Konyhaweb8 literrel 14 terítéket


A Miele kutatói hatalmas lépést tettek előre, amikor megalkották a legtakarékosabb mosogatógépet. Szinte hihetetlen, ám mégis igaz: mindössze 8 liter vízre van szüksége, hogy 14 terítéket elmosogasson az automata programban. Ezzel a szenzációsan alacsony értékkel, amely a normál magasságú és az XXL modellekre egyaránt vonatkozik, egyedülálló a piacon. És ez még nem minden, a fejlesztők ugyanis elérték, hogy a normál magasságú készülékekbe is be lehessen pakolni (az eddigi 12 helyett) 14 terítéket.

Az alacsony fogyasztás, és az azonos befogadóképességű készülékekbe való több edény elhelyezése ellenére a fejlesztés legfontosabb kritériuma az optimális tisztítási eredmény. A Miele ebben egyáltalán nem ismer kompromisszumot, mivel mind a 162 darabnak (14 teríték ugyanis pontosan ennyi darabból áll a DIN szabvány szerint) tisztának és száraznak kell lennie a folyamat végére. Éppen ezért minden Miele mosogatógép háromszoros "A" minősítéssel rendelkezik, mindemellett a készülékek energiafogyasztása modelltől függően, már csak 0,95 kWh.

Még több energiát és időt takaríthatunk meg ha a melegvíz-vezetékre csatlakoztatjuk a készüléket. Erre minden Miele mosogatógép alkalmas. Ezzel egyrészt a mosogatás idejét rövidíthetjük le, másrészt észrevehetően csökkenthetjük az energiafelhasználást, amely energiatakarékos programnál mindössze 0,6 kWh áramot jelent.
Ha mindezt egy példán szeretnénk szemléltetni, egy bázisosztályú készülék esetében 40% árammegtakarítást érhetünk el így. Ha ez a készülék napkollektor által melegített vizet használ, a megtakarítás - az elsődleges energiaforrást és a széndioxid kibocsájtást tekintve mindkét esetben - 36%, az energiaköltségek pedig 37%-kal csökkennek, a mosogatási időt vizsgálva pedig újabb 12%-ot spórolhatunk meg.

A megfelelő víz és energia felhasználáshoz néhány modell szenzorok segítségével felismeri a behelyezett edény mennyiségét és a fajtáját és ehhez igazítja a mosogatási folyamatot.

Szenzorokat alkalmaznak a víz keménységének szabályozásához, ezzel az érzékeny poharak védelmét biztosítják; a mosogatóvíz szennyezettségének érzékeléséhez, ami a mosogatóprogram lefolyását befolyásolhatja; valamint a szárításhoz, ami a belső hőmérséklethez és az edények mennyiségéhez igazítja a folyamatot.

A mosogatóprogram lefutásának ideje fontos kérdés. A Miele kifejlesztette az elektronikus professzionális szivattyút, hogy a programidővel szemben támasztott követelményeknek megfelelhessen. Akár 12%-kal is lerövidülhet a programidő a professzionális szivattyú használatával éppúgy, mint az egyedülálló "Szárítás Plusz" funkcióval. Ez utóbbinál a program végén a készülék ajtaja automatikusan kb. 10 centiméternyire kinyílik, így a forró nedves levegő könnyebben eltávozik és az edények gyorsabban lehűlnek. Az előbb említett professzionális szivattyú további előnye, hogy a jobb futási tulajdonságoknak köszönhetően kisebb zajt generál, ami a csúcsmodelleknél mindössze 41 dB zajszintet eredményez. A szivattyú egyébként különböző erősségű víznyomást produkál, ami lehet gyenge, közepes vagy erős. Ezzel a programok a behelyezett edény által támasztott speciális követelményekhez is könnyen hozzáigazodnak.

A Miele mércéje a 20 éves élettartam, ami tökéletes minőséget feltételez, akár az egész berendezést, akár az egyes alkatrészeket nézzük. Az élettartamteszt mellett, melynek során a mosogatógépnek 7500 üzemórát kell teljesítenie, az egyes alkatrészeket is szigorú vizsgálatoknak vetik alá. A sorozatgyártás kizárólag akkor kezdődik el, ha minden vizsgálat sikeresen zárult. Ezt bizonyítja például az a tény, hogy a minőségi teszteken (pl. Stiftung Warentest 4/2008) mindig első helyen szerepelnek a készülékek.


Szöveg és képek: Miele
2008. 09. 09.


Tovább a Miele Kft. honlapjára »

Még több Miele készülék:nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum