Konyhaweb

LaVico: üveg a konyhában és a fürdőben


Az üveg felületek különlegesek és különösen jól harmonizálnak a fával, kővel, fémekkel és az ásványokkal. Sok olyan tulajdonsága van, melyek által a lakás legnagyobb igénybevételnek kitett részein is alkalmazható, legyen szó a konyháról vagy a fürdőről.

Lehet légies, lehet otthonos

Az üveg pórusmentes anyag, ezért különlegesen higiénikus, hiszen nincsenek mélyedések a felületen, melyben a szennyeződés és a baktériumok megülhetnének. A háztartási tisztítószerekkel és az élelmiszerek savanyagával szemben is ellenálló. Ezeknek a tulajdonságainak köszönheti, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk vele a konyhában, munkalapként.

A Lechner LaVico üveg munkalapjait rothenburgi gyárában nemesíti. A 10-12 mm vastag egyrétegű biztonsági üveglapok hátoldalát színezik, aztán 650 °C-on kiégetik, így a szín ráolvad az üvegre.

A lapokat sima üveg és kétféle szemcseszórt (Satin+ és Mezzo) változatban állítják elő. Az éleket mindegyik esetben lecsiszolják és félátlátszóra polírozzák. A csillogó üvegfelületek hatása különösen légies, míg a selymesen matt szemcseszórt kivitel otthonos benyomást kelt.

Hogy a konyhában használatos munkalapvastagságot elérjék hordozólapra ragasztják az üveget. A kész munkalap így 3, 4 vagy 6 cm vastag lesz. A LaVico azonban kérhető hordozólap nélkül is - csak maga a 12 mm vastag üveglap.
A hordozólaphoz kétféle alumínium élzárás kérhető, de ha úgy kívánjuk az éleket a RAL színskála árnyalataira színezi a cég.

Az üveg tulajdonságai

Az egyrétegű biztonsági üveg (melyből a munkalapok készülnek) a nem megerősített üvegekhez viszonyítva magasabb hőmérséklettel szemben is ellenálló, hajlítószilárdsága is nagyobb, valamint ütésállóbb.

Egy pontra irányuló terhelés vagy ütés hatására az üveg éle lepattoghat, vagy - szélsőséges esetben - a munkalap összetörhet. Ilyenkor a lap - mivel egyrétegű biztonsági üvegből készült - apró szilánkokra hullik szét, hogy a legkisebbre csökkentse a sérülés lehetőségét.

Az igénybevételtől függően ún. használati nyomok keletkezhetnek a felületen. Ezek az apró karcolások - az üvegpatina - azonban nem befolyásolják a munkalap minőségét és funkcionalitását.

Ápolási tanácsok

Az üveg kiemelkedő tulajdonsága a tükörsima, könnyen tisztítható, higiénikus felület.

A szakszerűtlen használat és ápolás (pl. súrolás, karcolás, vágás) a felszín sérüléseit eredményezheti, érdemes tehát ezeket a műveleteket mellőzni.

Az üveget kézi mosogatószerrel vagy üvegtisztítószerrel, szivacs vagy törlőkendő segítségével ápoljuk.

Ha a felületre vegyszer vagy maró hatású anyag kerül, azonnal távolítsuk el, bő vízzel mossuk át, különben megmarhatja azt.

A szemcseszórt üveg karbantartásához ne használjunk szilikon- vagy savtartalmú tisztítószert. Ezeken a munkalapokon a zsír- vagy olajtartalmú anyagok, foltok nyomot hagyhatnak, az adott helyeken a lap sötétebb színűvé válik (olyan, mintha vizes lenne). Ezeket az elszíneződéseket üvegtisztítóval könnyen eltávolíthatjuk.Forrás és képek: Lechner
2008. 03.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum