Konyhaweb

Intelligens elektromos hálózatot tesztel az Electrolux


Az európai háztartásokban, a hideg időjárás miatt, az átlagosnál jóval öbbet fűtenek az emberek, s ez jelentősen terheli az elektromos hálózatokat. Annak érdekében, hogy az energiaellátás, az időjárási viszonyoktól függetlenül, zavartalan legyen, az Electrolux egy olyan rendszer tesztelését kezdte meg Olaszországban, amely csökkenti az elektromos hálózatok túlterhelésének veszélyét.


Electrolux intelligens elektromos hálózati tesztjeAz Electrolux 2009 őszén csatlakozott egy intelligens hálózat kifejlesztését célzó kezdeményezéshez, amely csökkentheti az elektromos hálózat túlterhelését, s az ezzel járó veszélyeket. A svéd fehéráru gyártó vállalat megállapodást írt alá olasz partnerekkel arról, hogy együttes erővel kidolgoznak egy javaslatot az intelligens hálózatok európai szabványának megteremtésére.

A próbaüzem időszakában a résztvevők a legújabb technológiai megoldásaikkal vesznek részt a projektben. Az ENEL olasz energiaszolgáltató egy olyan rendszert bocsátott rendelkezésre, mely alkalmas a telefonhálózattal és a háztartási gépekkel történő kommunikációra. A Telecom Italia széles sávú hálózati platformját ajánlotta fel, amely a háztartási eszközök és az ENEL berendezései közötti gyors információcserét teszi lehetővé. Az Electrolux pedig intelligens háztartási gépek prototípusaival, valamint olyan alkalmazásokkal vesz részt a projektben, amelyek a fogyasztást szabályozó adatkapcsolatok és információcsere vezérlésére szolgálnak.

A projekt keretében a háztartások jelenleg olyan intelligens készülékek rendszerét tesztelik, amelyek a napi csúcsidőszakok alatt automatikusan érzékelik és visszafogják az energiafogyasztást. A 2010 folyamán lezajló próbaüzemben Olaszország különböző pontjain élő családok vesznek részt.

A rendszer folyamatosan méri a háztartások energiafogyasztását, s az adatokat közvetlenül a fogyasztók saját számítógépén, a mobiltelefonján vagy a háztartási gép kijelzőjén jeleníti meg. A felhasználók így könnyen hozzáférhetnek a fogyasztással kapcsolatos információkhoz, emellett olyan egyéni igényekre szabható programokat is letölthetnek, amelyek segítik a takarékosabb energiafelhasználást.

Az EU teljes villamosáram-felhasználásnak körülbelül harmada jut a lakossági fogyasztókra. Az összes lakossági fogyasztás egyharmadát pedig a háztartási nagykészülékek adják. Az utóbbi években a háztartási gépek energiafogyasztása s ezzel együtt környezetterhelése is jelentősen csökkent. A következő lépés, ahogy a prototípusok is mutatják, az intelligens energiafelhasználású készülékek sorozatgyártása, és ezzel széles körű elterjedése. - mondta, Belényesi Zsolt, az Electrolux értékesítési igazgatója.

A projekt következő lépéseként a résztvevők megvizsgálják más partnerek bevonásának lehetőségét. Ha a fejlesztés sikerrel jár, a rendszert más országok háztartásaiban is ki fogják próbálni.


Szöveg és képek: Electrolux
2010. 02


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum