Konyhaweb

Electrolux Design Lab 2008


Az Electrolux idén hatodik alkalommal írta ki nemzetközi háztartási készülék tervező versenyét. 2008-ban olyan pályaműveket vár a zsűri a diákoktól, amelyek az internetes generáció igényeinek kielégítését szolgálják, s 2-3 év múlva akár meg is jelenhetnek a piacon.
A tavalyi versenyt egy magyar diák, Szabó Levente nyerte, E-wash elnevezésű, mosódióval működő mosógépével.


A 2008-as verseny témája a jövő háztartási készülékeinek megtervezése az internetes generáció számára. Olyan, élelmiszertárolásra, főzésre és/vagy mosásra alkalmas készülékekkel lehet pályázni, amelyek 2-3 év múlva akár kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek.

Az internetes generációt azok a 25 és 35 év közötti márkatudatos, független, önálló, fiatalok alkotják, akik kevés szabadidővel rendelkeznek. Fontos számukra a környezetvédelem, hétköznapjaikban jelentős szerepet tölt be a technológia és gyakori látogatói az online közösségi portáloknak.

"Merész ötleteket és megoldásokat várunk. A pályaműveknek tükrözniük kell az i-Generáció fő érdeklődési köreit és igényeit. Kiemelt súlypontok a mozgás, szabadság, a kényelem, az idő, az anyagok, a személyes igények kielégítése, a szórakozás, a technológia és a fenntarthatóság témaköre." - mondta Henrik Otto, az Electrolux globális tervezési részlegének vezetője.

A Design Lab 2008 első díja 5000 euró és egy hat hónapos gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3000, a harmadik pedig 2000 euró. A pályaműveket nemzetközi zsűri bírálja el az intuitív formaterv, az innováció és a fogyasztói igényekre adott válaszok alapján.

A pályázatokat 2008. május 30-ig lehet elküldeni a weboldalon - www.ElectroluxDesignLab.com - keresztül. Június végéig választják ki a döntősöket, akik meghívást kapnak Zürichbe, a díjátadó gálára, hogy október 8-án és 9-én a zsűri és a nemzetközi sajtó előtt is bemutassák pályaművüket.

A Design Lab

2003 óta diákok ezrei vettek részt az Electrolux Design Lab versenyén, amelynek díjátadó eseményét minden évben más országban rendezték. A nemzetközi sajtót is vendégül látó rendezvénynek helyet adott már Párizs, Barcelona, Stockholm, New York és Budapest is.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a tavalyi, "Környezetbarát formatervek 2020-ra" című versenyt Szabó Levente, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója nyerte meg "E-wash" elnevezésű kompakt mosógépével, amely mosószer helyett mosódiót használ a ruhák tisztításához." - mondta, Belényesi Zsolt, az Electrolux értékesítési igazgatója.

Magyar siker született 2003-ban is, az első Design Lab versenyen, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (akkor még Iparművészeti Egyetem) hallgatói csoportja foldnig hob elnevezésű, falra szerelhető főzőlapjával is a 4 díjazott között volt.

"A Design Lab versenyek magyar sikerein felbuzdulva, 2008-ban várhatóan még több hazai diák adja majd be pályaművét az Electrolux nemzetközi formatervezési versenyére.
Mindenképpen pozitív előjelnek tekinthetjük, hogy az előző évek hagyományitól eltérően, az idei pályázati felhívást már február elején közzé tette az Electrolux. Ezzel lehetőséget biztosít a hallgatóknak arra, hogy akár a hivatalos tanterv keretein belül, tanári felügyelettel és segítséggel dolgozzanak a pályázaton." - tette hozzá Belényesi Zsolt.

A versennyel kapcsolatos információk, a korábbi évek döntőseiről és műveikről készült nagyfelbontású képek, videók és a Design Lab TV előző évi versenyről készített filmjeinek megtekintéséhez látogasson el a weboldalra.
Szöveg és képek: Electrolux
2008. 02. 19.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum