KonyhawebÍzlések és kávék

A kávé különböző aromavilágainak felfedezése


Édes vagy száraz, testes vörös, könnyű fehér vagy netán egy különleges rosé a kedvenc pincészetünkből? Borok esetében a legtöbben már rutinosan döntünk, de kevesen tudják, hogy a szakértőknek köszönhetően kávét is hasonló körültekintéssel választhatunk. A Nespresso tapasztalatai szerint a magyarok leginkább a karakteres, intenzív aromákat kedvelik, de a virágos-gyümölcsös és a kiegyensúlyozott aromavilágú kávéőrleményekért is sokan rajonganak.


A gyümölcsök savassága, a karakteres fűszeres-kakaós  finomságok vagy a gabonás lágy ízek varázsolják el? A Nespresso pörkölőmesterei és kávészakértői által, nagy körültekintéssel megalkotott kávéőrlemények is leginkább e három aromavilág köré csoportosíthatóak, így ha felfedezzük egyéni ízlésvilágunkat, a három aromavilág segítségével könnyűszerrel kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebb álló kávékat. Természetesen a teljes élményt számos tényező befolyásolja: amikor csak megízlelünk egy kávét, érzékszerveinket elárasztja az a 900 kémiai alkotóelem, melyek szinte végtelen számú kombinációja adja a kávé egyedi aromáját. Az ízélmény végül szubjektív módon alakul ki, hiszen érzékszerveink érzékenységének, közvetlen környezetünknek, emlékeinknek, képzeletünknek, összpontosításra való képességünknek és várakozásainknak összessége határozza meg.

Kávészakértők a Nespressonál

A hivatásos kávékóstolók és szakértők maguk is sommelierek akik a bor vizsgálatában már megszokott módszereket alkalmazzák a kávé esetében is, így határozzák meg a pontos aroma-összetevőket. A Nespresso-nál 110 kávészakértő és hivatásos kóstoló 15 ezernél is több zöldkávé-mintát ellenőriz rendszeresen, hogy a kapszulákba végül tökéletes kávéőrlemény kerüljön.

A borhoz hasonlóan a kávénak is számos variációja létezik: a Nespresso 16 féle Grand Cru őrleményt alkotott meg, és évente kétszer jelentkezik korlátozott ideig kapható különlegességekkel. Mindezek az őrlemények alapvető ízviláguk alapján három fő kategóriába sorolhatók: a kakaós, fűszeres, fás és erősen pörkölt ízjegyeket tartalmazó intenzív aromák, a méz és a gabonafélék ízjegyeit magában hordozó kiegyensúlyozott aromák és a könnyű, citrusos, virágos, gyümölcsös és boros ízjegyeket tartalmazó virágos-gyümölcsös aromák csoportjába.

"A magyarok kávéban is a karakteres ízeket kedvelik: 16 Grand Cru őrleményünk közül a legtöbben az intenzív aromákat tartalmazó kávékat, mint például a Ristretto-t, a Roma-t vagy az Arpeggio-t választják. Aki pedig a kiegyensúlyozott ízvilágú Volluto-t szereti, annak például a hasonló aromájú Livanto vagy Capriccio is nagyon ízlik" - mondta el Csvórics Gabriella, a Nespresso marketing managere.

A kávé minősége azonban nem csak az alapanyagként szolgáló kávészemek ízvilágától függ: ha nem friss az őrlemény vagy nem megfelelő nyomáson főzzük le a kávét, az eredmény mégsem lesz tökéletes. A Nespresso a gondosan kiválasztott alapanyagot a pörkölést és az őrlést követően rögtön kapszulákba zárja, így az aromák csak a valódi eszpresszóhoz szükséges 19 bar nyomáson működő kávégépben szabadulnak fel. A 16 féle Grand Cru őrlemény - a 7 féle eszpresszó, a 3 "pure origin", azaz egy termőterületről származó kávékat tartalmazó eszpresszó, a 3 lungo, azaz hosszú kávé és a 3 koffeinmentes kávé - közül mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. A Nespresso kávégép tulajdonosok pedig Club-taggá válásukat követően a cég hazai kávéspecialistáinak segítségére is számíthatnak.


A Nespresso Grand Cru kávéőrleményeinek aromavilága:

Intenzív aromák: kakaós, fűszeres, fás, erősen pörkölt ízjegyek

Grand Cru őrlemények: Indriya from India, Roma, Arpeggio, Ristretto, Fortissio Lungo, Decaffeinato Intenso


Kiegyensúlyozott aromák: méz, gabonafélék, pörkölt ízjegyek

Grand Cru őrlemények: Dulsáo do Brasil, Volluto, Capriccio, Livanto, Decaffeinato Lungo


Virágos-gyümölcsös aromák: virágos, citrusos, gyümölcsös, boros ízjegyek

Grand Cru őrlemények: Rosabaya de Colombia, Cosi, Vivalto Lungo, Decaffeinato, Finezzo Lungo2011. 02.


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum