Konyhaweb

Munkalapok


Ezerarcú munkalap

Bár a munkalapok piacán mindig újabb és újabb anyagok jelennek meg az éppen aktuális trendnek megfelelően, mégis a dekorlemezzel borított típusok a legkeresettebbek. Ez nem is csoda, hiszen a hatalmas dekorválasztéknak, a számos élkialakítási és élzárási lehetőségnek köszönhetően a leggazdagabb választékot kínálja, kedvező áron.

Mi a trendi?

A divat diktálta egzotikus vagy kevésbé ismert fafajták a konyhabútorok mellett a munkalapok körében is hódítanak. Ilyen a wenge, az indiai alma, a makasszár, a zebránó vagy a bambusz. Különös erezetüknek, mintázatuknak és színviláguknak köszönhetően valóban egyedivé teszik a konyhát.

A fautánzatok mellett a dekorok homogén színekben is megjelennek. A bútorok körében elfogadott erős, élénk színekkel (vörös, bordó, padlizsán, almazöld, narancs) csak ritkán találkozunk, inkább az ezeket kiemelelő vagy ellensúlyozó kristályfehér, magnólia, halványszürke vagy jégkék kap helyet a kínálatban.
A még mindig divatos kapucsínó és csokoládé színekhez is találunk megfelelő kiegészítőket, például törtfehéret, jázmint vagy homokszürkét.

A fa, és a lakkozott felületű bútorokat továbbra is üveg, króm, nemesacél és alumínium kiegészítőkkel társítják. Ezt a hatást kívánták tovább erősíteni a tervezők, így találkozhatunk olyan dekorlemezekkel is, melyek szálhúzott alumíniumot, palát vagy éppen betont ábrázolnak, megteremtve ezzel a konyhabútor és annak kiegészítői között a tökéletes összhangot.

Élzárások

A bútorhoz kiválasztott megfelelő dekorminta mellett gondolni kell a stílusban és színben egyaránt illő élzárásra is. Ezzel tovább hangsúlyozhatjuk a bútor megjelenését, de tompíthatjuk is a harsogó ellentéteket.
A gyárilag lekerekített elülső élen tovább fut a munkalap felületét is borító dekorfólia. A klasszikusabb formavilághoz a gömbölyűbb lekerekítéseket, míg a modern, minimalizmusra törekvő bútorformák esetében a szögletesebbeket (egészen kicsi kerekítési ívvel) válasszuk.

Multiplex élzárás - fotó: konyhaimunkalapok.hu A fa bútorokhoz jól mutatnak a fa élzárások. Alkalmazásukra ugyanaz igaz, mint az előbb: a klasszikusabb bútorokhoz a vastagabb (12 mm-es), míg a modernekhez a vékonyabb (1-3 mm-es) élzárást válasszuk, lehetőleg a bútor ajtólapjaival megegyező színben és erezettel. Ezzel a módszerrel a függőleges felületek tökéletes harmóniáját teremthetjük meg.
Nagyon szép és különleges az ún. multiplex szegővel díszített munkalap. Az eljárás már évek óta hódít, exkluzív megjelenésének köszönhetően azonban pályafutása még korántsem ért el leáldozó szakaszába. Az alumínium és fa kombinációjával kialakított élzárás nagyon kellemes megjelenést kölcsönöz a munkalapnak. Fa bútorokhoz éppolyan jól illik, mint a kapucsínó és csokoládé színeiben pompázókhoz.

Alumínium élzárás A fogó nélküli frontokkal ellátott, vízszintes osztású, erőteljes színvilágú bútorok tökéletes kiegészítője lehet az alumínium élzárású munkalap. A lap általában vastagabb a megszokottnál (38 mm-nél). Az alumínium csík tovább hangsúlyozza a vízszintes irány meghatározó szerepét, melynek 6 cm-es vastagságával további nyomatékot ad.


2008. 03.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum