Konyhaweb2008 újdonságai a lakberendezésben


Budapest belvárosában, a Képíró Galériában rendezett kiállítás valódi újdonságokkal szolgál a lakberendezési kuriózumokat kedvelőknek. A Lavia Grande saját bemutató keretében vezeti fel 2008-as lakberendezési újdonságait. A lávakövet művészi megmunkálással, kézi festéssel és égetéssel díszítő Lavia Grande lávakő asztalokkal és konzolokkal, fali elemekkel, valamint majolika kiegészítőkkel lép a nyilvánosság elé. Ozoli Ágnes, a május 31-ig tartó bemutatónak helyt adó Képíró Galéria művészeti vezetője szívesen mondott igent a kiállításra, mivel a KG éppúgy nyitott a kortárs képző- és iparművészeti alkotások, mint a legújabb lakberendezési irányzatok felé."Nagyon fontos számunkra, hogy a legfrissebb nemzetközi trendeket azonnal adaptálhassuk saját bútoraink és kiegészítőink kínálatába." - mondta Mártity Zóra ügyvezető, a Lavia Grande tulajdonosa. "Az idén áprilisban rendezett milánói bútorexpón - amely a világ egyik trendhatározó szakmai vására - még ebben az évben is divatos maradt a modernbarokk stílus, ami modern anyag és színhasználatot jelent a klasszikus barokk mintákra és formákra építve. A Lavia Grande ehhez a trendteremtő vonalhoz kapcsolódva alkotta meg Grande d'Oro, és Black Iris kollekcióját, amely a barokk mintákat matt fekete alapon olajos áttetsző mintákkal, valamint arany alapon ezüst, és bézs alapon arany mintákkal kínálja. Ez a stílus kifejezetten alkalmas arra, hogy elemei akár a modern minimál, akár a legklasszikusabb enteriőrökbe is tökéletesen illeszkedjenek."

A Lavia Grande a modernbarokk stílus mellett felvonultatja az art nouveau, mediterrán, és magyar szecessziós mintákra építő kollekcióit is. A mediterrán stílus az elmúlt tíz évben folyamatosan hódít Magyarországon is, nem véletlenül. Nagyon otthonos, végtelenül változatos és vidám. Tele színekkel és élettel. A Lavia Grande mediterrán kollekciója ezt az életstílust hozza egészen különleges, itthon még szinte ismeretlen módon: hatalmas lávakő asztallapokra égetve, rusztikus, nagyméretű, festett padlóvázákkal, falburkolatokkal. Az art nouveau és a magyar szecesszió pedig a századforduló hangulatát idézi gazdagon díszítve, aranyozva, a régi Budapest hangulatában modern formákat és anyagokat is felhasználva, ezzel mai korunk ízléséhez adaptálva.

Ozoli Ágnes esztéta, a Képíró Galéria társtulajdonosa és Mártity Zóra, a Lavia Grande ügyvezetőjének együttműködési tervei alapján a közeljövőben a kortárs képzőművészet és a bútorgyártás teljesen újszerű összefonásával vezető magyar képzőművészeket kérnek föl arra, hogy a Lavia Grande egy-egy egyedi asztalára a művész által alkotott kép kerüljön fel, legyen az akár egy absztrakt festmény, vagy figurális grafika. Ezekből csupán egyetlen példány készül majd a kortárs műveket kedvelő és gyűjtő közönség örömére.

A bemutató és kiállítás Budapesten, a Képíró Galériában tekinthető meg 2008. május 22. és május 31. között.
(Cím: 1053 Budapest, Képíró u. 5. Nyitvatartás: H-P: 14-18h, Szo: 10:30-14:30h, Tel/fax: 215-85-67)

 
A lávakő majolika készítése

A megszilárdult vulkáni magma durva fekete, sziklaszilárd kövét finom kézimunkával heteken át alakítják és majolika technológiával díszítik, hogy ennek eredményeképp egyedi, már-már műtárgy kategóriájú bútorok készüljenek. A Lavia Grande ebédlői és kültéri bútorai a többszáz éves tradíciókhoz visszanyúló gyártási folyamatokkal minden ízükben kézzel készülnek.

A Vezúv és Etna vulkánokat jól ismerő szakemberek metszik ki a hatalmas lávakő tömbökből az asztallap nagyságra megmunkálható darabokat, majd finomra csiszolják őket. A lapokat felületkezelik, az apró egyenetlenségeket kézzel javítják, majd 1000 Celsius-fok feletti hőmérsékleten kiégetik. Ezt követően újabb felületkezelés következik, majd speciális, lávakőre használható mázréteggel vonják be. Ezután többnapos, esetenként akár többhetes munkával festik fel a megálmodott mintákat magyar művészek. Egy újabb átlátszó, a mintákat is védő mázréteg kerül a lapokra, majd a műremek még két forró napot tölt 1000C fok fölött a kemencében. Ez az érzékeny gyártási folyamat garantálja, hogy az asztallapok beltéri és kültéri használat során ellenállnak az időnek. Nem károsítja őket eső, fagy, tűző napsütés, tisztítószer, véletlenül ráejtett üvegpohár sem. Az így előállított bútorok másik előnye, hogy nem csupán egyetlen életre szólnak. Családok generációkon átívelő története játszódhat le az ebédlőasztalok körül.

A Lavia Grande termékekhez a lávakő eredetiségét igazoló garanciajegy jár, valamint minden darab sorszámozott a legmagasabb minőség biztosítása, és a hamisítások elkerülése végett.
Szöveg és képek: Lavia Grande
2008. 05. 23.
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum