Konyhaweb

Nemzetközi vizeken az Electrolux Design Lab magyar nyertese


Két éve még az iskolapadban tanult, ma pedig már csapatot irányít az Electrolux egyik globális formatervező központjában. Szabó Levente, díjnyertes E-wash elnevezésű pályamunkájának köszönhetően, hat hónapot tölthetett a vállalat két európai terméktervező központjában. Nemzetközi karrierje azonban itt még korántsem ért véget: Levente ma, a vállalat munkatársaként, a jövő háztartási gépeit tervezi az Electrolux olasz design központjában.


Hírdetés

Mi a fene az a rántás? - www.rantas.hu
Electrolux Shine falra szerelhető mosógép Az Electrolux Design Lab 2007-es versenyének első helyezettje irigylésre méltó karriert indított el a nemzetközi formatervezési pályázat megnyerésével. Szabó Levente, a "Környezetbarát háztartási készülékek 2020-ra" témájú versenyre egy kompakt mosógép koncepcióját készítette el, amely mosószer helyett mosódióval tisztítja a ruhákat. A zsűri több mint 400 alkotás közül választotta ki a fiatal dizájner pályaművét, amely, a szakma nagyjai szerint, harmonikusan ötvözi a modern technológiát egy ősi kultúrával.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem akkori hallgatója, az első helyezettnek járó hat hónapos gyakornoki állást az Electrolux svédországi, majd olaszországi formatervezési központjában töltötte. Tehetségét felismerve, a vállalat állást kínált neki, így Levente, azóta az Electrolux olasz dizájn központjában dolgozik terméktervező munkatársként.

Munkája során olyan háztartási készülékeket tervez, amelyek előnyeit több millió család élvezheti nap, mint nap, szerte a világon. A csapat tagjaként részt vesz a jövő háztartási gépeinek megálmodásában, beleértve a piacra kerülő modelleket és a futurisztikus koncepcióterveket.

Electrolux Shine falra szerelhető mosógép Levente nevéhez fűződik az a két új dizájn mosógép prototípus is, amelyek megtervezéséhez az ENSZ, népesedés alakulására vonatkozó előrejelzéseit vették figyelembe. Becslések szerint, 2050-ben, várhatóan a Föld népességének 74 százaléka lesz városlakó. A csökkenő élettér miatt új megoldásokra lesz szükség, amely az európaiak azon 39 százalékát is érinti majd, akik mosógépüket a fürdőszobában tartják.

Az Electrolux olaszországi dizájn csapata ezért megtervezett két koncepció mosógépet, amelyek a helytakarékosság jegyében készültek. A Shine fantázianévre keresztelt prototípusokat az Electroluxtól megszokott minimál stílusban alkották meg és tökéletesen illeszkednek a fürdőszobai környezethez.

Electrolux Shine falra szerelhető mosógép "A készülékek megalkotása során fontos szempont volt, hogy harmonizáljanak a fürdőszoba többi elemével, és ne csak egy gépként, hanem a fürdőszobai szaniter részeként tekintsenek rá. Ezért stílusukban az egyszerűséget követik és összhangban vannak a fürdőszobákra jellemző porcelán és kerámia felületekkel." - mondta Szabó Levente, a Shine koncepciók vezető dizájnere.

Ahogyan az már a koncepciók nevéből is kiderül, a készülékeknél központi szerepet kapott a fény. A mosási folyamat státuszáról, rendhagyó módon, egy, az ajtón körbefutó fénycsík ad tájékoztatást. A program elindításakor, a fénycsík az óramutató járásával megegyező irányba kezd el haladni, és a program befejeztével éri el kiindulási pontját, zárt fénykört alkotva a betöltőnyílás mentén.

A szabadon álló és a falra szerelhető mosógép koncepciókat a nagy nemzetközi bútorkiállítás, a milánói Salon Internazionale del Mobile keretében mutatják be a nagyközönségnek, az Electrolux és a RIVA 1920 közös standján.


Szöveg és képek: Electrolux
2010. 04


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum