KonyhawebA Keramikum készítette a Szent Gellért-fürdő épületkerámiáinak megújítását


A budapesti Keramikum Kft. munkájával nyitotta meg kapuit kevesebb, mint egy hónapja a nagymúltú Szent Gellért-fürdő. Budapest legnagyobb egyedi, kézi készítésű kerámiákat gyártó üzeme végezte a fürdő több mint 100 éves mázas kerámiaburkolatainak és díszítőelemeinek rekonstrukciós munkáit. A Keramikum jelenleg a Lukács Fürdő felújítási munkáiban vállal aktív szerepet, hogy Budapest másik szintén patinás intézménye 2008 szeptemberére újra eredeti fényében várhassa a látogatókat.A Keramikum ezenkívül is számos műemlék-rekonstrukciós feladatot végzett országszerte. A vállalat készítette többek között a budapesti Palace Hotel 100 éves homlokzatkerámiáinak újragyártását, a Széchenyi Fürdő férfi termál részlegének épületkerámia rekonstrukcióját is. Ezek a feladatok speciális hozzáértést kívánnak meg. Mivel sokhelyütt műemléképületekről van szó, nagyon komoly kutató és fejlesztő munka előzi meg a rekonstrukciós elemek gyártását. Az eredeti elemeken alkalmazott mázak, festékek már legnagyobbrészt nem léteznek, így azokat szinte újra kell fejleszteni, hogy a hatás az eredetihez hű, annak valódi mása lehessen.

"A rekonstrukciós munkáknál a feladatunk nem kevesebb, minthogy az évszázados épületeket díszítő kerámia elemeket olyan hűen, és olyan minőségben gyártsuk le, ami a következő 100 évre megállja a helyét. Ehhez a minőség és a hagyomány nagyfokú tiszteletére, valamint a régi mesterek és techológiák iránti alázatra van szükség." - nyilatkozta rekonstrukciós munkáikkal kapcsolatosan Zakar István kerámiatervező iparművész, a Keramikum üzemvezetője, vezető tervezője.

A Keramikum tevékenységeinek azonban csupán egy részét képezik a rekonstrukciós feladatok. Az üzem 20 tonnás havi gyártókapacitásával az ország egyik legnagyobb manufakturális körülmények között dolgozó, egyedi kerámiákat gyártó üzeme. Ők készítették többek között a budapesti Semiramis-Házak és a balatonfüredi Annagora Aquapark teljes kerámia díszburkolatát és díszítő elemeit.

"Cégünk fontosnak tartja annak az iparművészeti hagyománynak az ápolását, mely a múlt század fordulóján alakult ki a Kárpát-medencében. Ennek megteremtése Zsolnay Vilmoshoz, Lechner Ödönhöz, Steidl Imréhez és Ybl Miklóshoz köthető. Az ő munkásságuk révén meghonosodott egy Magyarországon addig ismeretlen díszítőművészeti fogalom, az épületkerámia. Az utolsó 50 év építészete hanyagolta a díszítettséget, és a puszta funkcionalitást állította előtérbe. Eközben hiányzott az egyedi látásmód, a formák sajátos kezelése, a gondolatiság. A kerámia mindhárom kifejezésére ma is éppen úgy alkalmas, mint a századfordulón. Rajtunk, alkotóművészeken múlik, mit akarunk ebből láttatni és átadni. A gyári, kommersz termékeknek ma soha nem látott kínálata van a piacon. Ezek viszont csak részben alkalmasak egyediség megteremtésére. Az, amit mi képviselünk és kínálunk, a valódi egyediséget jelenti a díszítőművészetben." - nyilatkozta Somogyi István, a Keramikum ügyvezetője.


Szöveg és képek: Keramikum
2008. 05. 27.
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum