Konyhaweb15 perc a környezetvédelemért


A bonni egyetem tanulmánya szerint a mosogatógéppel rendelkezők 30 százaléka nem olvassa el a használati útmutatót, és ezzel potenciálisan hozzájárul a környezetszennyezéshez.


Mindössze 15 percet kellene a használati útmutató tanulmányozásával tölteni ahhoz, hogy alaposan megismerjük a mosogatóprogramokat és a beállítási lehetőségeket. Így biztosak lehetnénk abban, hogy a mosogatógép minden alkalommal tisztára mossa az edényeket, és optimális a gép víz- és áramfogyasztása is.

A bonni egyetem az Electrolux megbízásából 160 német, olasz, svéd és angol háztartás bevonásával készített egy tanulmányt, melyből kiderült, hogy a válaszadók 30 százaléka nem olvasta el a mosogatógéphez tartozó használati utasítást, míg a felhasználók 86 százaléka csupán egy vagy két mosogató programot használ az átlagosan 5 elérhető programból. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy a szükségesnél több energiát is vizet használ.

Az már bizonyított, hogy a gépi mosogatás víz- és energiatakarékosabb, mint a kézi mosogatás. Egy töltetnyi edény elmosogatásához átlagosan 2,5 kWh energiát és 103 liter vizet használunk el, ha kézzel mosogatunk, egy A energiaosztályú gép viszont csak 1 kWh energiát és 12 liter vizet fogyaszt.

Az Electrolux Watersavings (http://www.electrolux.com/watersavings/) oldala szerint Magyarországon 27 379 682 512 liter vizet spórolhatnánk meg, ha azok is mosogatógépet használnának, akik most kézzel mosogatnak. Ez a Balatonban lévő víz 1,5 százaléka.

A gépi mosogatás tehát már önmagában is sokkal takarékosabb, mint a kézi mosogatás, viszont a készülékek megfelelő használatával még tovább csökkenthető a környezetterhelés.2011. 03


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum