Konyhaweb

Pillantás a jövőbe: mosógép mosószer nélkül


Egyszer talán lehetővé válik a mosógépek víz nélküli üzemeltetése - vélekedett nemrégiben egy szakkereskedő a gyártók mindenhol tapasztalható energiatakarékos törekvései kapcsán. Hogy ez tényleg sikerülhet, senki sem garantálhatja. Egy magyar diák azonban bebizonyította, hogy ha víz nélkül nem is, mosószer nékül igenis működhetnek a mosógépek.

Az Electrolux standjának fő témája a környezettudatosság volt. A bemutatott készülékek között szerepeltek azok a környezetkímélő elképzelések is, amelyeket az Electrolux évente megrendezésre kerülő pályázatának versenyzői álmodtak meg.

Szabó Levente, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, az Electrolux Design Lab pályázatának győztese egy olyan kompakt mosógépet tervezett, amely mosószer helyett mosódióval tisztít. Ahogy azt Levente a zsűrinek elmesélte, Indiában és Nepálban évszázadok óta használják a mosódiót (Sapindus mucorossi) tisztítószerként. Egy kilogramm mosódió egy átlagos háztartásban egy évig is kitart. A mosódió egyébként az allergiásoknak kifejezetten ajánlott és még a ruhát is kíméli. A készülék megszületéséhez a környezetszennyezés adta a kiindulópontot, ami a mosásra éppúgy vonatkozik, mint a mosószerek előállítására, csomagolására és szállítására. Levente olyan anyagot keresett, amely helyettesíthetné a mosószert. A mosódió, mivel természetes növény, nem terheli a környezetet. A mosódió fája Ázsia trópusi és szubtrópusi régióinak egyik legjelentősebb növénye. A fa legértékesebb része a gyümölcse, amelyet évszázadok óta mosáshoz használnak. A növény Afganisztántól Kínáig honos, és akár a 25 méteres magasságot is elérheti.


Szöveg és képek: Electrolux
2008. 08.19.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum