Konyhaweb

Kicsi konyha, nagy probléma


Nagy konyháról álmodni természetesen lehet. Ám a realitás a legtöbb háztartásban ettől eltér. A katalógusokban a méretes konyhákat ábrázoló fotókon minden elfér, de mit csináljunk, ha csak öt négyzetméterünk van? Hogyan rendezzük be a helyiséget, hogy a kávéfőző, mikrohullámú sütő és kenyérpirító mellett még az ebéd elkészítéshez is legyen elegendő hely?

5 négyzetméteren is lehet?

A Konyhaweb olvasóinak közel negyven százaléka főzi az ebédet 5-10 m² alapterületű konyhájában. 13 %-uknak ennél is kevesebb hely jut a konyhai teendők elvégzésére.¹ Ők minden bizonnyal úgy érzik, hogy a katalógusok álomkonyhái a nagy térrel rendelkezők kiváltsága. Egy kis alapterületű konyha bizony nagy kihívást jelent mind a tulajdonos, mind a tervező számára, főleg akkor, ha intenzív használatnak lesz kitéve. Ám átgondolt tervezéssel ez a tér is praktikus, kényelmes, sőt még látványos is lehet.

Bár léteznek valódi minikonyhák, melyek akár egyetlen négyzetméteren is felállíthatók, a kényelmes munkavégzéshez azonban ennél több kell. Egy funkcinálisan helytálló konyhához legalább 5 m²-es alapterület szükséges, ami magában foglalja a bútort, valamint az annak használatához, illetve a közlekedéshez szükséges helyet. Beláthatjuk, hogy ennél kisebb tér mindenképpen lemondással jár bizonyos dolgokról.

Van választás!

15-20 cm-nyi hely is jól kihasználható - Fotó: Alno A szekrények belső kialakítása olyan sokat változott az elmúlt években, hogy egy kisméretű konyhabútor összeállításához is praktikus lehetőségek sorát találjuk a kínálatban. A fiókok - különösen, ha azok teljesen kihúzhatóak - mindig jobban áttekinthetőek és kényelmesebben használhatóak, mint a hagyományos, ajtóval takart polcos elemek. A számtalan speciális belső szerkezetnek (evőeszköztartók, tányértartók, betétek az üvegek, fedők, tálcák, stb. tárolásához, fűszertartók...) köszönhetően a szekrények áttekinthetőbbé, rendszerezettebbé tehetők, és a holtterek szinte teljesen megszüntethetők. Ha 15-20 cm-nyi helyünk szabadon marad, praktikus szekrényelemmel tölthetjük ki, ahelyett, hogy egy funkció nélküli blendével takarnánk le. A sarkok is jól kihasználhatóvá váltak, hála az elemek méret- és formagazdagságának.

A munkalap mögötti falszakaszt is használhatjuk tárolásra - Fotó: Alno Mivel a 60 cm-es munkalapnak nem használjuk a teljes mélységét munkavégzésre (a hátulsó 15-20 cm-es helyet szinte csak tárolásra tartjuk fenn), az alsó és felső elemsor közé szerelhető funkcionális elemek is nagy segítségünkre lehetnek, ha minden centiméter számít. A jól ismert, sínre akasztott fűszertartók, rácsos polcok mellett létzenek néhány centiméter mély zárt elemek, kisebb fiókok, amelyekben a fűszerek, a konyhai papírtörlő, a kések és egyéb munkaeszközök vagy akár a poharak is kulturáltan, rendezetten, a kíváncsi szemek elől eldugottan tárolhatók.

A látvány is fontos

Az üveges elemek lazítják a konyha képét. Ezt a hatást a világítás tovább fokozza - fotó: Alno Különösen egy kicsi helyiség esetében fontos, hogy az ne legyen zsúfolt. Hogyan kerülhető el a tömöttség érzése, ha minden talpalatnyi helyet ki kell használni?

A megoldást az üveg jelentheti. A felső sort fellazítja, ha teli ajtók helyett üvegpolcos, üvegajtós elemeket használunk, különösen, ha belülről meg is világítjuk azokat. Az üveg egyébként nagyon jó téralakító: önálló polcoknak is használhatjuk, de alsó, fiókos, ajtós elemeket is kínálnak a gyártók üveg előlapokkal.

Gondos tervezés

Minél kisebb a konyha, annál nagyobb feladat jól működő egészet kihozni belőle. Egy szakképzett konyhatervező számos olyan tanáccsal szolgálhat, amely a használónak talán eszébe sem jutna. Praktikus ötletekkel segítheti a hely maximális kihasználását úgy, hogy közben az esztétika se szenvedjen csorbát. A tervezés költsége elhanyagolható a bútor és a berendezések árához képest.

A megrendelőnek azonban pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy mit szeretne: például milyen gyakran és hány fő számára főz, mit tárol a konyhában, milyen sűrűn jár bevásárolni, mekkora tartalékokat halmoz fel az élelmiszerekből.

Ami még fontos: ne vásároljunk be előre nemlétező konyhánkba. Akciós készülékeket mindig találunk, ám egy rosszul megválasztott hűtő vagy mosogatógép, egy túl széles főzőlap vagy egy szabadonálló mikrohullámú sütő felrúghatja az egész tervet, melyet a szakember készített. Érdemes először a bútort megterveztetni és ahhoz illeszkedő háztartási készülékeket vásárolni.


1 - A 2007 novemberében végzett felmérés során az alábbi eredmény született a konyha alapterületét vizsgálva: 5 m²-nél kisebb: 13,26%, 5-10 m²: 38,29 %, 10-15 m²: 34,81%, 15 m²-nél nagyobb: 13,64%.


2008. 05.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum