Konyhaweb

Electrolux Design Lab 2010 - Fókuszban a tér


Milyen környezetben élünk majd 2050-ben, amikor a Föld népességének 74 százaléka városlakó lesz? Erre a kérdésre várja a választ az Electrolux, nyolcadik alkalommal kiírt nemzetközi háztartási készüléktervező versenyén.


Electrolux Design Lab 2010Az Electrolux idén nyolcadik alkalommal írta ki nemzetközi ipari-formatervező versenyét, az Electrolux Design Laboratóriumot. A 2010-es versenyre olyan készülék terveket várnak a diákoktól, amelyek azt tükrözik, hogy az emberek hogyan készítik el és tárolják majd ételeiket, valamint hogyan mosnak és mosogatnak majd 2050-ben, amikor várhatóan a Föld népességének 74 százaléka városokban éli mindennapjait.

Az ENSZ szerint, napjainkban 3,5 milliárd ember él városokban. Az előrejelzések szerint, 2050-re ez a szám közel kétszeresére, 6,4 milliárd főre nő majd. A városi lakosság számának növekedésével, egyre inkább előtérbe kerülnek azok a lakberendezési és belsőépítészeti megoldások, amelyekkel a lakóteret még hatékonyabban lehet majd kihasználni. A túlnépesedésnek emellett olyan környezeti hatásai is lehetnek (növekvő energiafogyasztás, szegregáció, drágább infrastruktúra), amelyek megelőzésére szintén megoldást kell találni.

Az Electrolux az idei Design Lab versenyre a csökkenő lakótér hatékony kihasználásához kapcsolódó elképzeléseket várja az ipari-formatervező hallgatóktól. Az ötleteknek zöldnek és egyéni igényekre szabhatónak kell lenniük - mondta Henrik Otto, az Electrolux globális tervezési részlegének alelnöke.

A pályázatokat 2009. május 1-ig lehet elküldeni az Electrolux Design Lab megújult weboldalán keresztül, ahol megtalálhatók az idei pályázattal kapcsolatos információk.

A döntőbe jutott pályázók meghívást kapnak Londonba, ahol egy nemzetközi zsűri bírálja el alkotásaikat az intuitív formaterv, az innováció és a fogyasztói igények alapján. A Design Lab 2010. első díja 5 000 euró és egy hat hónapos gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3 000, a harmadik pedig 2 000 euró.


Magyar sikerek a Design Lab versenyen

2003 óta diákok százai vettek részt minden évben az Electrolux Design Lab versenyén, melyen évről-évre találkozhatunk eredményesen szereplő magyar hallgatókkal. Az első versenyen a 4 díjazott között volt két magyar diák, Cosovan Tamás (MOME) és Hosszú Gergely (MOME).

2007-ben Szabó Levente (MOME), E-wash elnevezésű kompakt mosógépével végzett az első helyen, mely mosószer helyett mosódióval tisztítja a ruhákat. Levente az első helyezettnek járó hat hónapos gyakornoki állást az Electrolux svédországi, majd olaszországi formatervezési központjában töltötte. Ezt követően a vállalat úgy döntött, hogy főállásban alkalmazza őt, így Levente azóta az Electrolux olasz design központjában dolgozik terméktervező munkatársként.

A magyar nyertes híre igazi áttörést jelentett a hazai pályázatok számát tekintve. Korábban évente átlagosan 2 alkotás képviselte Magyarországot a nemzetközi versenyen, ezt követően viszont már 23 diák küldte be pályaművét. A 2008-as verseny témája az i-Generáció igényeire szabott háztartási készülékek tervezése volt. A 9 döntős pályaműből kettő magyar diák munkája volt: Püspöki Apor (MOME) E-bag, valamint Sáfrány Attila (MOME) Stratosphere elnevezésű készülékterve elismerő dicséretben részesült a többi döntős pályaművel együtt az októberi zürichi döntőn.


Szöveg és képek: Electrolux
2010. 02


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum