Konyhaweb10 ok, ami miatt konyhája kényelmetlen lehet

Térképezze fel konyháját! Minden a megfelelő helyen van? Minden a gördülékeny, folyamatos munkavégzést szolgálja? Hozzájárulnak a bútorai, a háztartási készülékei a kényelmes tevékenykedéshez, vagy éppen akadályozzák azt?

Nincs lehetőség a folyamatos munkavégzésre

Gondolja végig a konyhában elvégzett munka folyamatát! Az egyes fázisok logikusan követik egymást? Ha a résztevékenységek helye "összekeverekdik", tehát azok nem a megfelelő sorrendben követik egymást, össze-vissza kell mászkálnia a főzés során, mindig megszakítva a munka menetét.

Nem megfelelő a bútorozás

Akadályozhatja a munkát, ha a helyiséget telezsúfolja bútorokkal. A telebútorozott konyhában nehéz közlekedni. Az egyes elemek gátolhatják szomszédaik, vagy a közelben lévő háztartási készülékek használatát.

A túl szellős elrendezés sem mindig kedvező. A bútoregységek közötti nagy távolságok miatt sokat kell mászkálni, nem is beszélve arról, hogy kevesebb tárolóhely áll rendelkezésre.

Nincs elég hely a tevékenységek elvégzéséhez

Ha nincs elegendő hely a munkapulton, hogy az előkészítő műveleteket elvégezzük, igen hamar csatatérré alakul át a konyha. A kis felületek hamar megtelnek a főzés során használt eszközökkel, és gyakran akadályozzák a szabad mozgást.

Kényelmetlen testtartással lehet csak dolgozni

A rosszul meghatározott - és ennek megfeleleően rosszul kialakított - munkapultmagasság arra kényszeríti a háziasszonyt, hogy folyamatosan kényelmetlen testtartással dolgozzon.

Rosszul elhelyezett háztartási készülékek

A rossz helyre elrendezett háztartási készülékek használata nem csupán kényelmetlenebb, de számos baleset forrásává is válhatnak. Az alsó beépítésű sütő például kisgyermekes családoknál nem ajánlott, mert a kicsik elérhetik a kezelőszerveket, kinyithatják a sütőajtót, hogy közelebbről is megszemléljék a készülő ebédet. A túl magasan elhelyezett mikrohullámú sütő kezelése pedig nehézkes, könnyen a használó nyakába ömölhet a forró leves, amit éppen ki akar venni a készülékből.

Nem megfelelő a konyhabútor belső kialakítása

Akadályozza a munka menetét, ha az edényeket, eszözöket nem érhetjük el könnyen. Az alsó elem alsó polcának hátsó részében tartott fazekat - amit persze minden nap használ a háziasszony - kényelmetlen és nehéz elővenni, és persze nagyon időigényes is.

Nem a megfelelő helyen vannak a használati eszközök

Ha a munka során használt eszközök, élelmiszerek nem a felhasználási hely közelében találhatóak, sokat kell járkálni, mire elővesszük őket, ami több időt és megtett utat eredményez.

Nem uralkodik rend a konyhában

A rendetlenség áttekinthetetlenséget, káoszt eredményez. Az ömlesztve tárolt eszközök között nehéz eligazodni, szinte lehetetlen megtalálni az éppen keresett dolgot, még akkor is, ha ott van, ahol valóban kerestük.

Nem megfelelőek a fényviszonyok

Nehezíti a munka elvégzését, ha a konyhában nem megfelelő a fényerősség. A rossz helyre felszerelt világítótestek akadályozhatják a látási viszonyokat, ha például a pultot nem megfelelő irányból világítják meg, a háziasszony árnyékot vethet a munkafelületre.

Túl hangos készülékek

A hosszan tartó hangos zajok fárasztanak, csökkentik a koncentrálóképességet. Különösen igaz ez a konyhában, ahol egyszerre akár több háztartási készülék is működhet (pl. páraelszívó, mosogatógép, robotgép stb.).

Ha szembesült a problémák valamelyikével, vagy akár többel is közülük, ne keseredjen el. Van megoldás! Következő cikkünkben bemutatjuk, hogyan küszöbölheti ki a fent felsorolt hibákat.


Szöveg és képek: Testreszabott konyha
2008. 10. 07.


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum