Konyhaweb


Őszi fényfüzér

Ezek a vidám lámpácskák melegséggel töltik meg az egyre hosszabbá váló estéket, akár a lakásba tesszük, akár a teraszunkat díszítik. A fényfüzér elkészítése végtelenül egyszerű.

Szükséges kellékek:

 • narancssárga és barna krepp papír
 • narancssárga és barna cérna
 • ragasztó
 • olló
 • karácsonyfaégő 1. Előkészületek

  Vágjunk a narancs színű krepp papírból kb. 30 cm széles csíkokat. A csíkok száma feleannyi legyen, mint a karácsonyfaégők száma. Minden egyes csíkot hajtsunk ketté és a hajtás mentén vágjuk ketté ollóval (így 30x25 cm-es téglalapokat kapunk).

      2. A tök testének összeragasztása

  Ezután a papír hosszanti mintájára merőlegesen ismét hajtsuk ketté az egyes darabokat (30x12,5 cm-es lesz az összehajtott papír mérete). Ragasszuk össze a hajtásra merőleges oldalait úgy, hogy "tasakokat" kapjunk. Erre azért van szükség, hogy a formázásnál ne mozduljanak el a szélek. Ha megszáradt, ragasszuk össze a két (már ragasztott) szélét úgy, hogy hengerformát kapjunk, aminek a ragasztása kifele van. Azaz úgy néz ki, mint egy kifordított nadrág szárának a varrása.

      3. A test kiformázása

  Amíg a henger szárad, a barna krepp papírból vágjunk ki kb. 4 x 8 cm-es darabokat (annyit, ahány tököt készítünk). Tekerjük fel a rövidebb oldalától indulva, majd a kis hengert hajtsuk ketté. Helyezzük a narancs színű henger közepébe úgy, hogy a hajtás a henger belseje felé, a végek a henger széle felé mutassanak és fogjuk köré a hengert szorosan, mintha egy szoknyát ráncolnánk össze. Narancs színű cérnával tekerjük körbe és kössük meg jó szorosan a végét.


 4. A test kifordítása

  Fogjuk meg az összekötött "szárát" úgy, hogy a tölcsére felfelé nézzen. Most óvatosan fordítsuk ki a papírt (azaz hajtsuk a kezünkre), vigyázva, hogy el ne szakadjon. Igazgassuk el a papírt, hogy hasas tökformát kapjunk.


 5. A búra felkötése a lámpára

  A nyitott végébe dugjuk bele a karácsonyfaégő egyik izzóját, és az előbb már alkalmazott ráncolós technikával fogjuk a papírt jó szorosan az izzó köré. Narancs színű cérnával tekerjük körbe és kössük meg jó szorosan.


 6. A szár formázása

  Az előző művelet során kapott kis csonkot barna krepp papírral fogjuk eltüntetni. Ehhez vágjunk egy kb. 4 cm széles és 20-25 cm hosszú barna csíkot. Hosszanti vonala mentén hajtsuk ketté és tekerjük a csonk köré úgy, hogy mindenhol eltakarja azt. A szalag két kinyúló szélét csavarjuk össze jó szorosan. Ha ujjunk köré tekerjük, akkor apró csigákat is készíthetünk a tök szárára.
  Ha szükséges óvatosan igazítsunk a tök alakján.

     


Szöveg és képek: Konyhaweb
2008. 09. 09nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum