Konyhaweb

10 tipp a hűtők és fagyasztók energiatakarékos használatához


A háztartási készülékek közül az éjjel-nappal működő hűtő- és/vagy fagyasztószekrények fogyasztják a legtöbb energiát, így a zöld otthon megteremtéséhez vezető úton első lépés az energiatakarékos hűtőberendezések használata.

Az A++ energiaosztályú gépek energiafogyasztása a legkedvezőbb, így azok CO kibocsájtása, s ez által környezetterhelése a legalacsonyabb. Az energiatakarékosság azonban a megfelelő használaton is múlik. Néhány apró trükkel és gondos odafigyeléssel környezetbarát módon használhatjuk a hűtőt és a fagyasztót, és még a villanyszámlán is spórolhatunk.


1. Kerüljük a hűtőajtó felesleges nyitogatását, mert a beáramló meleg levegőt a készüléknek le kell hűtenie, így több energiát használ fel! Emellett a folyamatos nyitogatás miatt nagyobb a veszélye annak, hogy a folyékony ételek kiborulnak, ezáltal a baktériumok könnyen elszaporodnak.
 
2. Használjuk az energiatakarékos funkciót, vagy állítsuk a termosztátot a hűtőtérben 5-6 fokra, a fagyasztótérben pedig -18 fokra! Ezeken az értékeken a legoptimálisabb az ételek tárolása és a hűtők energiafogyasztása is.
 
3. Lehetőség szerint pakoljuk tele a hűtőszekrényt és a fagyasztót! A nagyobb mennyiségű hideg étel segít lehűteni az ajtó kinyitásakor beáramló meleg levegőt.
 
4. Legalább évente egyszer olvasszuk le a fagyasztót, ha az nem rendelkezik automata leolvasztási funkcióval! Ötmilliméteres jégréteg esetén 30 százalékkal nő az energiafogyasztás.
 
5. Ha nagyobb hűtőtérre van szükség, inkább vegyünk egy nagyobb hűtőszekrényt, mint a meglévő mellé egy második kisebbet! Egy nagyobb hűtő 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint két kisebb, melyek együttesen tesznek ki ugyanakkora rakteret.
 
6. Szabadonálló készülék esetén rendszeresen tisztítsuk meg a kondenzációs rácsot és hagyjunk a hűtőszekrény hátulja és a fal között minimum 5 centiméternyi rést, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést! A nem megfelelő szellőzés akár 10 százalékkal is növelheti az energiafogyasztást.
 
7. Sose helyezzünk meleg ételt a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba! A meleg ételtől a hűtőtér hőmérséklete pillanatok alatt megugorhat, ami felmelegítheti a többi ételt is.
 
8. A konyha berendezésénél ügyeljünk arra, hogy a hűtőszekrény vagy fagyasztó a "meleg blokkoktól" távol kapjon helyet! A túl sok hő csökkentheti a kondenzátor és a kompresszor hatékonyságát.
 
9. Időnként ellenőrizzük az ajtó tömítését! Ha az ajtó nem érintkezik szorosan a tömítéssel, az apró réseken kiszivároghat a hideg levegő, így megnövekedhet az energiafogyasztás. Az ajtó feszességét úgy ellenőrizhetjük, hogy egy papírlapot helyezünk az ajtó és a tömítés közé. Ha a papírlap kihúzásakor gyenge ellenállás érezhető, a tömítés még nem szorul cserére. Ellenkező esetben lépjünk kapcsolatba a szervizzel.
 
10. Üzembe helyezés előtt olvassuk el a használati útmutatót, ott megtaláljuk a fentieken túl az összes további szükséges tudnivalót!Szöveg és képek: Electrolux
2008. 08.19.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum