Konyhaweb

Az Electrolux kampánya a környezetvédelem mellett


Az Electrolux "Öko megtakarítás" honlapjáról - mely magyar nyelven is olvasható - megtudhatjuk, hogy Magyarország éves szinten 13 milliárd forintot takaríthatna meg, ha az ország összes háztartásában lecserélnék a 10 évnél idősebb energiafaló háztartási gépeket.

Az Electrolux elindította "Eco Savings" honlapját, melyen bárki megnézheti, hogy a szűkebb vagy tágabb környezetében - Magyarországon és 21 másik európai országban - mekkora megtakarításokat lehet elérni új, energiagazdaságos gépek használatával. Kiderül, hogy a modern készülékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a költségmegtakarításban és a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentésében.

Budapesten akár 64.000 tonnával lehet csökkenteni az éves CO2-kibocsátást, ha a régi, nagy fogyasztású készülékeket üzemeltető háztartások új, energiahatékony termékekre cserélik le háztartási gépeiket. Megközeítőleg ekkora mennyiségű szén-dioxid kerül a levegőbe, ha a város összes háztartása 580 kilométert utazik autóval. Egy átlagos háztartás emellett évente 11.000 forintot takaríthat meg, ha energiatakarékos készülékekkel szereli fel háztartását.
Ha az országos megtakarítás összegét tízeurós bankjegyekből egymásra raknánk, 493 méter magas tornyot építhetnénk, amely 1,64-szer magasabb az Eiffel toronynál.

Az Eco Savings Projekt keretében indított honlap azt elemzi, hogy milyen mértékben csökkenthetők a jelenlegi készülékek környezetre gyakorolt káros hatásai a vízhasználat, az energiafogyasztás és a CO2-kibocsátás mérséklésével.

Az eredmények azon a feltevésen alapulnak, hogy a kiválasztott ország vagy település minden háztartása lecseréli tíz évnél idősebb készülékeit modern és energiahatékony háztartási gépekre. Ebben az esetben Budapest több mint 364.000 köbméter friss vizet és 72,7 millió kWh energiát takaríthat meg évente. Körülbelül ennyi víz folyik el akkor, ha a város minden háztartása 1 órán keresztül folyatja konyhájában a vízcsapot. Az energiamegtakarítás pedig a főváros összes háztartásában fedezi egy 60 wattos izzó 76 napon keresztül történő folyamatos használatának energia szükségletét.

"Hiszünk abban, hogy a régi készülékek új, hatékony modellekre való lecserélését ösztönző európai programok jelentősen befolyásolhatják a CO2-kibocsátást. Iparágunk nagy lépéseket tett a háztartási készülékek energia- és vízfogyasztásának csökkentése érdekében, és erre büszkék vagyunk" - mondta Henrik Sundström, az Electrolux környezeti hatásokkal foglalkozó csoportjának alelnöke.

Látogasson el a http://www.electrolux.hu/ecosavings oldalra és nézze meg, hogy országa, városa vagy háztartása mennyit takaríthat meg a régi, nem energiahatékony készülékek lecserélésével.


Szöveg és képek: Electrolux
2008. 06. 02.


A készüléket forgalmazó cégek »

Még több Electrolux termék


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum