Konyhaweb

10 tipp a mosogatógépek energiatakarékos használatához


Évente megközelítőleg 276 órát töltünk a konyhában mosogatással. Ha a piszkos munkát a mosogatógépre bízzuk, közel két hét szabadidőt teremthetünk magunknak.
A kényelmi szempontok mellett, ne hagyjuk figyelmen kívül a készülékek energia- és víztakarékos működését sem. A mai mosogatógépek mindössze negyedannyi vizet használnak, mint amennyi víz kézi mosogatáskor elfolyik. Számszerűen ez azt jelenti, hogy 60 liter helyett csupán 15 liter vizet használunk el egy 6-7 személyes étkészlet elmosogatásakor.


Az Electrolux 10 pontba gyűjtötte azokat az alapvető lépéseket, amelyek betartásával környezettudatos felhasználókká válhatunk.


1. Válasszunk alacsony energiafogyasztású készüléket! Az "AAA" jelölésű mosogatógépek energia, tisztítási és szárítási hatékonyság szempontból is a legtakarékosabb megoldást kínálják.
 
2. Mindig pakoljuk tele a mosogatógépet! Az egyes programoknál így használható ki legjobban a programhoz adagolt vízmennyiség.
 
3. Ha nem gyűlik össze annyi edény, amennyivel tele lesz a mosogatógép, használjuk a fél töltet, vagy az automata program funkciót. Az automata program aktiválásakor szenzorok érzékelik a bepakolt edény mennyiségét és szennyezettségét, s annak megfelelő mennyiségű vizet használ fel a rendszer a mosogatáshoz.
 
4. Használjunk ökoprogramot! A gép kevesebb vizet és energiát fogyaszt, így csökken a széndioxid-kibocsátás. Az AISE (International Association of Soaps and Detergents) víz-és energiatakarékossági projektje szerint 388 000 tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátása előzhető meg, ha az európai háztartások fele energiatakarékos programok használatára vált.
 
5. Kerüljük az edények elöblítését, mielőtt betennénk őket a mosogatógépbe! Egy intenzív program képes a legmakacsabb szennyeződések eltávolítására is, arra azonban ügyeljünk, hogy a nagyobb ételmaradékokat eltávolítsuk a tányérokról.
 
6. Sose helyezzük szorosan egymásra az edényeket és az evőeszközöket! Az üvegeket és poharakat fejjel lefelé pakoljuk rá a kosarakra!
 
7. Ellenőrizzük a víz keménységét lakóhelyünkön, és ennek megfelelően állítsuk be a mosogatógép vízlágyító kapcsolóját. Így megfelelő mennyiségű vízlágyító só gondoskodik a mosogatóvíz lágyságáról, amitől a készülék élettartama hosszabb lesz.
 
8. A tisztítószereket a szennyeződés és a vízkeménység szintje szerint adagoljuk, és kövessük a tisztítószer gyártójának adagolási és tárolási javaslatait!
 
9. Rendszeresen tisztítsuk meg a mosogatógép szűrőjét! Győződjünk meg arról, hogy a szűrőt megfelelően helyeztük vissza a gépbe, és ne működtessük a készüléket szűrő nélkül!
 
10. Üzembe helyezés előtt olvassuk el a használati útmutatót, ott megtaláljuk a fentieken túl, az összes további szükséges tudnivalót!Szöveg és képek: Electrolux
2008. 10. 06.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum