KonyhawebA grillezés nagy titka

A faszenes vagy gázüzemű grillek között egyre népszerűbbek a tetővel rendelkező változatok. A fedő használata újabb sütési módszer - az indirekt grillezés - előtt nyitotta meg az utat.

Direkt grillezés

A grillezés direkt módja leginkább a hagyományos, grillen való sütéshez hasonlítható. A sütnivaló közvetlenül a hőforrás fölött grilleződik. Megfordítani mindössze egyszer kell, a sütés félidejében. Leginkább azoknál az ételeknél ajánlott alkalmazni, amelyek maximum 25 perces sütést igényelnek. Ilyenek a steakek, a hamburgerhús, a csirkecombok, a virslik és a zöldségek.
A direkt módszerrel erősen is átsüthetjük a húsokat, amelyek ekkor szép kérget kapnak. Ekkor hagy nyomot a rács a sült felületén, és ekkor lesz az aromája igazán intenzív. Steakek, hússzeletek, csirkedarabok, vastagabb húsokat szoktunk erősen átsütni.

Direkt grillezés faszénen

Oszlassa el egyenletesen a faszenet az alsó széntartó rácson. Helyezze fölé a grillrácsot. Fektesse a húsokat a grillrács közepére. Csukja le a tetőt és csak akkor vegye le, ha meg szeretné fordítani a húst, vagy ha ellenőrízni szeretné, hogy átsült-e.

Direkt grillezés gázzal

Ha a grill gázzal működik, állítsa az összes égőt a legnagyobb teljesítményre és így melegítse fel a készüléket. Tegye a sütnivalót a grillrácsra, majd állítsa a teljesítményt a receptben megadott fokozatra. Zárja le a tetőt, és csak akkor nyissak ki, amikor a sültet megfordíta, vagy amikor a sütési idő letelt és ellenőrízni szetetné, hogy az étel átsült-e.


 

 


Indirekt grillezés

Az indirekt grillezés eredménye olyan, mintha a sültet a sütőben készítette volna. A hő a lezárt tetőről és a grill oldaláról visszaverődve mindenhol éri a sütnivalót, így annak minden oldala egyenletesen megsül. A forró levegő a légkeveréses sütőkhöz hasonlóan cirkulál, ezért az ételt nem kell megfordítani. A 25 percnél hosszabb ideig készülő ételekhez ideális ez a módszer, vagy azokhoz, amelyek túl "érzékenyek" ahhoz, hogy direkt módon grillezzük, hiszen akkor könnyen kiszáradnának vagy megégnének. Ilyenek a borjúkaraj, az egész csirke, a pulyka, más nagy húsdarabok és a halfilék.

Indirekt grillezés faszénen

A készülék kialakításától függően a forró szenet az oldalsó faszéntartó rácsok mögött kell egyenletesen eloszlatni vagy a faszéntartó kosarakba kell helyezni. A faszéntartó rács közepére (az oldalsó rácsok vagy a kosarak közé) tegyen alumínium tálkát, amely a lecsöppenő gyűjti össze. Az ide csöpögő zsiradék nagyszerű alapja lehet a sülthöz kínált szószoknak. Ezenkívül megakadályozza a zsír leégését a készülék aljára magasabb zsírtartalmú húsok (pl. liba, kacsa) sütésekor. Ha a sütési idő hosszabb, tegyen az alumínium tálcába kevés vizet, így biztosan nem ég le a zsiradék.
Helyezze a grillrácsot a helyére és fektesse az ételt a rács közepére. Zárja le a tetőt és csak akkor nyissa ki, amikor a receptben megadott idő letelt és ellenőrízni szeretné, hogy a hús átsült-e.

Indirekt grillezés gázzal

A gázgrillt ugyanúgy melegítjük elő, mint direkt sütésnél, minden égőt a legnagyobb teljesítményfokozatra kapcsolunk. Ezután az elülső és a hátsó égőket bekapcsolva hagyjuk, míg a középsőt kikapcsoljuk. Indirekt módszert választva a sült külseje hirtelen megsül, ezután a belseje megpuhul. Az egész szárnyasok, csirkerészek, és halak grillezésén kívül használhatjuk zöldségek, kenyér vagy utóételek elkészítéshez, amelyekhez 180 °C körüli állandó hőmérséklet szükséges.
A legjobb eredményeket akkor érheti el, ha az egész sütnivalókat, szárnyasokat vagy nagy húsdarabokat nyársra húz, a grillrácsot eltávolítja és alá alumínium tálcát tesz, a lecsöppenő zsír összegyűjtéséhez. Ha hosszabb ideig grillez, tegyen kevés vizet a tálcába.


 

 Forrás és képek: Weber
2008. 07. 07.
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum