Konyhaweb10 lépés, amit be kell tartania, ha nem akar csalódni új konyhájában

Csukja be a szemét és képzelje el, hogy álmai konyhájában van. Minden pontosan olyan, amilyenről régóta ábrándozik. Olyan, mint amilyennek az újságban látta. Most menjen oda a hűtőhöz, vegye ki a zöldségeket. Menjen oda a munkapulthoz, vegye elő a szükséges eszközöket a fiókból és kezdjen hozzá az ebéd előkészítéséhez. Ugye milyen könnyen megy?...

Gondolja végig, hogy mit csinál a konyhában!

Ne sajnálja az időt, hogy végiggondolja, pontosan mit csinál, amikor főz. Vegye sorra a műveleteket az előkészületektől egészen az elkészült étel tálalásáig, sőt menjen még ennél is tovább, az étel elfogyasztása utáni mosogatásig, rendrakásig. Bontsa fel részfolyamatokká a teljes elvégzendő munkát. Határozza meg az egyes fázisokat és azok pontos helyét a munkavégzés menetében!

Megfelelő bútorforma

Válassza ki a konyha alaprajzához leginkább illő bútorelrendezést. Ügyeljen arra, hogy ne csak a bútor elhelyezéséhez, de a közlekedéshez és a bútor, illetve a háztartási készülékek használatához is legyen elég hely.

Hagyjon elég helyet az előkészületekhez!

Az első pontban felsorolt munkafázisok helyét jelölje ki a bútorban. Hagyjon elegendő helyet a munka elvégzéséhez minden részfolyamatnál.

Ügyeljen a helyes pultmagasságra!

A kényelmes munkavégzéshez szükséges munkapult magasságát a konyhát használó testmagassága erősen befolyásolja. Más pultmagasság ideális egy 165, és megint más egy 180 cm magas háziasszony számára. Határozza meg az Önnek leginkább megfelelő munkapultmagasságot és ragaszkodjon ehhez az értékhez. A gerincfájdalom legfőbb oka a rosszul meghatározott munkapultmagasság miatti helytelen testtartásban végzett hosszú ideig tartó munka!

Minden gépet a megfelelő helyre tegyen!

A háztartási készülékek beépítési magasságát is fontos előre, pontosan meghatározni. Ahogy a munkalap, úgy a konyhai készülékek helyét is a testmagasság befolyásolja. A megfelelően elhelyezett berendezések kényelmes és biztonságos használatot garantálnak.

Könnyen hozzáférhető eszközök

Alkalmazzon a polcos elemek helyett könnyebben kezelhető és hozzáférhető megoldásokat. A fiókok és a modern bútorszerelvények egyszerűen hozzáférhetővé teszik a fazekakat, serpenyőket és egyéb eszközöket, és azok kevesebb előrehajlással és guggolással, illetve térdepléssel vehetők elő, illetve pakolhatók el.

Rend a lelke minennek

Tartson mindig rendet konyhájában. A rend áttekinthetőséget eredményez, amelynek következtében egyszerűbben megtalálja a használni kívánt eszközöket. Fontos, hogy mindet a használatához legközelebb eső helyre tegyen.

Rendszerezze eszközeit!

Még egyszerűbbé és könnyebbé válik az eszközök elővétele, illetve elrakása, ha a szekrénybelsőkben az adott dolgok tárolására alkalmas rendszerezőket alkalmaz.

Gondoskodjon elegendő fényről!

A konyha különböző pontjain - a betöltött funkciótól, az ott elhelyezett berendezéstől és a végzett tevékenységtől függően - eltérő erősségű fényre van szükség. Ennek függvényében kell meghatározni a szükséges világítótestek számát, helyét és fényerejét.

Csendes háztartási készülékeket válasszon!

Törekedjen arra, hogy minél csendesebb háztartási készülékeket válasszon, a zaj ugyanis negatív hatással van a figyelemre, a koncentrálóképességre. Vásárlás előtt győződjön meg saját fülével is a kiválasztott készülék által kibocsátott zajról.

Ha még többet szeretne megtudni arról a konyháról, ami tökéletesen az Ön adottságaihoz igazodik, olvassa el a Testreszabott konyha című könyvet.


Szöveg és képek: Testreszabott konyha
2008. 11. 03.


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum