Konyhaweb50 éves az AEG Lavamat

Az AEG 50 évvel ezelőtt, 1958-ban mutatta be az első automata mosógépét, a Lavamatot.
Az automata mosógépek 50 évvel ezelőtti megjelenése forradalmasította a házimunkát. Jelentősen tehermentesítette a nőket, akik így sokkal több szabadidővel rendelkeztek, s ez komoly társadalmi változásokat indított el.


Napjainkban, az automatizált világban, nehéz elképzelni, hogy mekkora forradalmi újítást jelentett 1958-ban az AEG automata mosógépe, a Lavamat. 50 évvel ezelőtt a nők elsősorban háziasszonyok voltak, napjaikat a sütés, főzés, kötés, varrás, és a ház körüli munka töltötte ki. A mosás egy egész napos program volt az automata mosógép megjelenése előtt. Az áztatás, mosás, öblítés, a ruhák kicsavarása, majd teregetése mind külön munkafolyamat volt és alaposan próbára tette a nők állóképességét.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az AEG automata mosógépét örömmel üdvözölték a háziasszonyok. A fogyasztók maximális elégedettsége már az ötvenes években is kulcsfontosságú volt az AEG fejlesztői, mérnökei számára. A vállalat emberei személyesen keresték fel azokat a háziasszonyokat, akik megvásárolták a Lavamatot, hogy megmutassák nekik, hogyan hozhatják ki készülékeikből a maximumot. A mérnöki precizitás mellett, a vásárlók, és mosási szokásaik megismerése ma is a magas minőség, és a csúcsteljesítmény záloga.

Napjainkra a nők életritmusa jelentősen megváltozott, mert a háztartások gépesítésének köszönhetően, sokkal kevesebb időt vesz igénybe a házimunka. Több idejük van magukra, a karrierjükre és ezzel együtt növekvő igényeket támasztanak az új életvitelükhöz illeszkedő háztartási gépekkel szemben.

50 évvel ezelőtt, ami nem is volt olyan régen, a háziasszonyok még csak nem is álmodtak a gyapjúprogramról, mellyel a kényes ruhákat lehet a gépben mosni, a vasaláskönnyítő opcióról, mely megkönnyíti az ingek és a vasalást igénylő ruhaneműk kezelését, vagy a selyem darabok és a fehérnemű mosására alkalmas programokról.
Az AEG-Electrolux Lavamat 5.0 névre keresztelt mosógépében, mellyel a cég a jubileumi évfordulót ünnepli, ezek a programok már a szériafelszereltséget jelentik.
Bár napjainkban a nők többsége nem zokni stoppolással és gyümölcs befőzéssel tölti az idejét, a mosásra fordítandó idő ma is kardinális kérdés. Ezért a mosóprogramok igényre szabott beállítása mellett, a készülék lehetőséget kínál 3 különböző mosási idő hozzárendelésére is. Az alig szennyezett, átöblítést igénylő ruhákhoz választható 20 perces gyorsprogram, s természetesen bármely mosóprogram elindítható késletetéssel. Az új modell a márka szellemiségéhez híven maximálisan igazodik tulajdonosa mosási szokásaihoz.


Szöveg és képek: Electrolux
2008. 10. 06.


Még több AEG-Electrolux készülék


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum