Konyhaweb

Munkalapok


Tiszta üveg

Savmaratott, szemcseszórt, színes vagy kristálytiszta - az üveg a konyha berendezésének meghatározó funkcionális- és formaelemévé vált. Ajtólapokon alkalmazva lazítja a konyhabútor tömörségét, és izgalmas bepillantást enged a belsőbe. Üvegből készítenek keretbe foglalt ajtóbetéteket, vagy egész ajtókat, polcokat, amelyeket megvilágítva különleges fényhatások kelthetők életre, falburkolatot, tükröket, világítótesteket - mindezt természetesen a konyhába. A ragyogó színekben pompázó üveget újabban munkalapok készítésére is felhasználják.

Üveg munkalap részlet - fotó: Würth Az egyrétegű edzett üvegnek számos előnyös tulajdonságát sorolhatjuk fel. A legtöbb kémiai anyagnak (savaknak és lúgoknak) egyaránt ellenáll, nagyon kemény, nem kopik, nehezen karcolódik. Pórusmentes, tökéletesen sima felülete higiénikus, tisztántartása egyszerű. A zsír- és olajfoltok, illetve az intenzív színanyagú élelmiszerek (meggy, bor, kávé) nem hagynak nyomot rajta, tisztításkor elég egy nedves, mosogatószeres ruhával áttörölni. Még a magas hőmérsékletet is kibírja - rövid ideig akár 400 °C-ot is.

A "nemesített" egyrétegű edzett biztonsági üveglapok a megmunkálás előtt teljesen átlagos üvegek, melyekből üvegpoharakat, vagy ablaküveget készítenek. A hőkezelési eljárásnak köszönhetően a mechanikai ellenállósága hat- nyolcszorosára nő, és magasabb hőmérséklettel szemben is ellenálló lesz. Az edzés során az üveget 650 °C-ra hevítik, majd hideg levegővel hirtelen lehűtik. A művelet eredményeként feszültség keletkezik az üvegben. Így válik biztonsági üveggé. Ha a felületet erőteljes ütés éri a feszültségi pontok mentén esik szét, apró - nem szilánkos - darabokra hullva, így a sérülés veszélye minimálisra csökken.

Üveg munkalap - fotó: Leicht

Az üveg felület ragyogó színekben pompázhat. Mivel a színt az üveglap hátoldalára viszik fel, és azt égetéssel rögzítik, gyakorlatilag ráolvad az üvegre, így tartós marad.

A munkalapok kétféle kivitelben készülnek, tiszta üveg és selymes tapintású szemcseszórt felülettel. Az éleket általában fózoják és félátlátszóra polírozzák.

Konyhai pultként alkalmazva a 12 mm vastag üveglapot hordozólapra ragasztják, így biztosítható az általában használatos 3, 4 vagy 6 cm-es vastagság. A hordozólap elülső éleit alumínium élzárással látják el, melyet igény szerint színezhetnek is.

Az üveg munkalapokat leginkább a törésveszély fenyegeti. A széleken az élei sérülhetnek meg legkönnyebben, de ha erős ütés éri, az egész üveglap összetörhet.

Üveg munkalap - fotó: Würth2008. 03.


Kapcsolódó cikkek
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum