Konyhaweb

10 tipp a mosó- és szárítógépek energiatakarékos használatához


A mosógépek vagy szárítógépek használata során jelentős energia-megtakarítást érhetünk el, ha a készülékeket a megfelelő programmal indítjuk el, és optimálisan kihasználjuk a gépek kapacitását.

Amellett, hogy mosógépünk vagy szárítógépünk kiválasztásakor gyakori döntő tényező a design, érdemes figyelembe vennünk más praktikus szempontokat, például a készülék energiafelhasználását is. Mint minden háztartási készüléknél, úgy a mosó- vagy szárítógépek esetében is az "A" energiacímkével ellátott modellek fogyasztják a legkevesebb energiát. A készülékek környezetbarát működését biztosítják az egyre több modellnél megtalálható öko programok is.

Az Electrolux 10 pontba gyűjtötte azokat az alapvető lépéseket, amelyek betartásával kialakíthatjuk környezetbarát mosókonyhánkat.


1. Válasszunk alacsony energiafogyasztású készülékeket!
Ma már nagy a választék az "A+ vagy A++" energiacímkéjű mosógépekből, és szárítógépekből is létezik "A" energiaosztályú modell.
 
2. Mossunk alacsony hőmérsékleten!
Mosáshoz célszerű a legalacsonyabb hőmérsékletet választani, ezért lehetőség szerint kerüljük a 60°C-on történő mosást, és normál szennyezettségű ruhák esetén mossunk inkább 40°C-on. Alacsonyabb hőmérsékleten egyszerre moshatunk különböző anyagú ruhaneműket, így praktikusan kihasználhatjuk a dob teljes kapacitását.
 
3. Lehetőség szerint töltsük tele a mosógép dobját!
A súlyérzékelő funkcióval rendelkező, modern kialakítású mosógépek képesek a vízfogyasztást a ruha mennyiségéhez igazítani. A korábbi modellek esetében a felhasznált energia, víz és idő úgy használható ki a legjobban, ha minden mosásnál tele töltjük a mosógép dobját. Ilyen esetben ügyelnünk kell arra is, hogy ne tömjük meg túlságosan a készüléket. A túlzsúfolt mosótérben előfordulhat, hogy a ruhák nem lesznek teljesen tiszták, így újra ki kell mosni őket, ami energia-, víz- és időpazarlás.
 
4. Lehetőség szerint kerüljük a gyorsprogram használatát!
A rövid programok általában több vizet használnak kilogrammonként, mert a gyorsabb öblítés több vizet igényel a jó eredmény eléréséhez. Emellett a rövidebb programok esetében általában nincs lehetőségünk a mosódob teljes feltöltésére.
 
5. Használjuk a pamut programokat!
A pamut programok hatékonyabbak, mert kevesebb vizet és energiát használnak fel kilogrammonként, és kifogástalanul tisztára mossák a ruhát.
 
6. Lehetőség szerint kerüljük a kímélő (Delicate) szárító programok használatát!
A kényesebb textíliák kíméletes szárítására kifejlesztett programok alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig szárítanak. Ügyeljünk arra, hogy a hosszabb programokat csak abban az esetben használjuk, amikor a ruha anyaga megköveteli a kíméletes szárítást.
 
7. Szárítás előtt centrifugáljunk magas fordulatszámon!
A szárítógép a ruhák nedvessége alapján határozza meg a szárítás hosszát, ez által az energiafelhasználást. A készülékben hamarabb száradnak meg a ruhák, ha mosás végén magas fordulatszámon centrifugáljuk őket. Kényes anyagú ruha esetében azonban ügyeljünk arra, hogy a centrifuga fordulatszámát a textília minőségére való tekintettel állítsuk be.
 
8. Válasszunk környezettudatos megoldásokkal felszerelt modelleket!
Egyes mosógépeknél befecskendezéssel történik a vízadagolás, ami csökkenti a mosás során felhasznált víz mennyiségét.
 
9. Hűvösebb levegőjű helyiségekben használjunk kondenzációs szárítógépet!
Általános tévhit, hogy a légkivezetéses szárítógép kevesebb energiát használ fel. Ez a típus szárítás alatt tovább melegíti a helyiség eredetileg is meleg levegőjét, majd kifújja azt az épületből. A kondenzációs szárítógépek teljes energiamérlege gazdaságosabb, mint a légkivezetéses modelleké, függetlenül azok energiaosztályától.
 
10. Tartsuk nyitva a mosókonyha ajtaját!
Télen a kondenzációs szárítógép által termelt hő a lakás vagy a ház fűtésének kiegészítésére is használható a készülék elhelyezésétől függően. Ha a házban termosztáttal vezérelt fűtés van, a hagyományos fűtés csökkenthető a kondenzációs szárítógép által termelt hővel.Szöveg és képek: Electrolux
2008. 11. 03.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum