KonyhawebForró és ropogós


Hallott már a szalamanderről? Nem a cipőre gondolok, és nem is a kedves kis állatkára - remélem azért ez a címből kiderült. Esetünkben a profi szakácsok által használt egyik konyhai készülékről van szó, amit akkor alkalmaznak, ha az ételt felülről melegítve szeretnék átpirítani, karamellizálni vagy éppen melegen tartani.

Az otthoni konyhákban ezidáig nem nagyon hallottunk a készülékről, mivel nem volt elég "szalonképes", hiszen terjedelmes méretének köszönhetően igen sok helyet foglalt el a munkafelületből. A berendezést a Miele kicsit kicsinosította, átszerkesztette és elkészítette az első, kifejezetten otthoni használatra alkalmas szalamandert. A szalamander egy önállóan beépíthető főzőlap-sorozat tagjaként a berlini IFA kiállításon mutatkozott be.

A Miele szalamanderének működése a gasztronómiából ismert készülékekéhez hasonló: a hő felülről érkezik, amelyet egy halogén fűtőszáll állít elő. A meleg intenzitása forgókapcsolóval szabályozható, mégpedig fokozatmentesen. Az alacsonyabb hőmérséklet melegen tartásra alkalmas, míg a karamellizálás nagyobb hőt követel.

A készülék szerkezete viszont egyedülálló. A fűtőszálat tartalmazó "kar" motorosan vezérelhető, és az alsó szekrénybe süllyeszthető, ha a szalamandert éppen nem használjuk. Ilyenkor a berendezésből csak egy sima nemesacél felület és két szabályozógomb látszik.


Forrás és képek: Miele
2009. 01. 05.


Még több Miele készülék »

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum