Konyhaweb

Apró háztartási készülékek


Hűtő, sütő, főzőlap, mikrohullámú sütő, mosogatógép, páraelszívó, kávéfőző... A munkához használt készülékek sora igen hosszú lehet. Nem kell varázslónak lenni, hogy mindezt elhelyezzük 4-5 m²-es konyhánkban. Elég, ha figyelmesen átböngésszük a kínálatot, a háztartási gépek gyártói gondoltak a kis hellyel rendelkezőkre is.

Kompakt és komplett

A 60 cm magas nyílásba beépíthető sütők mellett egyre több gyártó kínálatában találunk ennél alacsonyabb, 45 cm-es magasságot igénylő sütőt. A korábbi törekvésekkel szemben nem a készülékek szélességét, hanem azok magasságát csökkentették a fejlesztések során. Ennek eredményeként 4 helyett 3 szinten süthetünk egyszerre, ugyanakkor teljesértékű tepsik helyezhetők a készülékbe. Bár a belső tér kisebb lett, egy átlagos nagyságú főzés során elegendő helyet nyújt az ebéd elkészítéséhez. Ezzel szemben egy egész fióknyi hely nyerhető a berendezés alatt, ha ilyen készüléket választunk.

Electrolux EOK 86030 X kombinált sütő és Espresso 4 You kávéfőző A kompakt sütők semmivel sem tudnak kevesebbet, mint normál méretű társaik. Ugyanazokat a sütőfunkciókat kínálják, így a tökéletes sütési eredményt is biztosítják. A csúcsmodellekben pedig a - még szinte újdonságnak számító - gőzzel kombinált sütés funkció is megtalálható, ezzel is bizonyítva, hogy semmiről sem kell lemondani a kisebb készüléket választó hobbiszakácsoknak.

A konyha használatát leginkább a szekrényekbe el nem tehető, munkapulton tolongó gépek sora akadályozza, amelyek értékes pakolóhelyet foglalnak el az amúgy sem túl sokból. A legméretesebb a mikrohullámú sütő, melyet a kávéfőző követ. Ha mindezeket be szeretnénk építeni, nagyobb konyhával kelle rendelkezni - gondolják sokan. Már az is sokat segít, ha a mikrohullámú sütőt beépítjük. Kompakt sütőt választva ezt meg is tehetjük, ha egy magas szekrénnyi helyet ki tudunk szorítani. De ha olyan készüléket választunk, amely a sütés és a mikrohullámú sütés funkcióját egyaránt magában foglalja, s mindezt kompakt méretben, a kombinált sütő alá vagy fölé elférhet még egy beépíthető kávéfőző is. Így a két legnagyobb helyfoglalótól meg is szabadulhatunk, míg a 45 cm-es magassággal nyert fióknyi helyre beépíthetünk egy edénymelegítő fiókot vagy egy szeletelőgépet. De az is megoldás, hogy egyszerűen a konyhai segédeszközök tárolására használjuk fel a megspórolt helyet. A "letisztított" munkapult a főzés előkészületeinek, és az ahhoz használt edényeknek és ségédeszközöknek adhat helyet, hiszen ez a fő funkciója.

Lehet a főzőlap méretével takarékoskodni?

A legtöbb háztartási készülékgyártó választékában szerepel keskeny főzőlap (30-38 cm széles), ám ezeket inkább a főzés változatos módjait kedvelő szakácsoknak ajánlják. Több, eltérő típusú berendezést helyezve egymás mellé, a legkülönbözőbb módszerekkel készíthetünk finomságokat (főzőlap, wok, salamander, olajsütő, grill, stb...). Végső soron választható ilyen keskenyebb főzőlap, de ezen csak két zóna található, ami bizony egy háromfogásos hétvégi ebéd elkészítésénél fennakadást okozhat.

Indukciós főzőlap - Fotó: Miele

Praktikusabb sima felületű (üvegkerámia) főzőlap mellett dönteni. Ennek ugyanis üresen álló területeit bátran használhatjuk pótlólagos lerakófelületként is. A hagyományos elektromos változat helyett válasszunk indukciós főzőlapot, amelynek felülete nem melegszik fel, így az biztonságosabban alkalmazható kiegészítő tárolófelületként.

Friss levegő

A páraelszívó szekrényében még a fűszereknek is akad hely - Fotó: Miele A tiszta, szagoktól, főzési gőzöktől mentes levegő különös fontos, ha konyhánk kisméretű. Helyszűkében azonban semmiképp se válasszunk szabadonálló modellt. A megfelelő légszállítási teljesítmény meghatározása után, olyan készüléket keressünk, ami a konyhaszekrény felső elemébe építhető. Így a motort és a kivezetőcsövet eltakaró szekrényelem elülső része jól használható fűszertartóként.

Ha kicsi a konyhád, mosogass kézzel!

45 cm széles mosogatógép - Fotó: Bosch Aki ezt állítja téved. Igaz ugyan, hogy nem mindenki engedheti meg a helyrabló 60 cm széles mosogatógép luxusát, de az idegörlő kézi mosogatás problémáját megoldhatja egy keskenyebb, 45 cm széles mosogatógép is. Igaz, hogy csak nyolc vagy kilenc terítéket tisztíthatunk meg benne egyszerre (míg a szélesebb modellekben 12-14-et is), de a kézi mosogatáshoz képest rengeteg időt takaríthatunk meg, és környezetkímélőbb módszer is.

Az egyszemélyes háztartásokban elegendő lehet egy kompakt mosogatógép is. A készülék speciális beépítőkeret segítségével munkapult alá szerelhető. Négy terítéket képes egyszerre elmosogatni.


2008. 05.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum