KonyhawebA kézi mosogatás már a múlté


Csaknem nyolcvan évvel ezelőtt forradalmasította a háztartásokat Carl Miele és Reinhard Zinkann egyik fejlesztése: Európa első elektromos mosogatógépének bevezetésével kezdetét vette a búcsú a kézi mosogatástól. A mai konyhákban teljesen egyértelműnek tűnő készülék bevezetése a gyártás első éveiben nehéz volt. Az áttörést 1960-ban az első teljesen automatikus mosogatógép, a G 10, megszületése hozta. Azóta a technológiát folyamatosan, a cég szlogenjének megfelelően ("Immer besser - Egyre jobban") fejlesztik. Sok újdonság született - melyeket a Miele vezetett be és szabadalmaztatott - amelyek máig iránytűként szolgálnak a cég számára.

Az elektromos mosogatógépek dédapja kevés hasonlóságot mutat a ma használatos készülékekkel: a kádja kerek volt, a tányérokat, csészéket, poharakat és evőeszközöket pedig két kosárban elosztva kellett a gépbe helyezni. Végül a külön megmelegített forró vizet sajátkezűleg öntötte be a használó. A kád alatt elhelyezett elektromotor forgatta meg a berendezésben található kart (propellert), amely így vizet szórt az edényekre. Az első - tisztítószeres - mosogatást egy újabb mosogatás követte. Minél forróbb volt a víz a második fázisban, annál kevésbé kellett az edényeket megszárítani. Európa első elektromos mosgatógépe így tette könnyebbé a mindennapos házimunkát.

   

A fejlesztés következő lépése 1960-ban következett, amikor a Miele az első teljesen automata mosogatógépet bevezette a piacra. Ezen a készüléken már elől voltak a kezelőszervek és forgó mosogatókar végezte a munkát. A három mosogatóprogram teljesen automatikusan futott le, az előmosogatástól kezdve a mosogatáson és öblítésen keresztül egészen a szárításig. A mosogatási hőmérséklet betartásáról egy - a készülékben elhelyezett - termosztátvezérlésű fűtőszál gondoskodott.

Az automata mosogatógépek fejlesztése tovább folytatódott. A mosogatóprogramok és az alkalmazott technika javítása mellett a szerkezetét is megváltoztatták. 1978-ban készítették az első mikroszámítógéppel és szenzorelektronikával ellátott készülékeket. Az elektronikus szabályozás leegyszerűsítette a gépek kezelését, lehetővé tette további programok használatát és javította az energiahatékonyságot (mára ugyanis minden készülék "A" energiahatékonysági osztályba tartozik). 1999 óta az összes mosogatógép teljesen elektronikus szabályozással rendelkezik. Az 1987 óta használt szabadalmaztatott evőeszközmosogató fiókkal kettő helyett három szinten folyik a mosogatás.

A jelenlegi készülékek igen kifinomult technikai megoldásokkal rendelkeznek, melyeknél elektronikus szenzorok határozzák meg a program lefutását. Ilyen az első lépésként bevezetett Eco szenzor, ami a víz szennyezettségét méri. Ez a fejlesztés tette lehetővé az automatikus programmal működő mosogatógép bevezetését. Ide sorolható a tabletta funkció is, a kombinált (pl. három az egyben) mosogatótablettákkal való mosogatáshoz.

1960 óta több mint tízmillió teljesen automata mosogatógépet gyártottak a Miele bielefeldi gyárában. Mára naponta mintegy 2200 készülék hagyja el a Miele csoport második legnagyobb üzemének gyártósorait.

Egyetlen Miele mosogatógép közel 340 alkatrészből áll. Ezek összeállítása során a különböző lépéseket pontosan egymáshoz kell igazítani. A folyamatban gépi és kézi munka egyaránt szerepel, a gépek és az emberek egymás kezébe adják a munkát. Csak így válik lehetővé a gördülékeny termelés, s ennek eredményeként igen rövid - csupán három óra - előállítási idő készülékenként. Az így elkészült mosogatógép Bielefeldből Güterslohba kerül az áruelosztó központba, ahonnan útjára indul a világ minden tájára.

Egy mosogatógép előállítása a belső tér kialakításával kezdődik, a formázással, sajtolással és hegesztéssel, a szigetelő- és tömítőanyagok beépítésével az előszerelés során, és a szereléssel folytatódik, azaz a készülékeket kompletten elkészítik, a működésüket 100 %-osan megvizsgálják, végül teljesen készre szerelik és csomagolják. A gyárból csak azok a mosogatógépek kerülnek ki, amelyek a funkcionális teszteken hiba nélkül átmennek. Így indulnak el a vásárlók felé.


Forrás és képek: Miele
2008. 06. 02.


Tovább a Miele Kft. honlapjára »

Még több Miele készülék:
EC200 expresszó gép + 15563 x4 tisztító tabletták kávéfőzőhöz
25 837 Ft
Az EC200 expresszó gép 15 bar nyomással működik és gőzfunkcióval rendelkezik. A lekere...
tovább »
Porsche TC911P2 kávéfőző + Vízforraló Porsche TW911P2 + Porsche TT911P2 kenyérpirító
92 688 Ft
Porsche dizájnnal a TC911P2 kávéfőző mindig biztosít Önnek egy zamatos kávé mellett ...
tovább »
SJ900 vízforraló
19 599 Ft
Enyhén retro megjelenéssel, aluminium külsővel a  Kenwood SJ900  vízforraló aktuális funkciókkal ren...
tovább »nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum