Konyhaweb


Virágos mécsestartó

Ilyenkor nyáron szívesen tartózkodunk esténként a teraszon, a kertben. Egy pici mécsestartó kedves dísze lehet a kerti asztalnak. Kicsiny lángjával talán hozzájárul a kinti vacsorák vagy a baráti társasággal folytatott beszélgetések kellemes hangulatához.

Szükséges kellékek:

 • üvegpohár
 • kiégethető ólom színű üvegfesték kontúr
 • kiégethető üvegfesték (sárga, barna, fekete)
 • ecset
 • letölthető minta » 1. Előkészületek

  A poharat mosogatószeres vízben elmossuk, szárazra töröljük.
  Kinyomtatjuk a mintát. A papírt a pohár belsejébe helyezzük úgy, hogy az tökéletesen ráfeküdjön az üvegfalra. Ha a pohár felfelé szélesedik, vágjuk be a papírt a minták között, így szépen ráfekszik majd a felületre. Ragasztószalaggal rögzítsük a pohár falához, nehogy elmozduljon.


 2. Kontúrozás

  Az egyik mintát húzzuk ki a kontúrral. Várjuk meg, amíg megszárad, majd folytassuk a következővel. Vigyázzunk, nehogy a pohár forgatása közben hozzáérjünk a már kész mintához, mert az elkenődhet!


 3. Festés

  Amikor a kontúr mindenhol megszáradt, vegyük ki a papírt a pohárból és lássunk neki a festésnek. A virágok szirmait sárgával, a leveleiket barnával, a pohár többi részét feketével fessük. Legyünk óvatosak, mert az íves felületen a festék könnyen megfolyik. Ezért mindig csak egy kis mintát fessünk ki egyszerre és várjuk meg, hogy az teljesen megszáradjon. Csak ekkor lássunk neki a következőnek.

          4. Égetés

  A festék teljes száradást követően 170 °C-os sütőben 30 percig süssük a mécsestartót.

  Mindig hideg sütőbe tegyük az üveget, és azzal együtt melegítsük fel. Ha kész a sütés, ne vegyük ki rögtön a poharat, hanem résnyire nyitott ajtónál hűtsük ki, mert a hirtelen bekövetkező nagy hőmérséklet-változástól elpattanhat az üveg.

Szöveg és képek: Konyhaweb
2008. 08. 04nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum