KonyhawebCélba érhetsz könnyen, gyorsan, ha a bringád Mielétől van


Százéves utazásra invitálja látogatóit a güterslohi Miele Múzeum. A több mint kétszáz kiállítási tárgy többsége valódi ritkaság. Ami ma már csak történelem, az elmúlt száz évben jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a háziasszonyok mindennapjait alapvetően megváltoztassa - gondoljunk csak a mosógépekre. A látogatók megcsodálhatják a több mint 40 éves szárítógépet, a huszas évekből származó mosogatógépet és porszívót, az első Miele jégszekrényt, és természetesen a kezdetek kezdetén gyártott készülékeket: tejcentrifugákat, fejőgépeket, vajköpülőket, amelyekből a századfordulón a tölgyfa dobos, mosókeresztes mosógép kifejlődött.

A múzeum minden egyes kiállítási tárgya arról az ötletgazdagságról, az úttörő szellemről és a kitartásról tanúskodik, amellyel az alapítók - Carl Miele és Reinhard Zinkann - a vállalkozásukat felépítették. Ezek a tulajdonságok ma is a cég filozófiájához tartoznak.

A veterán mosógépek valódi gyöngyszemek. Ott van például a lendkerék meghajtású forgó-mosógép, melyet akkoriban kézi erővel hajtottak, vagy a forgókeresztes mosógép, amelyben a keresztet az áramló víz forgatta. Az "úszó mosódeszkás" típus teknőjében egy forgó, felfelé mozgó falap összenyomta, és ily módon átgyúrta a ruhákat. Ezzel szemben a lengő-mosógép a vízszintes tengely mentén rögzített dob belendítésével és lelassításával tartotta mozgásban a ruhákat. Az első elektromosan meghajtott mosógép még abból az időből származik, amikor a parasztgazdaságban egy központilag elhelyezett motor egy hajtószíj segítségével a tejcentrifugát, a vajköpülőt és a mosógépet is meghajtotta.

Amit kevesen tudnak: a Miele gyártott kerékpárokat, motorkerékpárokat, sőt autókat is. "Célba érhetsz könnyen, gyorsan, ha a bringád Mielétől van" - hangzott az akkoriban jól ismert reklámszöveg. A kétkerekű gyártásának 36 évéből is látható összeállítás a múzeumban. Az idősebb múzeumlátogatók nosztalgiázhatnak a "Saxonette", az első motorizált Miele kerékpár, vagy a legendás 98-as, a "Pättgenschnüwer", láttán.

A múzeum díszpéldánya kétségkívül a ragyogó piros Miele autó. Évekig kutatták, míg végre rátaláltak. A Miele már csaknem feladta a reményt, hogy egyetlenegyet a 125 eladott automobilból visszakapjon, amikor 1995-ben Norvégiában megtalálták, és az azt követő évben Gütersloh-ba szállították. Elvégre a csupán két évig tartó autógyártás beszüntetésétől már nyolcvan év eltelt.

A Miele porszívók több mint 70 éves történelméről az első modellek egyike - melynek külön szekrénye volt a tároláshoz -, vagy a háború utáni időben gyártott csúszótalpas "Präsident" padlóporszívó mesél, melyhez praktikus fúvókák is tartoztak a lovak lecsutakolásához, ülepítőszekrények kifúvásához, hajszárításhoz és molyírtó szétporlasztásához.

Természetesen a kiállításon megtalálható Európa első háztartási mosogatógépe is, amelyet a Miele 1929-ben dobott piacra.

Az első világháború idejébe kalauzol vissza a targonca, ami az éhező városok szállítóeszköze volt. A 20-as években gyártott jégszekrény a gazdasági világválság terméke volt, melyet a Miele azért gyártott, hogy az üzem kapacitását kihasználja. A "Helena" névre hallgató konyhaszekrény, melyet 1945-ben a Ruhr-vidéki bányászoknak készítettek a második világháború utáni ínséges időkre emlékeztet.

Ez a múltbeli utazás nem csupán életszerű képet vázol fel a cég százéves történetéről, hanem a ruhaápolás és más háztartási segédeszközök fejlődésének mérföldköveit is bemutatja. A háttérben a magasabb életszínvonal felé való törekvés áll. Így aki körbejárja a güterslohi Miele Múzeumot, hamar rájöhet, hogyan történhetett, hogy egy - kezdetben 11 dolgozót foglalkoztató - kicsiny cég Európa egyik legnagyobb háztartási készülék gyártójává váljon.


Fotók

       

       
Forrás és képek: Miele
2008. 05. 05.


Tovább a Miele Kft. honlapjára »

Még több Miele készülék:
Private Collection TKA 6024 kávéfőző
8 900 Ft
A Bosch Private Collection sorozatának tagja, a TKA 6024 kávéfőző üveg kiöntőjé...
tovább »
30.713.50/B Nespresso típusú kávé/tejpatron tartó
4 664 Ft
A 30.713.50/B kávépatron tartó ideális a Nespresso típusú kávépatronokhoz. A kis helyet foglaló tart...
tovább »
Vízkőoldó eszpresszó kávéfőzőhöz
1 129 Ft
Szemcsés vízkőoldó eszpresszó kávéfőzőhöz....
tovább »nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum