Konyhaweb

Két magyar diák az Electrolux Design Lab '08 kilenc döntőse között!


Két magyar diák pályamunkája is bekerült az Electrolux Design Lab 08 nemzetközi formatervező versenyének 9 legjobbja közé. Püspöki Apor "E-bag", és Sáfrány Attila "Stratosphere" elnevezésű munkáját több mint 600 terv közül választotta ki a nemzetközi zsűri.


  A verseny idei kiírása szerint olyan, élelmiszertárolásra, főzésre vagy mosásra alkalmas készülékekkel lehetett pályázni, melyek az internetes generáció igényeit szolgálják ki, és 2-3 év múlva akár meg is jelenhetnek a piacon. A verseny növekvő népszerűségét igazolja, hogy az idén rekord számú nevezés érkezett a felhívásra. 42 országból több mint 600 pályamű érkezett, ebből 23 terv pedig magyar diákoktól.

A döntőbe jutott két magyar pályázó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákja. Püspöki Apor "E-bag" elnevezésű munkája egy kinetikus energiával működtetett, 3 liter űrtartalmú hűtőtáska, amely a séta közbeni "lóbálásból" nyeri a működéshez szükséges energiát, és hűti a benne lévő ételt, üdítőt. A fiatal tervező szerint, minél hosszabb a séta, annál kellemesebb a végső felfrissülés.

  

"Szerettem volna rámutatni arra, hogy a városi élet mekkora energiafelhasználással jár." - mondta Püspöki Apor. "Az E-bag forgatható fogantyúja egy dinamóhoz csatlakozik, amely a kar mozgásával egy akkumulátort tölt. A hűtőrendszer kialakításánál a Peltier-technológiát alkalmaztam, melynek segítségével a hőszivattyú a hőt az eszköz egyik oldaláról a másikra vezeti el. A hűtési állapotot három LED jelzi."

A másik döntős pályázó, Sáfrány Attila "Stratosphere" fantázianévre keresztelt munkája egy "ruhafelfrissítő" állványt takar. "Tulajdonképpen egy szobainasról van szó, amely eltávolítja a ruhákból a baktériumokat és a mikro szennyeződéseket, így például a cigarettafüstöt. Az ötletet az internetes generáció jellegzetes, kényelmes magatartása adta, hiszen ezek a fiatalok a levetett ruháikat nem feltétlenül dobják szennyesbe, amíg az ténylegesen nem koszos. Legtöbbször egy széktámlára hajítják, hogy később újra felvehessék." - beszél megfigyeléséről Sáfrány Attila.

  

A "Stratosphere" kétszeres funkciót lát el egy modern technológiát alkalmazva. A készülék egyszerre szagtalanítja a ráterített ruhákat, és frissíti fel a szoba levegőjét. A szennyezett levegő egy HEPA szűrőn áramlik keresztül, majd egy kamrába jut, ahol ultraibolya fény fertőtleníti azt.

A két magyar és a másik hét pályamű végső értékelésére a 2008. október 9-én, Zürichben megrendezésre kerülő döntőn kerül sor. A szakértőkből és dizájnerekből álló nemzetközi zsűri 3 pályaművet fog díjazni. A Design Lab '08 nyertese 5000 eurót és egy hat hónapos gyakornoki álláslehetőséget kap, melyet az Electrolux valamely globális terméktervező központjában tölthet el. A második helyett díja 3000 euró, míg a harmadik helyezetté 2000 euró pénzjutalom.

A további hét döntős pályamű:

  • Sook: társasági hálózatokban működő, elektronikus "ízleléssel" kiegészített receptgenerátor - Adam Brodowski, Savannah College of Art and Design, Amerikai Egyesült Államok
  • Coox: görgethető főzőasztal - Antoine Lebrun, L'Ecole de Design Nantes Atlantique, Franciaország
  • iBasket: vezeték nélküli hálózatra csatlakozó szennyestartó és mosógép, Guopeng Liang, Tongji University, Kína
  • Vesta: összecsukható főzőlap RFID-olvasóval - Matthias Pinkert, HTW Dresden (FH) University of Applied Sciences, Németország
  • Drawer Kitchen: fiókba helyezhető főzőlap és hűtő - Nojae Park, Chiba University, Japán
  • Flatshare: moduláris hűtőmegoldás a közös életterekbe - Stefan Buchberger, University of Applied Arts, Bécs, Ausztria
  • Scan Toaster: USB-kapcsolattal rendelkező kenyérpirító, amely híreket, időjárás-jelentést és fotókat éget pirítósokba - Sung Bae Chang, Sejong University, Dél-KoreaSzöveg és képek: Electrolux
2008. 08. 19.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum