KonyhawebÚj úton a dizájn ösvényén


A Miele teljesen új utat jár be a CAVE-vel a termékfejlesztésben. A CAVE a "Computer Aided Virtual Environment" (számítógéppel támogatott virtuális környezet) rövidítése. A speciális vetítéstechnika segítségével a valóságban még nem létező termékek megjelennek a virtuális világban. Ezeket a termékeket ott meg lehet változtatni, ki lehet próbálni és különböző környezetben meg lehet vizsgálni. Ennek eredményként a fejlesztési folyamat meggyorsítható.


Miele CAVE - új utakon a termékfejlesztésA módszert más üzletágak is alkalmazzák. Az autó- vagy a repülőgépiparban néhány éve egyre több és több virtuális világot alkotnak. De már a természeti kincsek keresésénél sem vonatkoztathatunk el ettől a technikától. A háztartási készülék üzletágban a Miele az éllovas. "A drága fizikai modellek és prototípusok számát a CAVE-vel jelentősen lecsökkenthetjük, melynek eredményeként sok időt és pénzt takaríthatunk meg" - körvonalazta a Miele vezető dizájnere, Andreas Enslin a legjelentősebb előnyöket. "A fejlesztés menete az új munkamódszernek köszönhetően jelentősen felgyorsul. Mi dizájnerek egyébként is 3D-ben dolgozunk. Az új technika segítségével javaslatainkat és ötleteinket azonnal meg tudjuk vitatni a technika vagy a marketing területén tevékenykedő munkatársainkkal, és néhány dolgot ki is próbálhatunk."

Az összesen 1,6 millió euróba kerülő CAVE technikáját tekintve igazán igényes rendszer, amely optikából, elektronikából és szoftverből áll. Nyolc nagyfelbontású, kb. 7000 ANSI-Lumen fényerejű projektor vetít perspektivikus polarizált félképeket egy óriási, 15 m²-es fekete üvegfalra. Ez egyébként a mennyezetig ér, három részre osztott és 120 fokos szögben függesztették fel, hogy elkerüljék az üveg saját súlya miatti eldeformálódásból adódó torzulást. Négy arckövető kamera figyeli éberen a szemlélő mozgását és közvetíti az információt a munkaállomásoknak, amelyek mind a 6,7 millió pixelt a mozgás pillanatában újra számolják és a figyelő új helyéhez igazítják. A valósnak tűnő környezet vagy termék lenyűgöző hatását akkor élvezhetjük, ha egy polarizációs szűrővel rendelkező szemüveget viselünk. Ez a speciális szemüveg szétválasztja a munkaállomások által alkotott, fényvisszaverődésekkel és árnyékokkal ellátott képeket a jobb és a bal szem számára. A nézelődő agya állítja aztán össze a képeket egy reálisnak tűnő perspektívává.

A termékfejlesztési és dizájnciklus, ami korábban tervrajzok és javítások hosszú sorából állt, mára jelentősen felgyorsult. "A CAVE a kommunikáció és az együttműködés teljesen új formáját valósította meg", mutatta be Andreas Enslin az új munkamódszert. "A marketinges szakemberek, a dizájnerek és a technikusok egyszerre is tudnak ugyanazzal a témával foglalkozni. Mindegy, hogy technikusként vagy dizájnerként mit találok ki, rögtön kipróbálhatom, és azonnal látni fogom, hogy praktikus-e. Mivel mindenki ugyanazt látja, még azok is, akik nem vesznek részt a fejlesztési és a megvalósítási folyamatokban, rögtön felismerik a döntések következményeit és hatásait." Ezzel a módszerrel egészen messzire el lehet merészkedni, a Miele készülékeinek ugyanis a jövőben még a szervizelhetőségét is a CAVE-vel tesztelik majd. Ehhez például egyszerűen csak kézbe kell venni egy virtuális szerszámot és ki kell próbálni, hogy a kiválasztott csavar hozzáférhető-e. A felfedezett hiányosságok a számítógéppel azonnal kijavíthatók.

Az így nyert gyorsaság valószínűleg növelni fogja a kísérletező kedvet, véli a Miele vezető dizájnere. "Ezzel egyidejűleg az innovációs erőnk is növekszik majd. Sokkal egyszerűbbé válik az egészen őrült ötletek kipróbálása is." Alapvető fontosságú persze az marad, hogy a termékek a Miele dizájntól megszokott elsőosztályú megjelenés jegyeit hordozzák magukon. "Nevünk elismeréséhez formavilágunk is jelentősen hozzájárul. Ez mindig így volt és a jövőben is így lesz. Ettől egyszerűen csak jobbak leszünk" - véli Andreas Enslin.


Forrás és képek: Miele
2008. 07. 07.


Tovább a Miele Kft. honlapjára »

Még több Miele készülék:
10676-16 kakaós kancsó
7 559 Ft
A finom kakaó minden korosztály számára élvezetes! A Bodum ehhez kínálja az 10676-16 kakaós kancsót....
tovább »
Porsche TC911P2 kávéfőző + AD 210 4 db fém pohár
42 884 Ft
Porsche dizájnnal a TC911P2 kávéfőző mindig biztosít Önnek egy zamatos kávé mellett ...
tovább »
CHAMBORD 10617-16 eszpresszó kávéfőző
22 017 Ft
A Bodum CHAMBORD 10617-16 elegáns és modern eszpresszó kávéfőző rozsdamentes acélból é...
tovább »[1]
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum