Konyhaweb

Boldog szülinapot, Amana!


Negyven évvel ezelőtt, Chicago-ban mutatkozott be a közönségnek az első, magánháztartásokban is használható mikrohullámú sütő, "a készülék, mely örökre megváltoztatja az amerikaiak főzési és étkezési szokásait". Bár jelentős technológiai áttörés volt, mégis csak trükknek tekintették. Hosszú utat járt be, de mára a konyhák csaknem olyan lényeges kiegészítője lett, mint a mosogatótál.

Az első - Amana Radarange névre keresztelt - mikrohullámú sütő 115 volttal működött és csupán két gombja volt: a "start" és a "világítás". Ezenkívül két vezérlőgombbal rendelkezett: az egyik az öt percig beállítható, a másik a hosszabb (25 percig beállítható) főzésre szolgált.

Amana Radarange mikrohullámú sütő, 1967-ből

Hogy mennyit fejlődött azóta a mikrohullámú sütő, az is jól bizonyítja, hogy a mai modellek az 1967-eshez képest 1000 watt teljesítménnyel, valamint előre programozható elektronikus vezérlővel rendelkeznek. Fele annyi idő alatt készítik el az ennivalót, melynek költsége 50 %-kal csökkent. Kinézetük is megváltozott: modern fromavilág jellemzi, az eredeti modell testesebb és steril kinézetéhez képest.

Az Amana néhény mérnöke 40 évvel ezelőtt azt jósolta, hogy a mikrohullámú sütő leváltja a hagyományos sütőt. Bár ez nem így történt, mégis sokban megkönnyítette rohanó életvitelünket. Gyorsaságának és biztonságos kezelésének köszönhetően a gyerekek is el tudják készíteni (megmelegíteni) önállóan az ebédjüket. Mára az amerikai háztartások 95 %-ában megtalálható a készülék. A mikrótulajdonosok 75 %-a pedig készüléke nélkül lehetetlennek, vagy nagyon bonyolultnak tartaná a konyhai munkát.

Amana ALD 520SE jubileumi modell Nemcsak a háztartások, hanem a gyorséttermek és a vendéglátóipar is erősen függ a mikrótól. Számukra a berendezés a jó minőségű étel villámgyors elkészítését jelenti.

40. születésnapján az alkalomhoz illő jubileumi modellel lepte meg vásárlóit az Amana. Az ALD 520SE típusú készülék teljesítménye 1000 watt. Nemesacél belső terének űrtartalma 34 liter. A neves eseményhez illő formába öntött mikrohullámú sütő nemesacél külsővel és manuális vezérléssel készült.


Forrás és képek: Amana
2007. 11


A készüléket forgalmazó cég

Kapcsolódó cikkek
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum