Konyhaweb
Behálózott háztartások


Intelligens házak

"Vajon kikapcsoltam a tűzhelyet? Elindítottam a mosógépet, vagy csak akartam?" Önnek hányszor jutnak eszébe ezek a gondolatok munkába menet?

Fotó: Siemens Senki előtt sem idegen a gondolat, hogy mobiltelefonja sms-ben jelezze, ha faxot vagy e-mailt kapott, vagy ha az autóriasztója megszólal. Talán jó néhányan használjuk is ezeket a szolgáltatásokat.
Miért ne küldhetne mobilunkra üzenetet a sütő, ha bekapcsolva maradt, vagy a mosógép, ha elkészült a mosással?
Az intelligens ház ötlete már régen megszületett. Egy "okos" otthon valójában sokkal több feladatot lát el az egyszerű kontrollfunkcióknál.

A rendszer agya

Fotó: Miele A kiindulópont egy központi szabályozórendszer, amellyel lehetővé válik a különböző készülékek irányítása. Ezt a feladatot egy számítógép látja el, ami egy - akár a konyhabútorba beépített - érintőképernyővel (touchscreen) vezérelhető, de lehet egy un. tablet PC is. Ezen követhető nyomon az összes elektronikusan vezérelt háztartási gép működése. A fent említett ellenőrzési funkciókon kívül lehetőség van - többek között - arra is, hogy például meghibásodás esetén a berendezés kapcsolatba lépjen a vevőszolgálattal, sőt arra is, hogy ennek során a hibaadatokat is küldje. De terminálunkat használhatjuk akár a háztartási készülékeink szoftverének frissítésére is.

Az Internethez kapcsolódva válik otthoni hálózatunk igazán teljessé. Így tudjuk kontrollálni és irányítani háztartásunkat a távolból, például munkahelyünkről számítógép vagy mobiltelefon segítségével. Ezzel a módszerrel az otthonunkban található más elektromos berendezéseket - például a fűtést, vagy a világítást - is szabályozhatjuk.

Közös nyelvet beszélő gépek

Fotó: Siemens A fent felvázolt rendszer megvalósítása nem is lenne nehéz, hiszen az adatátvitel számos lehetősége áll rendelkezésünkre. Éppen ebben gyökerezik egy nagyon fontos probléma: a fejlesztők - jogosan - úgy vélik, hogy több adatátviteli módszer alkalmazása egyetlen készülékben értelmetlen lenne, nem is beszélve a magas költségvonzatokról.

Keresni kellett tehát egy olyan módszert, melyet minden - a háztartásban egymással hálózatba kötött - készülék használni tud. Ez lett a feltétele a további fejlesztéseknek, a közös nyelvet beszélő háztartási berendezések létrehozásának.

Az Európai Háztartási Készülékgyártók Szövetségének tagjai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a 2002-es év végére találjanak egy egységes, gyártósemleges normát a házon belüli adatátvitelre.
A norma megszületett: a háztartási készülékek az elektromos hálózaton keresztül (PowerLine) kommunikálnak egymással, így beüzemelésükhöz pótlólagos kábelezésre nincs szükség. Az intelligens berendezéseken a gyártók kötelesek feltüntetni, hogy azok EIB (Europian Installation Bus) kompatibilisek.

Kívülről varázslat - belülről technika

Fotó: Siemens Az intelligens háztartási készülékek jeleket adnak a 230 voltos elektromos hálózatnak, melyek eljutnak az ún. gateway-hez (átjáróhoz). Ez a csomópont, teremt kapcsolatot az elektromos hálózat és a külső hálózatok (IP hálózat, GSM hálózat) között. Így jutnak el az adatok a központi szabályozórendszerhez, melyen a háztartási készülékek összes adata megtekinthető. Házon belül ezen keresztül irányíthatók a berendezések.
Otthonunktól távol mobiltelefonunkra vagy egy internet eléréssel rendelkező számítógépre érkezhetnek információk, illetve innen irányíthatjuk gépeinket.

Testet öltött képzelet

Az intelligens készülékek mára megszülettek. 2003 január óta magánháztartások tesztelik a gépeket, hogy azok megfelelnek-e a jól használhatóság követelményeinek, a velük kapcsolatos elvárásoknak, illetve az ergonóma szabályainak. A tesztháztartások véleménye alapvetően pozitív.

Fotó: Siemens A piacon elsőként a Siemens jelent meg az EIB kompatibilis háztartási gépekkel. A cég két lehetőséget kínál a hálózat kialakítására: olyan készülékeket, amelyek gyárilag előkészítettek a hálózatba kötésre, s így bármikor utólag csatlakoztathatók ahhoz; illetve olyanokat, amelyek az új technológiát már megvásárláskor használni tudják. Az utóbbihoz komplett rendszert kínálnak, mely a gateway-t és a rendszer interfészt is tartalmazza. Az alapcsomag (a tablet Pc, a gateway és a powerline interfész) ára megközelítőleg 4 000 € (a jelenlegi árfolyamon ez mintegy 1 070 000 Ft).

A termékkínálat mintegy 11 készülékre terjed ki: sütő, tűzhely, páraelszívó, hűtő és fagyasztó, mosogatógép, mosógép és szárítógép találhatók a palettán. Aki úgy dönt, hogy a későbbiekben hálózatba szeretné kötni háztartási berendezéseit, annak érdemes az intelligens készülékekre várni, mert az EIB kompatibilis készülékek felára csupán 50 € (kb. 13 500 Ft) körül mozog.

Mint említettük, a készülékekre várni kell, hazánkban ugyanis még nem kaphatók.

Otthonautomatizálási rendszer

A fent bemutatott háztartási gépek csupán parányi részei egy komplett "otthonautomatizálási" rendszernek. Az intelligens házban ellenőrízhető és szabályozható funkciók sora végtelen. Gondoljunk csak a fűtésre, a világításra, a riasztórendszerre, az öntözőberendezésre, a rolók vagy redőnyök mozgatására az ablakokon, ...

A lehetőségek száma végtelen, határt csak a képzeletünk, na meg a pénztárcánk szab.

Fotó: Siemens


2004. januárnyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum