KonyhawebTudományos tanulmányokon a legjobb jegyet szerezte

A párolás az egészséges táplálkozás és a finom ízek ideális kombinációja. Ezt igazolja az a tudományos szakvélemény, melyet a giesseni Justus Liebeig Egyetem és a Koblenz-Landau Egyetem állított ki. A vizsgálatok a Miele párolóban elkészített zöldségekben 50 %-kal magasabb C-vitamin-tartalmat mutattak ki, mint a hagyományos módon, fazékban főzöttekben. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a gőzben párolt élelmiszerek íze jobban kivehető, mint a megfőzött hozzávalóké.


Két részből álló tanulmány

A tanulmány két részből tevődött össze: az érzékelésből és a vitamin analízisből. Az érzékelés vizsgálatakor paprikát, brokkolit, répát és burgonyát kóstoltattak. A tesztelő személyek pontozásos alapon értékelték a zöldségek színét, formáját, ízét és szerkezetét. Az eredményeket összefoglalva a következő szakvélemény született: "Tudományos alapokon nyugvó vizsgálatok megállapították, hogy a Miele készülékben való párolás a hagyományos főzőlapon történő főzéshez viszonyítva, a zöldségek érzékelhető minőségére és tápanyagtartalmára vonatkozóan kimagasló eredményeket pordukált".

Négy különböző módon elkészített zöldségfajta érzékelésen alapuló vizsgálata    A brokkoli C-vitamin tartalma a különböző elkészítési módok előtt és után

"Ami finom, gyakran egészségtelen"

Miele pároló a labortesztek alatt: a paprika és brokkoli párolása során a vitamin-tartalmukat vizsgálták Ezt az előítéletet a Miele párolói megcáfolják. A sokoldalú készülék nemcsak új, nagyszerű receptek megalkotásában segít, hanem használatával - egyetlen ételkészítési módszerhez sem foghatóan - zsírszegény, vitaminban gazdag ételek készíthetők. Ezt támasztja alá az a tápanyag-analízis, melyet Elmar Schlich professzoran végzett a Justus-Liebig Egyetemen: "Különösen a zöldségekben volt kimutatható a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek magas koncentrációja. Ez az étel saját ízére is pozitív hatással volt." - magyarázta a háztartástechnika professzora. "Ezzel szemben a hagyományos főzésnél megfigyelhető a kioldódás, ami azt jelenti, hogy a vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok egy része elvész." Így a Miele gőzpárolóban elkészített brokkoli C-vitamin-tartalma kereken 50%-kal magasabb, mint a vízben megfőzötté. Hasonlóak az arányok az ásványi anyagok és nyomelemek tekintetében a paprikánál: a nyers zöldséghez viszonyítva párolás után nem lépett fel veszteség, míg a megfőzött paprika az ásványi anyagainak és nyomelemeinek 45%-át elvesztette.

Laboratóriumi körülmények otthon is

A laboranalízis bebizonyította: a paprika C-vitamin-tartalma párolás után magasabb, mint főzés után A szakvélemény arra is kitér, hogy a hagyományos főzés során az elkészítési időket laboratóriumi feltételek mellett precízen betartották, ami otthoni körülmények között egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges. A Miele pároló esetében a tanulmány kifejti: "a kiválasztott párolási idő hajszálpontos betartása a jó eredmények reprodukálhatóságához vezet." Ez azt jelenti, hogy az elektronikusan szabályozott párolási folyamat a lehetséges hibaforrásokat kizárja, mint pl. a rossz teljesítménybeállítást, a túl hosszú párolási időt vagy a szétfőzést.

A jövő konyhája

"Magától értetődő, hogy a párolás az elkövetkezendő években a konyha új irányzatává növi ki magát, mert ideálisan kombinálja a lehető legjobb ízeket az egészséges táplálkozással." - prognosztizálja Elmar Schlich.
"A készülékeknél ma alapkövetelmény az egyszerű és kényelmes kezelhetőség, valamint az, hogy a forgalomban levő termékek - gondolok itt a kész- és fagyasztott termékekre - elkészítésére éppúgy alkalmas legyen, mint a friss árukéra. A Miele párolója ezeknek a feltételeknek tökéletesen eleget tesz." - mondja a tudós.


Forrás és képek: Miele
2007.02


Próbálja ki a Miele recpetjeit!

Fekete pisztráng húslevessel
Aranymakréla alufóliában
Vadlazac ragu
Párolt ördöghal
Salátaleves gyömbérrel és párolt fekete pisztránggal


Kapcsolódó cikkek

A készüléket forgalmazó cégek

Még több Miele készülék:

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum