Konyhaweb

Munkalapok


Beton az asztalon

Az építészetből jól ismert beton néhány éve reneszánszát éli. Nemcsak az építészek, hanem a fiatal bútordizájnerek és a művészek körében is kezd felkapottá válni, így az anyagot új oldaláról ismerhetjük meg.

Konyhai munkapult, mosdópult, fürdőkád, polcrendszer, íróasztal vagy fényforrás - a lehetőségek végtelennek tűnnek, mivel az anyag bármilyen formába önthető. Különösen az egyedi igények alapján kialakított konyhákban tölt be folyamatosan növekvő szerepet: egyre gyakrabban találkozhatunk sima felületű, csupasz (burkolatlan és festetlen) betonból készült masszív munkalapokkal, melyek a konyha feltűnő formavilágát teszik kerek egésszé. A megrendelő elképzelései alapján kerülnek kialakításra a háztartási készülékek beépítéséhez szükséges kivágások és a mosogatómedence. A gyártók egészen egyedi elképzeléseket is megvalósítanak, akár négy méteres pultdarabot is elkészítenek egyetlen öntésből.

Az alaprecept - homok, sóder, cement és víz - tipikus szürke betont eredményez. A felület azonban sokfajta adalékanyaggal tehető változatosabbá: színezőanyagokkal, természetes kavicsokkal, fém- vagy üveggranulátomokkal.

Különleges hatások érhetők el más anyagokkal való kombinálás során. Erre a legalkalmasabbak a fa, üveg, természetes kövek vagy fémek. Az anyag nemesítésére olyan felületkezelési eljárásokat alkalmaznak, mint a csiszolás, polírozás, impregnálás, viaszolás. Ezek a műveletek nem csupán az optikai hatást növelik, így válik a felület konyhai használatra alkalmassá, azaz víztaszító lesz és ellenáll a bor-, zsír-, olaj- és más foltoknak.
Használati tulajdonságai egyébként a természetes kövekéhez hasonló.

       

Rendszerint a beton pultot szorosan egymás mellett elhelyezett alsó szekrényelemekre fektetik. Erre azért van szükség, mert az anyag saját súlya is igen nagy. Ha valaki beton munkalap mellett dönt, ne felejtsen el a födém teherhordó képességének utánanézni, ha pl. a konyha alatt pince, vagy más helyiség található.


2008. 03.


Kapcsolódó cikkek:


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum