KonyhawebFérfiak konyhája

A sportkocsi tulajdonosok is lehetnek háziasak - így gondolja a két luxusmárka, a Porsche és a Poggenpohl. A napokban ugyanis megjelenik a Poggenpohl konyhastúdiókban a kifejezetten a férfiak számára - akik a konyha és a főzés szerelmesei is egyben - kifejlesztett konyha, a P'7340.

Ha csak azokra a hobbiszakácsokra gondolunk, akik Porsche tulajdonosok is egyben - az egész világon számuk egymillió lehet -, és hűek a márkához, érthető, hogy hatalmas piacra számítanak a luxuskonyha készítői.

A kapcsolat az autók és a konyhák között egyáltalán nem újkeletű. 1991-ben az olasz bútorgyártó, a Snaidero, és - a Ferrarinak és Maseratinak tervező - Pininfarina Dizájnstúdió együttműködéséből született egy ferraripiros kör alakú konyha, valamint egy - versenykocsi pilótafülkéjéhez hasonló - hullámformájú bútor ragyogó kékben.
Az előbb említett forma- és színkísérletekkel ellentétben a Porsche-Poggenpohl inkább visszafogottságot sugall. "A luxus nem csupán a gazdagságban és a pompában nyilvánul meg, hanem a lényegre való törekvésben is", nyilatkozta a Porsche Design ügyvezetője, Roland Heiler.

És valóban, a minimalizmus jegyében megalkotott bútor modern és funkcionális is egyben. Mivel a színválasztás hangsúlyosan a sötétre esett, a tipikus Porsche Design anyag, az alumínium, különösen jól érvényesül.
A koncepció a különböző méretű alumíniumprofilokból készült keretekre épül, melyekből teljesen egyéni alkotások születhetnek, ugyanis a kereteken belül a szekrényelemek tetszés szerint pozícionálhatóak. Olyan nagyszabású modulrendszer készíthető így az elemekből, melyek sokoldalúan használhatóak és a szabad teret tudatosan alkalmazzák az összeállítás kialakításához.

Az előbb említett alumínium keretet kiegészítő szekrényelemek két kivitelben választhatók, egy természetes tapintású, erősen csiszolt erdeifenyő (Driftwood), és egy finom csiszolatú sötét tölgy (Dark Oak) változatban. A fa anyagok természetessége az alkalmazott üveg és a fém precizitását még hangsúlyosabbá teszi. A vékony szemcseszórt üvegből, vagy a fekete gránitból készült munkalapok könnyedséggel és eleganciával koronázzák meg az összeállítást.

A beépíthető kávéautomata kizárólagos gyártója a Miele A letisztult forma azonban nem minden. Az ördög a részletekben rejlik: a fogó nélküli fiókok és ajtók könnyed nyomásra nyílnak és záródnak, a szekrényekbe beépített fényforrások pedig funkcionális világításként éppen olyan jól alkalmazhatóak, mint háttérfényként. A konyha egyébként szenzorvezérléssel működik és egy intelligens audio-video rendszer is található benne.

A konyhához illő háztartási készülékek (pl. az indukciós főzőlap, a sütő, a mosogatógép, a mikrohullámú sütő, a beépíthető pároló vagy az eszpesszóautomata) kizárólagos szállítója a Miele.

"Olyan konyhát fejlesztettünk, melynek letisztult és funkcionális formavilága kifejezetten a férfiakat szólítja meg" mondta Elmar Duffner, a Poggenpohl ügyvezetője. Mégsem volna helyes a Porschéra, mint "férfias" márkára gondolni, és ez a sportautóüzletben naponta bizonyítást nyer: a női Porsche vásárlók száma ugyanis az utóbbi években jelentősen megnövekedett.

Az alumínium keretszerkezetnek köszönhetően az összeállítás az egyén igényeinek megfelelően alakítható "Ez a konyha lehetőséget nyújt számunkra, hogy a versenytársaktól megkülönböztessen minket", fűzte hozzá Elmar Duffner. A Porsche projekt kétségkívül újabb mérföldkő lesz a cég életében.

A konyhák szerepe kezd összeolvadni a nappaliéval, és a klasszikus 10 m²-es alapterület kiterjed. Aki nagy térrel rendelkezik, a konyhát a "kommunikáció" helyévé alakítja. A baráti összejövetelek sem a "vacsorára meghívást" jelentik már, sokkal inkább egy újfajta vendéglátást, melynek során a főzés is közös tevékenység.
A Poggenpohl ezt a trendet nem csupán ebben az egy konyhájában juttatja érvényre. Korábbi, nagy sikert aratott programjai (+Integration®, Plusmodo) mellett legújabb fejlesztéseinél is ezt a szempontot követi.


Forrás és képek: Poggenpohl
2008.03


Kapcsolódó cikkek

A terméket forgalmazó cégek

Még több Poggenpohl termék

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum