KonyhawebA web sötét oldala

4 dolog, amire figyelnie kell, ha on-line vásárol!


Előző írásunkban megnéztük, hogy miért is érdemes manapság az interneten körülnézni, mielőtt konyhai kisgépet, vagy egy komplett konyhaszettet vennénk. Ebből a cikkből kiderült, hogy az esetek nagy részében 10-20%-ot, esetleg ennél is többet tud Ön spórolni, ha átgondoltan, a kínálatot alaposan körüljárva vásárol.

Ahogy ígértük, most pedig leleplezzük az internet sötét oldalát, hiszen sajnos itt is, mint az élet oly sok területén találkozhatunk olyanokkal, akik mások kárán kívánnak meggazdagodni.

Nézzük, mi az a 4 dolog, amire figyelnie kell, ha on-line vásárol:

 1. Megbízhatóság

  Sok kellemetlenségtől megkímélheti magát, ha jó alaposan átnézi a webáruház adatait. Minden cégnek, aki a neten kereskedik, rendelkeznie kell adó-, valamint cégjegyzékszámmal, csomagküldési engedélyszámmal. Ha ezeket nem találja meg az oldalon, akkor jobb az óvatosság.
  Ha azonban mindent feltüntetnek, mint ezen az oldalon, akkor máris leellenőrizheti, hogy egy valóban létező céggel köt-e szerződést.

 2. Azonosítók, PIN kódok

  Nem győzzük ismételni, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adjon ki információt a banki azonosítóiról, PIN-kódjáról! Ha olyan e-mailt kap, amelyben ezt kérik Öntől, legjobb, ha messze elkerüli a céget!

  Ha a www.mall.hu bármelyik webáruházában rendel, akkor automatikusan kap egy visszaigazoló e-mailt, amelyben egyedi megrendelés-azonosító számot küldenek Önnek, így bármikor le tudja ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a rendelésével. 3. Garanciák

  Ez az egyik legtöbbet tárgyalt pontja a webáruházaknak. Mivel a legtöbbször úgy rendel meg valamit, hogy nem volt lehetősége azt kézbe fogni, megnézni, kipróbálni, ezért a törvény minden esetben 8 napot ad arra, hogy a vásárlást követően meggondolja magát.

  Fontos, hogy az elállás jogával akkor élhet, ha a készülék sérülésmentes, hiánytalanul megvannak hozzá a tartozékok, megvan hozzá a gyári csomagolás, valamint a vásárlást igazoló számla.

  Amennyiben a készülékkel működés közben a garanciaidő alatt problémája van, elsőként keresse meg a megadott szakszervizt. Ha pedig a hibát nem lehet csak cserével orvosolni, akkor az eladóhoz forduljon, mivel a vásárláskor vele kötött szerződést!

  Így nyugodtan megveheti álmai turmixgépét, ha a kibontás után nem tetszik, van mód, hogy visszavigye az eladónak.

 4. Költségek

  A garancia után elérkeztünk a második érdekes részhez, hiszen egy dolog a készülék jó ára, ha a vásárlás után olyan járulékos költségek keletkeznek, amelyeket összeadva végül kiderülhet, hogy nem is jár olyan jól.

  A legtöbb cégnél természetes, hogy a megrendelt árut el is szállítják Önhöz, azonban ennek az ára széles skálán mozog. Van olyan áruház, amely akár emeletenként plusz költséget számít fel, így aki a tizediken lakik,annak lehet, hogy többet kell végül fizetnie, mintha egy hagyományos boltban vette volna meg az árut.

  Ha a konyhabolt.hu-nál rendel, kétféle árképzéssel találkozik. A Budapesten lakóknak 100.000 Ft. feletti értéknél ingyenes a komfort házhoz szállítás, ami azt jelenti, hogy a cég saját sofőrje beállítja a terméket a helyére, így Önnek a kisujját sem kell mozdítania. Ha az ország más területéről rendel, akkor sem kell 4000 Ft.-nál többet számolnia a szállítási költségre. Ráadásul ezeket a számokat azonnal látja, amikor rendel!
  A termékek beszerelése miatt egyeztetni kell a forgalmazóval, nehogy elveszítse a garanciát azért, mert nem a szakszerviz köti be.

Összefoglalva a fentieket:

 • Fontos, hogy a vásárlást olyan cégnél tegye meg, akiknek az elérhetőségei, hivatalos adatai jól látható helyen fel vannak tüntetve az oldalon.
 • Másodszor soha, semmilyen körülmények között, ne adjon ki PIN-kódot. Ha ilyet kérnek Öntől, azonnal álljon el a vásárlástól.
 • Harmadszor a garancia esetén nem érheti Önt hátrányos megkülönböztetés azért, mert interneten vásárolt sőt 8 napig meggondolhatja magát, ha betartja az Önre vonatkozó előírásokat.
 • Végezetül pedig legyen résen az egyéb költségeknél, nehogy többe kerüljön a leves, mint a hús!
Remélem, hogy ezekkel az információkkal felvértezve Ön, kedves Olvasó, kipróbálja a webes vásárlást, és boldog, elégedett vevő lesz a jövőben.

Amennyiben kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, ide kattintva bátran felteheti és én személyesen válaszolok Önnek. 

Jó vásárlást kívánok!

Guzsaly Péter


Szöveg és képek: Konyhabolt
2008. 05. 05.


Tovább a Konyhabolt.hu-ra »nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum