kellemetlen szag nem kerül ki, erről egy fedél gondoskodik. Ez a fedél egyébként a tisztítószerek és -eszközök számára egyben nagyszerű tárolóhelyet is biztosít.

Az igen nagy teherbírású fiókrendszerek (akár 50 kg is), könnyedén járnak. Néhányuk kézzel kezelhető, ám igazán azok a kényelmesek, melyeket térddel vagy lábbal (egy pedlál megnyomásával) nyithatunk.


2008. 02.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum