Konyhaweb



Ne higgyen az árcímkének, inkább nyissa ki a fiókot!

Két konyha között akár több százezer forintnyi különbség is lehet. De vajon mindkettő ugyanazt a kényelmet és ugyanazokat a feltételeket nyújtja az egészséges munkavégzéshez? Mi garantálja, hogy a drágább jobb is?





Ha megfelelő ismerettel rendelkezik arról, hogy mik azok a tulajdonságok, amelyektől egy konyha egyszerűbben használhatóvá válik, amelyek a gyorsabb, kényelmesebb, kevesebb fáradsággal járó munkavégzést lehetővé teszik, biztos lehet abban is, hogy ki tudja választani a megfelelő berendezést. Álljon itt néhány dolog, amelyet érdemes szem előtt tartani.

  • Vizsgálja meg alaposan az Önnek kínált bútort! Simítsa végig a felületeket, nyissa ki az ajtókat, húzza ki ütközésig és csukja vissza a fiókokat, próbálja ki a tervező vagy az eladó által javasolt szerelvényeket, győződjön meg arról, hogy minden pontosan úgy működik, ahogyan azt elmondták.
  • Ugyanígy járjon el a háztartási készülékekkel, a mosogatótállal és az egyéb kiegészítőkkel is! A gépeknél próbálja ki a mozgatható alkatrészeket (pl. húzza ki a sütőből a tepsit, kapcsolja be, illetve ki a főzőlapot, húzza ki és tolja vissza a hűtő és fagyasztó fiókjait, kapcsolja be az elszívót és hallgassa meg a hangját). Még jobb, ha részt vesz egy főzőbemutatón, amelyen használat közben láthatja, sőt kipróbálhatja a készülékeket. Egy magára valamit is adó cég nem kötelezi Önt sem vásárlásra, sem másra, ha termékbemutatóját végignézi.
  • Kérjen részletes jegyzéket a bútorról! Ebben feltétlenül szerepeljen az összeállítás minden eleme, az alkalmazott belső megoldásokkal, rendszerezőkkel, kiegészítőkkel (pl. "Alsó elem 1 fiókkal, 2 mélyfiókkal, kiegészítők: 1 csúszásgátló gumilap, 1 tányértartó betét, 1 evőeszköztartó betét. A fiókok teljes kihúzásúak.").
  • Kérjen részletes ismertetőt a bútorról! Ennek tartalmaznia kell például a bútor anyagát, az alkalmazott bútorvasalatok leírását, a belső kialakítási lehetőségeket, stb.
  • Kérjen részletes ismertetőt a háztartási készülékekről, mosogatótálról, egyéb kiegészítőkről! Ebből tájékozódhat a készülék általános jellemzőiről, a használt anyagokról, a használatot megkönnyítő tulajdonságokról, a készülék funkcióiról, a termék méretéről, stb.
  • Ha ismeretlen kifejezést talál a termékleírásokban vagy a bútor elemjegyzékében, kérdezze meg, hogy pontosan mit takar, vagy nézzen utána a konyhatervezés portálján, illetve a konyhalexikonban.
  • Fontos, hogy a tervezővel vagy eladóval már az elején tisztázzák, pontosan mit foglal magában az ár. Tartalmazza-e a tervezést, a helyszini felmérést, a kiszállítást, az összeszerelést, vagy ezekért külön kell fizetnie. A járulékos költségek (amennyiben azokat a megadott ár nem tartalmazza) a bútor értékének akár 15-20%-át is kitehetik.

Két konyha között tehát valóban óriási különbség lehet, de nem csak árban, hanem a bútor által képviselt értékben is. Ez az érték jelentősen befolyásolja a használatot. Hiba lenne gondolkodás és utánajárás nélkül az olcsóbbat választani.

Egy rosszul megtervezett konyha ugyanis a használó egészségére is hatással lehet!

A hosszú ideig kényelmetlen testtartással végzett munka például a porckorong aszimmetrikus terheléséhez, ezáltal annak kopásához vezethet. Fontos tehát, hogy a testi adottságaihoz a legjobban igazodó bútort válassza, és a háztartási készülékek helyét is gondosan határozza meg. Egy jól szervezett konyha valamivel többe kerülhet, de a többletráfordítás mindenképpen megtérül ami a munkavégzésre fordított idő lerövidülésében, kisebb mértékű fáradtságban, vagy (hosszabb idő után) a kieső orvosi kezelések által megtakarított költségekben nyilvánul meg.

Ha még többet szeretne megtudni arról a konyháról, ami tökéletesen az Ön adottságaihoz igazodik, olvassa el a Testreszabott konyha című könyvet.

Szöveg és képek: Testreszabott konyha
2009. 01. 08.






nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum