Konyhaweb

Fókuszban a környezettudatosság
az Electrolux 2008-as termékválasztékábanAz Electrolux ökológiai célkitűzéseinek megfelelően 2008 januárjától már csak "A", vagy annál jobb energiaosztályú mosógépet, hűtőt és mosogatógépet forgalmaz a vállalat Magyarországon. A cég által végzett fogyasztói kutatások és a piac visszajelzései alapján növekszik az igény a környezetbarát berendezések iránt.

Egy 2007. második felében készült felmérés szerint az emberek 70 %-a szeretne környezetbarát gépeket használni otthonában. A válaszadók azt vallották, hogy a készülékük kiválasztásakor összehasonlították a különböző termékek energiafogyasztását. A megkérdezettek több mint fele sokkal környezettudatosabban él, mint néhány évvel ezelőtt, a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos izzók használata például ma már a háztartások 75 %-ában jellemző.

Energiatakarékos AEG-Electrolux és Electrolux készülékek

"A háztartási készülékek környezetbarát működésénél csak az egyszerű használat volt fontosabb szempont a megkérdezettek körében. A felmérés eredménye egyértelműen igazolja az Electrolux zöld politikájának célkitűzéseit. A fogyasztók előnyben részesítik a környezetkímélő háztartási gépeket. A termékfejlesztéseknél elsődleges szempont a víz- és energiahatékonyság, melynek következtében legalább 40 %-kal kevesebb energiát használnak fel a modern készülékek, mint a 10 évnél idősebb modellek." - mondta Belényesi Zsolt, az Electrolux értékesítési igazgatója.

A háztartási készülékek az áramfogyasztásukkal okozzák a legnagyobb környezetterhelést teljes életciklusuk során. Ez a teljes környezeti hatásokból mintegy 72 %-ot tesz ki átlagosan, míg a vízfogyasztás 3,8 %-os, az alapanyag-gyártás 21,9, a gyártási folyamat 2,1, a szállítás pedig 0,2 %-os részesedést képvisel a termék környezetterheléséből.


Egy termék környezetterhelő hatás az életciklust vizsgálvaA környezetvédelem területén jelentős előrelépést hozna, ha a nagy fogyasztású, 10 évnél idősebb háztartási készülékeket lecserélnénk energia- és költségtakarékosan működő gépekre. Magyarországon közel 431 millió kWh villamos energiát lehetne évente megtakarítani az új gépek használatával.

A háztartásokban a hűtő- és fagyasztószekrények fogyasztják a legtöbb energiát, hiszen funkciójukból adódóan szinte folyamatosan működnek. Ez az oka, hogy ez a termékcsoport folyamatos fókuszban van a technológiai fejlesztések során. Az elmúlt évek technikai újításainak köszönhetően ma már minden AEG-Electrolux, Electrolux és Zanussi hűtőszekrény A, A+, vagy A++ energiaosztályba tartozik.

A mosogatógépek szélesebb körű elterjedése lehet az egyik pillére a vízfelhasználás optimalizálásának a családok életében. Egy 12 személyes étkészlet kézi mosogatásához átlagosan több mint 100 liter vizet és közel 2 kWh villamos energiát használunk el. Az új mosogatógépek ugyanezt a feladatot 14 liter víz és 1,05 kWh energia felhasználásával oldják meg.

A víz és energiafelhasználás a mosógépek működtetésében is központi szerepet játszik. Mindemellett az új gépek kevesebb mosószert is használnak a ruhák tisztításához, ami egy újabb lépés a környezetvédelem irányába.

Egy mosógép életciklusra vetített teljes költségének elemzése során kiderül, hogy a termékek fogyasztói ára a teljes költségnek 32 %-át teszik ki. 24 %-kal részesül a teljes költségből a működés közben felhasznált energia, 9 %-kal a vízfogyasztás, 32 % a tisztítószerekre költött összeg és 3 % a szervizköltség. Érdemes tehát korszerűbb, alacsonyabb fogyasztású készüléket vásárolni.


Egy mosógép teljes költsége az életciklus soránA készülékek gyorsan javuló energiahatékonysága új energiacímkék bevezetését teszi szükségessé. A CECED (European Comittee of Domestic Equipment Manufacturers), az európai háztartási készülékgyártók nonprofit érdekvédelmi szervezetének beadványa szerint a jelenlegi A-tól G-ig terjedő besorolás helyett egy nyitott végű számskála bevezetése lenne célravezető, hiszen az érvényben lévő szabványok már nem alkalmasak a készülékek energiahatékonyságának informatív kifejezésére. Az új energiacímkék bevezetése tovább ösztönözné az iparágat a folyamatos fejlesztésekre és új, környezetkímélő technológiai megoldások alkalmazására.


Szöveg és képek: Electrolux
2008. 04. 25.


A készüléket forgalmazó cégek »

Még több Electrolux termék


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum