Konyhaweb

Magyar pályamű az Electrolux Design Lab 07 döntősei között!


Az Electrolux nemzetközi design pályázatára az idén 42 országból több mint 400 pályamű érkezett. Szabó Levente "e-Wash" elnevezésű mosógépe bekerült a 8 döntős pályamű közé.

Az idei kiírás szerint olyan háztartási készüléket kellett tervezniük a pályázóknak, melyek az egyszerű energia- és víztakarékosságon túllépve új lehetőségeket javasolnak a fenntartható fejlődés és termékhasználat kialakítására, és amelyeket 2020-ra megvalósíthatónak is tartanak.

eWash: mosódióval működő mosógép - Szabó Levente műve

A magyar pályázó mosódióval működő mosógépet tervezett.
Indiában és Nepálban az emberek évszázadok óta használják a mosódiót (sapindus mucorossi) ruháik tisztítására. Most az Electrolux Design Lab 2007 verseny egyik pályaműve ezt az ősi tisztítóanyagot egy modern készülékben használja.

Szabó Levente "Az ötletet a mosási folyamat és a mosószer előállításának környezetszennyező hatása adta. Olyan anyagot kerestem, amely képes kiváltani a mosóport. A mosódió természetes növény, nem károsítja a környezetet." - mondta Szabó Levente, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója.

"A másik probléma a hagyományos mosógépek alakja volt. Lecsökkentettem a készülék méretét, és laposabbá változtattam, így könnyedén elfér egy kis lakásban is, ugyanakkor képes egyszerre sok ruhát kimosni. 1 kg mosódió átlagosan 1 évre elegendő egy átlagos hazai háztartásban. Kíméli a ruhákat és ideális megoldás az allergiától szenvedőknek is." - tette hozzá a tervező.

A döntő 2007. november 28-án Párizsban kerül megrendezésre, ahol kihirdetik a Design Lab 07 győztesét. A Design Lab 2007 első díja 5000 euró és egy hat hónapos gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában.


A zsűri

A döntősöktől a legmagasabb normákat megkövetelő zsűri a környezetvédelmi, tervezői és technológiai közösségek nemzetközileg elismert tagjaiból áll. Jelen lesz a díjnyertes francia ipari tervező, Matali Crasset, a nemzetközi környezetvédelmi aktivista, Céline Cousteau, a brit Gadget and Consumer Technology legismertebb előadója, Jason Bradbury és az Electrolux globális formatervezési részlegének elnöke, Henrik Otto. A zsűri tagjai a pályázatokat a formaterv és az innováció alapján díjazzák, de a döntés során funkcionális, esztétikai és érzelmi szempontokat is figyelembe vesznek.


A további hét döntős

  • Visszatérő edény (Return Pot): műanyaglebontó, Juan Ying-Hao, Cranbrook Academy of Art, U.S.A.
  • Ködzuhany (Fog Shower): víztakarékos zuhany, João Diego Schimansky, Pontificia Universidade Católica do Paraná, Brazília
  • Kavics (Pebble): napenergiával működő ételfőző, Laura Pandelle, École Boulle, Franciaország
  • Tiszta mosogató (Pure Washer): kéttálcás konyhai mosogató és mosószermentes kompakt mosogatógép, Tatjana Voronova, Hochschule für Gestaltung Schwäbisch Gmünd, Németország
  • A természet szele (Nature Wind): környezetbarát, napenergiát használó levegőtisztító, Bae Won-Ho, Dong-A University, Dél-Korea
  • Körkompo (Circompo): automata ételkomposztáló, Thanat Tengamnuay, King Mongkut's University of Technology Thonburi, Thaiföld
  • Friss! (Go Fresh): energiatakarékos hűtőgép különálló, hexagonális cellás rekeszekkel, He Cheng Fei, Jiangnan University, Kína

A Design Lab

A Design Lab egy évente megrendezésre kerülő tervezői verseny, amelyen bármely felsőoktatási intézmény ipariforma-tervező diákja bemutathatja a jövő háztartási készülékeire vonatkozó innovatív ötleteit.

Első alkalommal, 2003-ban három európai tervezőiskolával karöltve rendezték meg a versenyt. Azóta az Electrolux világméretű szintre emelte a kezdeményezést, és a világ összes tervező diákja számára lehetőséget biztosít a részvételre.

A verseny - amely korábban megjárta már Budapestet, New Yorkot, Stockholmot és Barcelonát - most sorozatban ötödik alkalommal kerül megrendezésre. 2006-ban a Design Lab díját a Nevale nyerte, egy olyan hordozható ételszállító, amely képes négy különböző otthon elkészített ételt a megfelelő hőmérsékleten tartani, kialakítása pedig intuitív, gazdaságos és ügyes.


Szöveg és képek: Electrolux
2007. 10. 13.


Kapcsolódó cikkek

Még több Electrolux termék
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum