Konyhaweb

Alakítsuk környezettudatossá konyhánkat!


A környezetvédelem szerencsére egyre több ember életének mindennapi gyakorlatában van jelen. Újrahasznosítunk, hulladékot szelektálunk, és energiatakarékos izzókat használunk, hogy csökkentsük környezetünk terhelését. De mit tehetünk otthonunk legaktívabb helyiségében, a konyhában, a környezetünk védelme érdekében?

A környezetbarát konyha megteremtéséhez a legfontosabb, hogy a lehető legkisebb energiafogyasztású háztartási készülékeket használjuk és figyeljünk oda azok működtetésére.
Az Electrolux 10 pontba gyűjtötte azokat a kritériumokat, melyek szem előtt tartásával kialakíthatjuk zöld konyhánkat.


1. Cseréljük le régi készülékeinket: A környezetvédelem területén jelentős előrelépést hozna, ha a 10 évnél öregebb háztartási készülékeket lecserélnénk energiatakarékos gépekre. A mai készülékek akár 60 százalékkal kevesebb energiát és vizet fogyaszthatnak, mint a tíz évnél idősebbek.
 
2. Figyeljünk az energiafogyasztást jelző címkékre: A kevesebb energia alacsonyabb számlával és kevesebb széndioxid-kibocsátással jár. Így lassítjuk a globális felmelegedéshez és a klímaváltozáshoz vezető folyamatokat. A készüléken lévő energiacímke a termék energiahatékonyságát egy G-től A-ig terjedő skálán jelzi, ahol az "A" jelű termékek fogyasztanak a legkevesebbet. A hűtőszekrények és fagyasztók esetében a besorolást kibővítették az A+ és az A++ jelekkel, amelyek még energiahatékonyabb működést jelölnek.
 
3. Használjunk indukciós főzőlapot: Az indukciós főzőlapok sokkal hatékonyabban használják fel az energiát, mint a hagyományos tűzhelyek: még a kerámialapos főzőlapoknál is akár 25 százalékkal kevesebbet fogyaszthatnak.
 
4. Mosogassunk géppel: A modern mosogatógépek mindössze negyedannyi vizet használnak, mint amennyit kézi mosogatáskor elfolyatunk - 15 litert 60 liter helyett egy 12 személyes étkészlet tisztítása esetén. Ráadásul a felhasznált energia és a mosogatószer is kevesebb!
 
5. Használjunk ökoprogramot a gépi mosogatásnál: A gép kevesebb vizet és energiát fogyaszt, így csökken a széndioxid-kibocsátás.
 
6. Tartsuk távol a hűtőszekrényt vagy fagyasztót a meleg blokkoktól: A fűtőtestek vagy tűzhelyek által kibocsájtott hő intenzívebb működésre készteti a kompresszort és a kondenzátort, ezáltal növeli az energiafogyasztást.
 
7. Használjunk No Frost készülékeket: A fagyasztóban képződött 5 mm vastag jégréteg 30 százalékkal növeli az energiafogyasztást.
 
8. Használjunk súlykontrol automatikával ellátott mosógépet: A rendszer érzékeli a töltet mennyiségét, és annak megfelelő mennyiségű vizet használ a mosás során. Így mosásonként akár 35-50 százalékkal csökkenthető az energia- és a vízfelhasználás.
 
9. Centrifugáljunk magas fordulatszámon a szárítás előtt: törekedjünk arra, hogy a ruhák a lehető legszárazabbak legyenek a szárítógép használata előtt. A túlságosan nedves ruha jelentősen megnöveli a szárítási időt, és a felhasznált energiát.
 
10. Igyunk csapvizet: Sok ember úgy gondolja, hogy a palackozott víz biztonságosabb és egészségesebb, mint a csapvíz. A csapvíznek azonban gyakran szigorúbb tisztasági előírásoknak kell megfelelni, mint a palackozott víznek, emellett kedvezőbb a környezetre nézve. Ha nem szeretjük a csapvíz ízét, választhatunk olyan hűtőszekrényt, amely szűri azt.Szöveg és képek: Electrolux
2008. 07. 14.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum