Konyhaweb

Elbűvölő környezet


Meghittséget árasztó, robusztus fából készült, kissé kopott bútorok, durva felületű fal családi fotókkal, megcsorbult porcelánokkal megrakott polcok - a vidékies stílus késtségkívül a természetes anyagokat, és patinát kedvelők irányzata.

Nem kell falun élni

Az elbűvölő vidékies stílus szinte minden környezetben alkalmazható. Nem kell falusi házban lakni ahhoz, hogy konyhánkat ebben a stílusban rendezzük be. Bár a természetes anyagokból készült tárgyak: a terrakotta padló, a fa bútorok, a pamut és lenvászon textilek elengedhetetlen kellékei az irányzatnak, kötetlenségét bizonyítja, hogy régi és újabb tárgyak egyaránt elhelyezhetőek a környezetben anélkül, hogy egyetlen pillanatra is a diszharmónia érzését keltenék.

Falak és a padló

Antikolt fal Érdemes a természetességet az alapoknál kezdeni és a konyha falainak vakolását és festését, valamint a padlóburkolatot is a stílushoz igazítani. Eszerint a falak vakolata durva felületű, egyenetlen is lehet, melyet a festéssel tovább hangsúlyozhatunk. Többféle festék és eljárás létezik, melynek hatására a falfelület "antikabbnak" néz ki. A stílus nem igazán tűri a variálást, ne alkalmazzunk több színt, illetve eltérő mintákat a falakon. Válasszuk ki az egyetlen, mindenhez jól illő színt, és ezzel fessük ki a helyiséget.
Ha egyhangúnak érezzük az így kialakított környezetet, vakolatlan (pl. bontott téglából épített) falak közbeiktatásával élénkíthetjük fel, de alkalmazhatunk fa lambériát, illetve kazettás szerkezetű - ugyancsak fa - falburkoló lapokat is. Ez utóbbiakkal egyharmad magasságig burkolhatjuk a helyiséget.

Fotó: Monocibec A vidékies környezetű konyhába leginkább a keménypadló illik. Választhatunk terrakottát, terméspalát, homokkövet, de dönthetünk a kissé kopottas színű és mintájú, töredezett élű padlólapok mellett is, a stílust ugyanis az egyenetlen élek, a hepehupás felületek jobban erősítik.
A konyhában egyáltalán nem praktikus a parketta, ugyanakkor az étkezőnknek bátran választhatunk fenyő vagy tölgy hajópadlót burkolatként.

Meghatározó elemek

A rusztikus környezetbe kerülő konyhabútor anyaga kizárólag természetes fa lehet, natúr vagy festett felülettel, keret-betétes ajtólapokkal.

Fotó: Ar-tre A falusi környezet elemeivel kialakított otthonban a régi és az új tárgyak jól megférnek egymás mellett. A különböző időt megért dolgok elrendezése kötetlen, mely egyben a rendet is oldja. Éppen ezért ezt az irányzatot csak az válassza, aki nem ragaszkodik görcsösen a makulátlan otthonhoz, akinek nem alapeleme a szigorú rend.

A személyes tárgyakal, kedves porcelánokkal díszített nyitott polcok nem is lehetnek mindig kifogástalanul rendezettek. A lazaságot a díszítésre használt virágmintás vagy kockás textíliák, illetve a falon lógó régi családi fotók tovább hangsúlyozzák.

A tárgyak, anyagok és formák összeválogatásából a stílus két irányzata fejlődött ki: a kifejezetten rusztikus, valamint a modern elemekkel kombinált változat.

Bármelyik irányzatot követjük is, egy nagyon fontos szabályt be kell tartanunk: tartózkodjuk a vakítóan fehér szín alkalmazásától. Ez az egyetlen szín ugyanis, ami a vidékies stílus viszonylag laza palettájába sehogyan sem illeszkedik. Helyette valamilyen tört változatát (krémszín, krétafehér, elefántcsont) kell alkalmazni.
Törekedjünk a színkavalkád elkerülésére. 3-4 színnél ne használjunk többet, és ezek is eltérő intenzitásúak legyenek. A legjobb, ha a kiválasztott textiliához (melyet függönyként, asztalterítőként használunk majd) igazítjuk a többi színt.


2008. 04.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum