Konyhaweb

Szabó Levente nyerte az Electrolux Design Lab 07 versenyét!


A több mint 400 pályamű közül, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának E-Wash elnevezésű, mosódióval működő mosógépét választotta a zsűri az idei verseny legjobb alkotásának.

Szabó Levente "Az ötletet a mosási folyamat és a mosószer előállításának környezetszennyező hatása adta. Olyan anyagot kerestem, amely képes kiváltani a mosóport. A mosódió természetes növény, nem károsítja a környezetet." - mondta Szabó Levente, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója.

Indiában és Nepálban az emberek évszázadok óta használják a mosódiót (sapindus mucorossi) ruháik tisztítására. A magyar pályázó ezt az ősi tisztítóanyagot egy modern készülékben használja.

"A másik probléma a hagyományos mosógépek alakja volt. Lecsökkentettem a készülék méretét, és laposabbá változtattam, így könnyedén elfér egy kis lakásban is, ugyanakkor képes egyszerre sok ruhát kimosni. 1 kg mosódió átlagosan 1 évre elegendő egy átlagos hazai háztartásban. Kíméli a ruhákat és ideális megoldás az allergiától szenvedőknek is." - tette hozzá a tervező.

A verseny második helyezettje a francia Laura Pandelle napenergiával működő főzőedénye a Pebble lett, a harmadik helyen pedig a kínai He Cheng Fei energiatakarékos hűtője végzett.

A pályázati kiírás szerint a zsűri olyan pályaműveket várt az idei versenyre, melyek az egyszerű energia- és víztakarékosságon túllépve új lehetőségeket javasolnak a fenntartható fejlődés és termékhasználat kialakítására, és amelyeket 2020-ra megvalósíthatónak is tartanak.

E-Wash Az értékelés során a zsűri az idén is sok szempontot vizsgált. Fontos tényező volt az elbírálásnál, hogy a pályamű segítheti-e a fogyasztókat egy környezettudatosabb életvitel kialakításában, és a tervezett készülék reálisan megvalósítható-e 2020-ra. Az Electrolux a termékfejlesztéseket a valós fogyasztói igényekre építi, ezért ez a kritérium is meghatározó szerepet játszott a döntéshozatalban. Az előbbiek figyelembevételével merész, inntuitív, innovatív és egyben piacképes alkotások terveit várták a pályázatra.

"Az E-Wash brilliáns kapcsolatot mutat az ősi tudás és a modern technológia között. A pályamű nyitott gondolkodású tervezőre vall, aki látja, mit tanulhatunk a különböző kultúrák sajátosságaiból, és hogy miképpen lehet az egyik kultúra előnyeit a másik javára fordítani." - mondta Henrik Otto, az Electrolux globális tervezési részlegének elnöke.

Az első helyezett 5.000 Euro pénzjutalmat és egy hat hónapos gyakornoki állást kap az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában.


A pályázatokat elbíráló bizottság tagjai

Matali Crasset

Díjnyertes francia ipariforma-tervező; fő tevékenységi területei a terméktervezés, belsőépítészet és a koncepcionális projektek. Művészetének legfőbb irányvonala a mobilitás és a szabadság határozza meg. Munkái a www.matalicrasset.com címen tekinthetők meg.

Jason Bradbury

Az Egyesült Királyság legismertebb fogyasztói technológiákkal foglalkozó előadója, továbbá az ITV televízió This Morning, és a BBC 2 rádió The Steve Wright Show című műsorainak megszokott kütyüspecialistája, valamint elismert újságíró. Rendszeresen vezetett blogja a www.jasonbradbury.com címen érhető el.


 

Celine Cousteau

A legendás Jacques Cousteau unokája, az óceánkutató és filmkészítő Jean-Michel Cousteau lánya, akinek Oceans Futures Society nevű társaságában játszik kulcsszerepet. A társaság az óceánok felelősségteljes védelmének ösztönzésével foglalkozik. Celine blogja a www.oceanfutures.com oldalon tekinthető meg.

Henrik Otto

Az Electrolux globális tervezési részlegének elnöke. Több mint 100 tervezőből álló, 4 kontinensen, 7 országban működő szervezet áll irányítása alatt. Az Electrolux globális vezető fehéráru márkává való fejlesztését küldetésének tekinti. A szakmában eltöltött 15 év alatt számtalan tervezői és kortárs elismerést kapott, továbbá a svéd ipariforma-tervezési alapítványban tölt be bizottsági elnöki posztot.

A Design Lab 07 verseny meghatározó eseményeiről - többek között a döntősök érkezéséről és az eredményhirdetésről - videófilmek készültek melyek megtekinthetők a http://www.electrolux.com/designlab oldalon, a Design Lab TV-re kattintva.


Szöveg és képek: Electrolux
2007. 12. 03.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum