KonyhawebTurbó főzés takarékosan


Az indukció a jövő főzési módja. A profik és a hobbiszakácsok a nagyon rövid forrásidőért és a pontos teljesítményszabályozásért egyformán rajonganak. A kifutott étel sem ég le, mert az üvegkerámia felület nem forrósodik fel. Az energiamérleget tekintve: a hagyományos elektromos vagy a gázüzemű főzőlapokhoz hasonlítva az innovatív technika érezhetően kevesebb áramot fogyaszt. Nem csoda hát, hogy évről évre nő az indukciós főzőlapot választók száma. A Miele olyan új modellsorozatot kínál, amely meggyőzi a kételkedőket arról, hogy érdemes az indukciós technológiára váltani.


Miele indukciós főzőlap TwinBooster funkcióvalA főzőbemutatókon hallott rövid forrási idő kétségeket ébreszthet. Íme egy példa: egy adag tészta megfőzéséhez öt liter vizet kell felforralni. A valóság: a Miele indukciós főzőlapjai ezt a feladatot kétszer olyan gyorsan oldják meg, mint egy elektromos vagy egy gázüzemű készülék. A tészta tehát sokkal gyorsabban asztalra kerül, miközben az indukciós berendezés minimum 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint társai.

Óriási teljesítmény alacsony energiafogyasztással - a Miele új fejlesztése, a TwinBooster funkció éppen erre szolgál. A TwinBooster funkció bekapcsolásával a főzőmező teljesítményét két fokozatban akár 15 percre is megnövelhetjük. A kétfokozatú Booster az új készüléksorozat különlegessége, amelyet minden 21 cm-nél nagyobb átmérőjű főzőmezőnél megtalálunk. Az indukciós technológiánál rendszerint két-két zónának közös az áramellátása, ezért ha az egyik zónánál a maximális Booster teljesítményt választjuk a másik (kapcsolt) zóna nem használható. Ha a Boostert csökkentett teljesítményen (1-es fokozat) működtetjük, a másik főzőmező melegen tartásra vagy kis teljesítménnyel történő főzésre használható. Az utóbb bemutatott előnnyel más gyártók készülékeinél nem találkozunk.

Nem kell vigyázni, hogy az étel rá ne égjen a főzőlapra és a melegen tartáshoz sem kell kitapasztalni a megfelelő teljesítményfokozatot. A legtöbb főzőlap ugyanis rendelkezik külön melegen tartó funkcióval, ami az ételeket két órán keresztül képes fogyasztási hőmérsékleten tartani.

A biztonság sem elhanyagolható szempont. A Miele főzőlapjai gyermekzárral rendelkeznek, amely megakadályozza a készülék bekapcsolását az avatatlan kezek számára. A biztonságot tovább növeli a hibaellenőrzés. A berendezés ugyanis automatikusan kikapcsol, ha például folyadék kerül a kezelőszervekre.

Az új modellek az elől levő kezelőmező segítségével vezérelhetőek. Az üvegkerámai felületen elhelyezkedő szenzormező jól áttekinthető, az irányítás magától értetődő. Néhány funkció egyéni főzési stílusunkhoz igazítható. A főzést egy főzőlapba integrált óra is segíti.

Miele indukciós főzőlap sütőzónával

Az új sorozat eltérő nagyságú főzőlapjain még sütőzóna számára is akadt hely. A zónára illeszkedő edény (indukciós főzésre alkalmas sütőedény, üveg fedővel) is választható a főzőlaphoz. A Mielénél egyébként az összes indukciós főzőlaphoz vásárolhatók különleges, ferromágneses edények, amelyek teljesítik az indukciós főzésre alkalmas fazekakkal és lábasokkal szemben támasztott követelményeket.


Az indukciós technológia előnyei

A gázzal vagy elektromos árammal történő "hagyományos" főzéstől eltérően indukciós technológia alkalmazásakor a hő közvetlenül a főzőedény alján keletkezik. A készülékben levő elektromos tekercsek váltakozó elektromágneses mezőt hoznak létre. Amikor a fazekat vagy serpenyőt a főzőlapra helyezzük, az edény aljában elektromágneses örvényáram keletkezik, ami hőt gerjeszt. Ez a hő közvetlenül az ételnek adódik át. Ha az edényt levesszük a főzőlapról, az örvényáram és vele együtt a hő előállítása pillanatokon belül megszűnik.

Az indukció: "turbó főzés". A beállított teljesítmény azonnal rendelkezésre áll, mert a főzőedény alját nem kell először kívülről, vagy az üvegkerámia felületen keresztül felmelegíteni. Ennek eredménye a rendkívül rövid forrási idő.

Az üvegkerámia felület nem forrósodik fel (csak az edény aljától melegszik át), így nem ég rá a szétcsapódó olaj és zsír a főzőlapra. Ez jelentősen megkönnyíti a berendezés tisztítását. A folyamat mellékhatása: a főzőlap nagyon gyorsan kihűl, így néhány perc múlva megérinthető a felület anélkül, hogy kezünket megégetnénk.

A pontos energiaközvetítés és -szabályozás pontos főzést tesz lehetővé. A hagyományos főzőlapoknál megismert, maradékhővel történő továbbfőzés itt nem lehetséges.
Az indukciós főzőlapoknál nincs lehetőség a főzőzóna méretének kézzel történő beállítására. Ez a technika ugyanis felismeri a felületre helyezett főzőedény aljának méretét. Az elektromos főzőlapok csúcsmodelljeinél található edényméret felismerés funkció tehát minden indukciós főzőlapnál része az alapfelszereltségnek.


Amit még érdemes tudni

Néhány gyártó a maximális Booster teljesítményt állítja a középpontba, mint az indukciós főzőlapok legfontosabb paraméterét. Ez az adat azonban nem túl sokat árul el a berendezés valódi teljesítményéről. Valójában a hatásfok a döntő. Az indukciós technológiára vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy a főzőlapnak a lehető legpontosabban fel kell ismernie az edény méretét, mert csak így alakul a felhasznált energia optimálisan és veszteség nélkül hővé. Ennek figyelembevételével a Miele indukciós főzőlapjainak hatásfoka nagyon jó.
A TwinBooster funkciót a Miele úgy alakította ki, hogy maximum 15 percig működhet lekapcsolás előtt. A gyakorlatban ez az időtartam elegendő a nagyobb teljesítményen történő főzéshez. Ha mégis rövidnek találnánk, a TwinBooster funkció a leállás után azonnal újra bekapcsolható.


Szöveg és képek: Miele
2008. 07. 07.


Tovább a Miele Kft. honlapjára »

Még több Miele készülék:
TK70N01FR eszpresszógép + Express O
125 488 Ft
Készítsen aromagazdag, finom kávét a TK70N01FR eszpresszó géppel, mely gőz- és Capuccino-Caffelatte ...
tovább »
HR1821 gyümölcscentrifuga
7 599 Ft
A Philips HR1821gyümölcscentrifugával isteni vitamindús koktélok készíthetők. Az 500 ml-es rostgyűjt...
tovább »
SENSEO halványlila kávéfőző + Állandó adagoló
18 197 Ft
A SENSEO kávéfőzővel és a Maison du café specíális aromaadagokkal kiváló kávé főzhető. Minden egyes ...
tovább »[1]
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum